Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування «справи Рубана і Савченко» завершене – ГПУ


Володимир Рубан і Надія Савченко перебувають під вартою з березня
Володимир Рубан і Надія Савченко перебувають під вартою з березня

Правоохоронці завершили розслідування провадження, в якому фігурують заарештовані нині керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан та народний депутат Надія Савченко, повідомила Радіо Свобода речниця генерального прокурора Лариса Сарган.

Спікер ГПУ Андрій Лисенко, зі свого боку, розповів Радіо Свобода, що «матеріали справи передаються стороні захисту для ознайомлення».

Інших деталей у Генеральній прокуратурі не навели.

Рубана затримали 8 березня на КПВВ «Майорське». За версією правоохоронців, він намагався перевезти велику кількість зброї з окупованої території Донецької області.

Його підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк й секретар РНБО Олександр Турчинов. Сам Рубан звинувачення відкидає.

Як заявляв голова Служби безпеки України Василь Грицак, затримавши Рубана, СБУ вдалося «запобігти масштабним терористичним актам», які мали бути вчинені у Києві й інших містах України. Він заявив, що рівень терористичної загрози «був найбільшим за часи незалежності України».

За його словами, зокрема, «з мінометів мали розстріляти центральну частину Києва… мало бути якомога більше трупів, якомога більше крові, ішлося б про тисячі загиблих».

Пізніше в цій справі заарештували народного депутата Надію Савченко. Вона заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

XS
SM
MD
LG