Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційний мітинг у Бухаресті: влада Румунії заявляє про сотні постраждалих


Влада Румунії заявляє про сотні постраждалих під час сутичок між учасниками антикорупційного мітингу, який відбувався у Бухаресті 10 серпня, та поліцією, яка застосувала сльозогінний газ.

За цими даними, 440 осіб отримали медичну допомогу, в тому числі два десятки правоохоронців.

Служба екстреної медичної допомоги столиці Румунії повідомила, що 65 осіб, в тому числі дев'ять поліцейських, були доставлені до лікарні.

Багато демонстрантів живуть за кордоном, але повернулися нині до країни, щоб зібратися на мітинг із вимогою відставки уряду та проведення дострокових виборів.

Протестувальники тримали в руках прапори Румунії та Європейського союзу, скандуючи: «Справедливість, а не корупція!»

Дехто з приблизно 3 мільйонів румунів, що живуть за кордоном, кажуть, що залишили країну через корупцію, низьку заробітну плату і брак можливостей. Акція із закликом до протесту була розпочата у Facebook.

У Румунії були спроби декриміналізувати кілька корупційних правопорушень надзвичайним указом уряду, що призвело до того, що тисячі румунів уже виходили на вулиці на знак протесту.

Читайте також – Протести в Румунії: чому вони важливі для України

Європейська комісія та Державний департамент США критикували запропоновані зміни до судового законодавства, заявивши, що вони можуть призвести до порушення законності.

Президент країни Клаус Йоханніс у липні підписав указ про зняття з посади головного антикорупційного прокурора. Він хвалив антикорупційного прокурора Лауру Кодруцу Ковеші за її зусилля і сказав, що був змушений підписати указ після того, як його зобов’язав це зробити Конституційний суд.

XS
SM
MD
LG