Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав Литву «справжнім другом України» і поїхав до Вільнюса на заходи з відновлення державності


Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте, архівне фото
Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте, архівне фото

Президент України Петро Порошенко вирушив 16 лютого до столиці Литви на святкування 100-річчям відновлення державності, інформує прес-служба Адміністрації президента.

«Візит відбувається на запрошення президента Литовської Республіки Далі Ґрібаускайте. В урочистих заходах також візьмуть участь глави низки інших європейських держав, а також керівники інституцій Європейського союзу», – йдеться в повідомленні.

Перед вильотом до Вільнюса президент у Facebook вчергове назвав Литву «справжнім другом та партнером України».

«Сьогодні матиму нагоду в рамках робочого візиту особисто привітати Далію Ґрібаускайте та побажати литовському народові процвітання, добробуту та миру», – написав Порошенко.

У другій половині дня президент України має прибути до Німеччини, де запланований його виступ на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Очікується, що сьогодні прибалтійську країну зі святом привітають також особисто президенти Німеччини, Польщі, Фінляндії, шведська кронпринцеса Вікторія, посадовці Європейського союзу.

У вітанні з нагоди свята сама Ґрібаускайте сказала, що громадяни її країни «повернули державність» і продовжують будувати країну, яка нині «безпечна і процвітає».

Майже тримільйонна литовська нація була частиною Російської імперії до оголошення про незалежність в 1918 році. В 1940 році країна була окупована Радянським Союзом, і знову відновила незалежність у 1991 році. У 2002 році Литва приєдналася до НАТО, а в 2004-му до Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG