Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закінчуються гроші – Ґутерріш


Антоніу Ґутерріш занепокоєний тим, що дефіцит бюджету ООН щороку настає раніше
Антоніу Ґутерріш занепокоєний тим, що дефіцит бюджету ООН щороку настає раніше

Генеральний секретар Організації об’єднаних націй Антоніу Ґутерріш звернувся до країн-членів ООН із закликом якомога швидше заплатити належні членські внески. Про це йдеться в листах, які він розіслав очільникам цих держав, повідомляють західні ЗМІ.

Ґутерріш пише, що основний бюджет ООН має дефіцит 139 мільйонів доларів – за його словами, така скрутна ситуація ще ніколи не наставала так рано протягом календарного року.

«Така організація, як наша, не повинна страждати через те, що постійно стикається з банкрутством. Однак, поза сумнівом, ще більших страждань зазнають ті, кому ми служимо, якщо через брак коштів ми не маємо змоги відповісти на їхні прохання про допомогу», – написав генеральний секретар.

У грудні минулого року Генеральна асамблея ООН погодила бюджет на 2018–2019 роки в обсязі 5,4 мільярда доларів. Це, як зазначила представниця США в організації Нікі Гейлі, на 285 мільйонів менше, ніж бюджет 2016–2017 років. Миротворча місія ООН фінансується окремо.

Читайте також: «Представники «нормандської четвірки» у Берліні говорили про миротворців ООН для Донбасу – МЗС»

За даними ООН, 112 зі 193 держав-членів вже сплатили свої внески. США, на які припадає 22% бюджету ООН, традиційно сплачує внесок пізніше через особливості свого бюджетного року.

Тим не менш, Гутерреш занепокоєний тим, що кожного року дефіцит бюджету настає все раніше. Він анонсував, що ООН вживатиме заходів до зниження видатків, а держави-члени закликав сплатити свої внески вчасно і в повній мірі.

ООН отримала 1,49 мільярди доларів від початку року – торік, стверджують в організації ця цифра на даний момент становила 1,7 мільярди.

XS
SM
MD
LG