Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран викликав посла Швеції через надання громадянства науковцю, якому в Ірані загрожує шибениця


Флаєр із зображенням Ахмадрезі Джалалі під час акції протесту біля іранського посольства в Брюсселі, лютий минулого року
Флаєр із зображенням Ахмадрезі Джалалі під час акції протесту біля іранського посольства в Брюсселі, лютий минулого року

Міністерство закордонних справ Ірану заявляє, що викликало посла Швеції на знак протесту проти надання Стокгольмом громадянства ув’язненому в Ірані науковцю, якому загрожує смертна кара.

Офіційне інформаційне агентство Ірану IRNA повідомило, що шведського посла прийняли в МЗС Ірану 19 лютого, де йому заявили, що крок Швеції «сумнівний і недружній», а факт іноземного громадянства затриманого не може бути сприйнятий.

17 лютого Швеція підтвердила громадянство Ахмадрезі Джалалі і попросила доступу до нього своїх консулів. У заяві МЗС Швеції йшлося також про те, що смертна кара щодо чоловіка не може бути застосована.

Ахмадрезі Джалалі, лікар і викладач Каролінського інституту в Стокгольмі, має також іранське громадянство, він був заарештований в Ірані у квітні 2016 року, а пізніше засуджений за звинуваченням у шпигунстві. Він був звинувачений іранською владою в наданні інформації Ізраїлю з метою вбивства кількох іранських науковців-ядерників. Верховний суд Ірану залишив в силі смертний вирок в грудні. Джалалі всі звинувачення відкидає.

Правозахисні організації, зокрема, Amnesty International, заявляють, що Джалалі три місяці утримувався в одиночній камері і зазнав тортур після арешту.

Сімдесят п’ять лауреатів Нобелівської премії в 2016 році попросили владу Ірану звільнити Джалалі, щоб він міг «продовжити свою наукову роботу на благо людства».

XS
SM
MD
LG