Доступність посилання

ТОП новини

Рік після пожежі: відновлення собору Нотр-Дам-де-Парі затягується через коронавірус


Вигляд на собор Нотр-Дам-де-Парі. Париж, Франція
Вигляд на собор Нотр-Дам-де-Парі. Париж, Франція

Через рік після пожежі біля собору Паризької Богоматері, як і раніше, безлюдно: перш за все тому, що Франція поки не зняла коронавірусний карантин. Для храму це означає не тільки відсутність парафіян, але і припинення реставраційних робіт

Полум’я спалахнуло ввечері 15 квітня 2019 року і знищило дах собору і його знаменитий шпиль. Склепіння пожежникам вдалося врятувати після 14 годин боротьби.

Президент Франції Емманюель Макрон заявляв, що на реставрацію Нотр-Даму піде 5 років, але поки не вдалося завершити навіть стадію консервації. А в середині березня довелося тимчасово припинити і її.

Президент Франції Емманюель Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон

Голова відділу комунікацій Агентства з реконструкції собору Нотр-Дам-де-Парі Жеремі Патріє-Лейтюс зазначає: «Коли ми ухвалили це рішення, залишався тиждень до зняття риштувань, які ви бачите. Це ті самі сумнозвісні риштування, встановлені ще до пожежі, для робіт на шпилі».

Жар був настільки сильний, що металеві риштування частково розплавилися, що загрожує стабільності будівлі і ускладнює ремонт. Але продовжувати роботи, враховуючи санітарну обстановку, зараз небезпечно.

Інша проблема – фінансування. Після трагедії кілька мільярдерів і низка великих компаній обіцяли виділити на відновлення пам’ятника культури понад 900 мільйонів євро. Поки що агентство, яке відповідає за реконструкцію, отримало приблизно одну п’яту від цієї суми.

Пандемія і тут може внести свої корективи: від уповільнення економіки постраждає не тільки малий і середній бізнес. Втім, поки що організатори реставрації сподіваються на краще.

Голова відділу комунікацій Агентства з реконструкції собору Нотр-Дам-де-Парі Жеремі Патріє-Лейтюс каже: «Великі донори, та і всі донори, не говорили нам, що хочуть відкликати кошти через наслідки обмежень. Мені здається, в день пожежі ми всі побачили, що цей собор – універсальний символ: Парижу, Франції, світу, що прихильність до нього виходить далеко за рамки католицької віри».

Монсеньйор Патрік Шове, настоятель собору Нотр-Дам-де-Парі
Монсеньйор Патрік Шове, настоятель собору Нотр-Дам-де-Парі

Настоятель собору Нотр-Дам монсеньйор Патрік Шове вважає, що найголовніше – щоб у собор повернулося життя, повернулися парафіяни. І хоча прикраси можна відновити пізніше, додає він, реконструкція – важлива частина процесу.

«Буде шпиль, звичайно, буде шпиль. Собор без шпиля… шпиль підносить нас до небес, а нам це необхідно – дивитися вгору. Тим більше, з огляду на те, через що ми зараз проходимо», – каже він.

За матеріалами агентства Reuters

  • Зображення 16x9

    Юлія Сайко-Ілієнко

    Одна з перших, хто прийшов на Радіо Свобода, коли у Києві відкрилося Українське бюро Радіо Свобода в 1992 році. Вела і готувала у Празі програму «Світ за тиждень». З ведучим Олексою Боярком починала як продюсерка перші ефіри «Вечірньої Свободи» в 1996 році. Також проводила прямі ефіри програм «Свобода Сьогодні», «Європейська Свобода», «Ранкова Свобода» тощо... Нині працюю з відеопродукцією в мультимедійній команді, а також як продюсерка з аудіо-програмами «Свобода за тиждень», «Подкаст».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG