Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві відбуваються польсько-українські переговори щодо «антибандерівського» закону


Представники України і Польщі на переговорах у Варшаві, 16 лютого 2018 року
Представники України і Польщі на переговорах у Варшаві, 16 лютого 2018 року

У варшавському палацовому комплексі «Королівські лазні» тривають переговори за участі віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка і віце-прем’єр-міністра Польщі Пьотра Глінського. Тема зустрічі – польсько-українські історичні суперечки і нещодавні зміни в законі про польський Інститут національної пам’яті, згідно з якими Польща кримінально переслідуватиме «заперечення злочинів українських націоналістів, скоєних у 1925-1950 роках».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у засіданні 16 лютого, крім віце-прем’єрів, беруть участь заступник польського міністра культури Ярослав Селлін, заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький і заступник голови Інституту національної пам’яті Кшиштоф Шваґжик. З українського боку – міністр культури України Євген Нищук, посол України в Польщі Андрій Дещиця, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар і співголова українсько-польської міжпарламентської групи Оксана Юринець.

Напередодні цієї зустрічі Глінський заявив: «Я радий, що віце-прем'єр-міністр Розенко прийняв запрошення до Польщі, і я переконаний, що це буде хороша зустріч, я сподіваюся на взаєморозуміння як у найважчих і необхідних для роз'яснення історичних питаннях, так і в спільному баченні майбутнього, що передбачає багатовимірне співробітництво наших країн».

Розенко, збираючись до Варшави, заявляв, що українській стороні «надзвичайно важливо» зняти напругу в українсько-польських відносинах, «яка останнім часом, у тому числі штучно, накручується різними політичним силами, зокрема і зовнішніми чинниками».

«Тому основна місія – розпочати діалог з польською стороною на цю тему. З іншого боку, безумовно, ми не можемо не реагувати на останні події, зокрема стосовно ухвалення змін до закону «Про Інститут національної пам’яті Польщі». Керуючись позицією президента України, Верховної Ради України й уряду України, ми очікуємо від польської сторони не лише роз’яснення по цьому закону. Ми вважаємо, що закон має бути змінений», – наголосив Розенко.

Як повідомляє посольство України у Польщі, напередодні зустрічі з Глінським Розенко зустрівся у Варшаві з представниками місцевої української громади. «Важливо знати і враховувати думки наших співвітчизників, які мешкають, працюють, вчаться в Польщі», – сказав він.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті. Одночасно він повідомив, що передасть документ до Конституційного суду, щоб перевірити його конституційність.

Документ, ухвалений перед цим Сенатом і Сеймом Польщі, передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років. Ухвалення закону викликало різку критику в Україні, США, Ізраїлі.

XS
SM
MD
LG