Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін: Єврокомісія схвалила нову програму макрофінансової допомоги для України


Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявляє, що Єврокомісія ухвалила рішення про нову програму макрофінансової допомоги для України.

«Це важливий крок для підтримки реформ в Україні та забезпечення фінансової стабільності», – написав міністр у Facebook.

Суми планованої допомоги чи інших подробиць міністр не навів. У прес-службі міністерства Радіо Свобода повідомили, що повніша інформація буде пізніше.

Тим часом, кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі повідомив, що офіційних даних з цього приводу в Єврокомісії поки що не наводили, тривають внутрішні консультації.

Раніше віце-прем’єр-міністр із питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловлювала сподівання, що рішення щодо можливого надання нової макрофінансової допомоги Україні може бути ухвалене протягом наступних трьох місяців, бо діалог Києва і Брюсселя щодо цього триває вже з кінця минулого року.

Раніше представники Єврокомісії заявляли, що виконавча установа ЄС готова підготувати нову макрофінансову допомогу, але за умови чітко визначеного і відчутного здійснення реформ, що ґрунтуються на програмі МВФ.

ЄС висуває як передумову отримання додаткових траншів макрофінансової допомоги успішну співпрацю Києва з Міжнародним валютним фондом. МВФ, зі свого боку, висуває до України низку своїх вимог щодо здійснення реформ для отримання чергового траншу допомоги за нині чинною програмою розширеного фінансування, зокрема – ухвалення закону про антикорупційний суд і приведення цін на газ до рівня ринкових. Через невиконання вимог МВФ уже кілька разів відкладав надання цього траншу. 12–16 лютого в Києві перебувала місія МВФ для технічних консультацій із представниками влади України щодо подальшої співпраці.

За останні три роки Євросоюз надав Україні макрофінансову допомогу загалом на суму у 3,4 мільярда євро.

XS
SM
MD
LG