Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко висловив прем’єрові Польщі стурбованість останніми діями Варшави – Банкова


Матеуш Моравецький
Матеуш Моравецький

Президент України Петро Порошенко висловив прем’єр-міністрові Польщі Матеушеві Моравецькому стурбованість останніми діями і заявами Варшави, повідомила прес-служба голови української держави.

У перебігу зустрічі обох чільників, що відбулася в рамках участі президента України у 54-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, він «висловив стурбованість із приводу ухвалених нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам’яті Республіки Польща» і «закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні досягнення у двосторонньому діалозі з історичних питань», мовиться в повідомленні.

Порошенко також звернув увагу на «вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяви з оцінкою діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького», повідомили на Банковій.

Серед іншого, за цим повідомленням, у розмові йшлося і про «подальший розвиток взаємодії у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам’яті у контексті досягнутих домовленостей».

У Польщі нещодавно внесли зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають запровадження кримінальної відповідальності, серед іншого, за заперечення «злочинів українських націоналістів» проти польських громадян у 1925–1950 роках чи за звинувачення поляків у причетності до злочинів нацизму часів Другої світової війни. Ці зміни різко розкритикували і вимагають скасувати не тільки в Україні, але й у США чи Ізраїлі.

Також останнім часом у Польщі знесення місцевою владою деяких пам’ятників українським жертвам, які загинули від рук поляків у роки Другої світової війни, пояснюють тим, що вони не були належним чином легалізовані, інші такі пам’ятники на українських похованнях просто нищать невідомі. Україна вимагає припинити таку практику.

А сам Матеуш Моравецький наприкінці минулого тижня стверджував, ніби повстання під проводом Богдана Хмельницького проти влади Польщі в Україні 17-го століття було «першим великим злочинним актом проти євреїв», який єврейські історіографи, за його словами, порівнюють із Голокостом. В Україні негативно сприйняли ці слова.

XS
SM
MD
LG