Доступність посилання

ТОП новини

Державний департамент США: Росія має припинити кампанію проти кримських татар


Речниця Державного департаменту США закликала Росію звільнити ув'язнених кримських татар
Речниця Державного департаменту США закликала Росію звільнити ув'язнених кримських татар

Росія має «припинити кампанію» проти кримських татар в анексованому нею Криму, заявила речниця Державного департаменту США Гізер Науерт у Twitter 23 червня.

«Росія має припинити кампанію проти кримських татар в окупованому Криму й звільнити всіх тих, хто був ув’язнений за протидію окупації», – написала Науерт.

Вона закликала звільнити засуджених у Росії в «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан Рустема Ваїтова, Нурі Примова, Руслана Зейтуллаєва та Ферата Сайфуллаєва.

У вересні 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив вирок, згідно з яким севастопольці Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов і Нурі Примов покарані п’ятьма роками виправної колонії загального режиму. Руслан Зейтуллаєв засуджений до 15 років позбавлення волі.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі «Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши в список 15 об’єднань, названих «терористичними».

XS
SM
MD
LG