Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані жінку ув’язнили на 2 роки через протест проти хіджабу


Іранська жінка протестує проти обов'язкового носіння хіджабу, грудень 2017 року, Тегеран
Іранська жінка протестує проти обов'язкового носіння хіджабу, грудень 2017 року, Тегеран

Іранську жінку, яка на вулиці в Тегерані зняла свій хіджаб, засудили до двох років ув’язнення, повідомляють місцеві ЗМІ.

Напівофіційне агентство Tasnim 7 березня цитує прокурора Аббаса Джафарі Долатабаді, який заявив, що жінка намагалася «заохочувати корупцію через публічне зняття хіджабу».

Інформаційне агентство судової влади Ірану Mizan Online повідомило, що жінка, яку не називають на ім’я, планує оскаржити вердикт.

Деякі ЗМІ повідомляють, що засуджена – 32-річна Наргес Хуссейні, яку арештували під час нещодавньої хвилі мирних акцій протесту проти обов’язкового носіння мусульманської хустки в Ірані.

До цього в Ірані жінок, які з’являлися на людях без хіджабу, швидко звільняли або засуджували до коротких термінів ув’язнення і штрафували приблизно на 25 доларів. 23 лютого іранська поліція попередила, що жінкам, які протестують проти обов’язкового носіння хіджабу, тепер будуть висунуті звинувачення в «підбурюванні до корупції і проституції», максимальний термін покарання за що становить 10 років.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International засудили арешти жінок в Ірані і заявили, що десятки жінок потрапляють у цій країні під ризик «тривалих термінів тюремного ув’язнення».

У правозахисній організації зазначили, що в столиці Ірану Тегерані з грудня 2017 року понад 35 жінок були «насильницьки атаковані і заарештовані» за участь в «мирних протестах».

Жіночому одягу в Ірані приділяють особливу увагу після революції 1979 року: відтоді дотримання ісламських правил в одязі стало обов’язковим. Закони вимагають, щоб жінки покривали тіло і волосся, а поліція моралі переслідує жінок, які повністю не дотримуються правил носіння хіджабу.

XS
SM
MD
LG