Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко порушить на саміті НАТО три блоки питань – Пристайко


Вадим Пристайко, голова місії України при НАТО
Вадим Пристайко, голова місії України при НАТО

Україна на саміті НАТО проведе обговорення небезпек, що існують на східному фланзі альянсу з боку Росії, відносин України та Організації Північноатлантичного договору й просування Києва до членства у блоці. Про це у штаб-квартирі альянсу заявив 11 липня голова місії України при НАТО Вадим Пристайко.

«Президент Порошенко прибуває на саміт НАТО із трьома блоками питань. Перше – про те, що відбувається в нашому регіоні. Ми хочемо поділитися із союзниками НАТО нашим баченням небезпеки регіону, включно із Чорним морем, східним флангом НАТО й про те, яким чином нам вдається протистояти Росії і що для цього треба зробити», – вказав Пристайко. Він додав, що в цьому сенсі буде проведена розмова і щодо мінських домовленостей, і щодо миротворчої місії на Донбасі, і щодо звільнення заручників, і про Крим та його демілітаризацію, і загалом про зростання небезпеки з боку Москви.

Три блоки питань Порошенка до НАТО – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

«Другий блок питань стосуватиметься взаємодії із альянсом: що ми робимо, яким чином ми спромоглися використати пакет комплексної допомоги, наданої на минулому саміті у Варшаві, й що треба зробити у майбутньому», – каже дипломат.

Голова місії України при НАТО додає, що йтиметься і про внесок України в операції та місії альянсу, також відбудеться обговорення, яким чином українці можуть посилювати свої оборонні спроможності, тобто які для цього потрібні озброєння, технології, рекомендації та фінансування.

«Обов’язковий для нас третій блок питань стосуватиметься того, яким чином ми просунулися на крок уперед у євроатлантичній інтеграції», – каже Пристайко, пояснюючи, що Україна прагне, аби її «статус аспіранта був визнаний політично». «Водночас важливим для Києва є й дещо військово-політичніше питання – партнерства із розширеними можливостями», – відзначив представник України.

Дипломат додав, що Україна сподівається почути підтвердження заяв про непорушність рішень Бухарестського саміту, де було заявлено, що Україна та Грузія одного дня набудуть членства у НАТО.

Раніше 11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що не очікує, що на саміті альянсу в Брюсселі буде ухвалене рішення щодо Програми розширених можливостей з Україною. За його словами, Україні та НАТО слід зосередитися на наявних практичних аспектах співпраці.

На цю ж тему: Україна і саміт НАТО: визначатимуть, хто є хто і кому куди

Президент України Петро Порошенко 11–12 липня 2018 року здійснює візит до Королівства Бельгія, де бере участь у заходах саміту НАТО на запрошення генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберґа.

XS
SM
MD
LG