Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International закликає розслідувати напади на марші за права жінок в Україні


Марш жінок у Києві, 8 березня 2018 року
Марш жінок у Києві, 8 березня 2018 року

Правозахисна організація Amnesty International закликає українські правоохоронні органи «невідкладно і ефективно» розслідувати напади на марші за права жінок в українських містах, які відбулися 8 березня.

В організації заявили, що напади сталися у чотирьох містах – Києві, Ужгороді, Львові та Маріуполі.

Amnesty International пише, що в Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ятеро людей. Двох жінок побили та облили зеленкою. Журналісту Богдану Новаку та ще одному учаснику акції розпилили в обличчя перцевий газ. У кількох учасниць маршу силою відібрали і розтоптали плакати, заявили правозахисники.

За даними організації, в Ужгороді учасниць феміністичної акції за права жінок облили червоною фарбою, одна з них отримала хімічний опік очей.

У Львові на учасниць акції напали невідомі, вони намагалися облити їх фарбою, зазначили в Amnesty International.

В організації повідомили, що увечері 8 березня з’явилася інформація про інші напади на учасниць публічних акцій – у Львові та Маріуполі.

«Ми надзвичайно стурбовані відкритою агресією проти учасниць публічних акцій за права жінок, а ще більше – неспроможністю поліції одразу кількох міст гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань. Правоохоронні органи мають розслідувати всі повідомлення про напади, встановити особи правопорушників та притягти їх до відповідальності», – заявила директорка AI Оксана Покальчук.

8 березня у світі відзначали Міжнародний жіночий день – свято, започатковане на початку ХХ століття як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жінок-робітниць. З 1977 року за рішенням ООН цей день має назву Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

XS
SM
MD
LG