Доступність посилання

ТОП новини

МінТОТ закликає кримчан не брати участі у виборах президента Росії


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міністерство тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб закликає кримчан не брати участь у виборах президента Росії, які Кремль організовує, в тому числі, і на анексованому півострові. Відповідну заяву МінТОТ оприлюднив 6 березня на своєму сайті.

«Проведення країною-окупантом виборів в АР Крим є грубим порушенням Конституції і законодавства України, основних принципів і норм міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй від 26 червня 1945 року, Гельсінського заключного акту від 1 серпня 1975 року, Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року, Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН A/RES/71/205 від 9 грудня 2016 року «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та м. Севастополь», Генеральної Асамблеї ООН №68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та інших міжнародно-правових актів», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, зазначає міністерство, за українським законодавством, у Криму діє особливий правовий режим, згідно з яким жодних виборів на території окупованого Криму не проводиться, а всі органи влади створені країною-окупантом та ухвалені ними рішення визнаються нелегітимними та незаконними.

«З огляду на це вибори Президента РФ на тимчасово окупованій території є незаконними та нелегітимними і ставлять під сумнів загальну легітимність цих виборів», – мовиться в заяві.

Вибори президента Росії заплановані на 18 березня 2018 року – роковини російської анексії Криму.

Раніше президент України Петро Порошенко закликав світову громадськість не визнавати результати майбутніх виборів президента Росії в анексованому Криму і не направляти туди спостерігачів.

1 березня Верховна Рада закликала Раду безпеки і Генасамблею ООН, ОБСЄ, Європейський союз, НАТО, міжнародні організації, іноземні парламенти і уряди не визнавати легітимність російських виборів на анексованому півострові.

Тим часом, прокуратура Автономної Республіки Крим попереджає громадян України, що в разі їхньої участі в організації проведення російських виборів в анексованому Криму, їм загрожує відповідальність за статтею «державна зрада» Кримінального кодексу України.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG