Доступність посилання

ТОП новини

Безальтернативні переговори про альтернативний газ


Київ – Представники «Нафтогазу» та українські урядовці запевняють, що ведуть активні переговори стосовно альтернативи російському газу. Але на думку деяких експертів, це є «імітацією перемовин» заради підготовки до здачі української газотранспортної системи Росії.

Наразі Україна веде переговори про альтернативи російському газу за трьома напрямками, каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Перший – це інтеграція української ГТС до міжнародної системи ЄС, зокрема, пошук можливостей реверсних варіантів постачання газу з Європи в Україну. Другий – постачання каспійського газу та формування альтернативних маршрутів, таких, як Nabucco та інших, які зараз розглядає ЄС. Третій – використання скрапленого газу, для чого будується LNG-термінал, який зможе переробляти до 10 мільярдів кубів газу на рік. Але для втілення цього у життя, зазначає Анатолій Кінах, потрібен час.

Реверсний варіант – це середньострокова перспектива. Це все реально і можливо зробити впродовж наступних року-півтора
Анатолій Кінах
«Реверсний варіант – це середньострокова перспектива, – говорить Анатолій Кінах. – Це все реально і можливо зробити впродовж наступних року-півтора. Питання скрапленого газу – також середньострокова перспектива, до трьох-чотирьох років. А стосовно постачання природного газу із Середньої Азії, то це, безумовно, залежатиме від того, як відбуватимуться глобальні процеси».

Імітація газової альтернативи

Раніше голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін заявляв, що Україна розглядає можливість імпорту близько 10 мільярдів кубів газу з Європи, що є третиною всіх газових поставок. А міністр енергетики Юрій Бойко говорив, що Київ може почати закупівлю палива за спотовими контрактами. Зараз Україна веде відповідні переговори з Туреччиною, Румунією та Німеччиною. Проте, на думку експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, наразі це просто заяви чиновників.

Дивним є те, що не ведуться переговори між компаніями, які технічно мають забезпечити реверс
Олександр Нарбут
«Дійсно, ведуться переговори з деякими європейськими компаніями про постачання газу на реверсній основі з Європи, – розповідає Олександр Нарбут. – При цьому дивним є те, що не ведуться переговори між компаніями, які технічно мають забезпечити реверс. Якщо йдеться про можливі поставки газу на вимірювальну станцію «Велке Капушани» у Словаччині, то компанія Eustream мала б вести переговори з «Нафтогазом» про технічні можливості таких реверсних поставок. Але таких переговорів немає».

Що ж до перспективи постачання в Україну турецького газу, про що заявляють українські чиновники, то, зазначає Нарбут, вона також виглядає примарною. Оскільки, по-перше, цього року в Туреччині немає «вільного» газу, а по-друге, зараз також не розробляються маршрути, якими цей газ може постачатися в Україну.

Що ж до мети заяв про «успішність переговорів», то це є підготовкою до здачі української ГТС, стверджує Олександр Нарбут.

«В уряді є люди, які зацікавлені у реалізації плану підписання договору, який призведе до повної монополізації та поглинання українського ринку російським «Газпромом», – зазначає експерт.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG