Доступність посилання

ТОП новини

Таджикистан і Узбекистан домовились про спільний безвіз на 30 днів


Президенти Таджикистану й Узбекистану у Душанбе, 9 березня 2018 року
Президенти Таджикистану й Узбекистану у Душанбе, 9 березня 2018 року

Президенти Узбекистану і Таджикистану під час дводенних переговорів у Душанбе досягли угоди про введення для громадян обох країн безвізового режиму до 30 днів, відновлення діяльності пунктів пропуску на кордонах, відкриття авіасполучення між столицями.

Про це повідомила 9 березня прес-служба президента Узбекистану Шавката Мірзіяєва, який перебуває у зі своїм першим візитом у Душанбе.

Виступаючи у п’ятницю разом із президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном на прес-конференції, Мірзіяєв сказав журналістам, що «Ташкент буде постійно розвивати зв’язки з Душанбе у всіх напрямках».

«Таджицько-узбецькі відносини будуть найближчим часом досягати рівня стратегічного партнерства», – сказав він.

Емомалі Рахмон назвав дводенний візит Мірзіяєва «доленосним і важливим» і сказав, що Таджикистан буде «підтримувати зусилля Узбекистану щодо активізації регіональної співпраці».

За підсумками переговорів було підписано 27 документів, включно з угодою про делімітацію кордону та спрощений перетин кордону.

8 березня дев’ять пунктів пропуску на таджицько-узбецьому кордоні (вісім на дорогах і один на залізничній лінії) відновили свою роботу після того, як вони були закриті протягом років.

Мірзіяєв, який прийшов до влади після смерті свого попередника Іслама Каримова в 2016 році, вважає, що пріоритетним для його уряду є посилення відносин із центральноазійськими сусідами Узбекистану.

XS
SM
MD
LG