Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив розгляд позову Саакашвілі щодо втрати громадянств


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду продовжив розгляд позову щодо припинення українського громадянства колишнього президента Грузії, лідера політичної партії «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі.

Суд розпочав розгляд клопотань адвокатів Саакашвілі. Зокрема, суд задовольнив клопотання про витребування рішення ГПУ про відмову видачі Грузії Саакашвілі.

На цьому засіданні немає прихильників лідера «Руху нових сил».

12 лютого Міхеїла Саакашвілі затримали в одному з ресторанів у центрі Києва, а згодом Державна прикордонна служба і Державна міграційна служба України заявили, що за процедурою реадмісії його повернули до Польщі – країни, звідки він у вересні 2017 року «прибув, порушуючи українське законодавство». Із Польщі Саакашвілі поїхав до Нідерландів.

21 лютого Державна прикордонна служба заборонила на три роки в’їзд до України Міхеїлу Саакашвілі. Про це свідчать документи ДПСУ, які Саакашвілі оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

Наприкінці липня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства. Саакашвілі 10 вересня минулого року потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю.

У жовтні 2017 року Державна міграційна служба України заявляла, що є підстави для видворення з України Міхеїла Саакашвілі, і стверджувала, що Саакашвілі ігнорує питання врегулювання свого правового статусу.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

XS
SM
MD
LG