Доступність посилання

ТОП новини

Купили за 600, продали за 4 тисячі. Як в Україні працює бізнес з експорту собак і котів


Безпритульні собаки у Донецькій області. 2019 рік
Безпритульні собаки у Донецькій області. 2019 рік

В Україні триває розслідування щодо загибелі цуценят на борту літака МАУ, які летіли з Києва у Торонто. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами. Однак ця ситуація – не перший випадок, коли тварини страждають у великому бізнесі, який процвітає на теренах пострадянських країн.

Заводчики vs Ферми

Анастасія Кудрявцева займається розведенням коргі вже 17 років. Зараз у її розпліднику мешкає 11 песиків: шестеро з них живуть у вольєрі на вулиці, решта – у будинку.

«Найстаршу звати Фрося, їй зараз майже вісім років», – розповідає хазяйка собак, поки улюбленці, збуджено виляючи хвостами, намагаються прорватися крізь клітку вольєра до неї.

Улюблений песик королеви

Порода коргі, за її словами, лише набуває популярності в Україні, а от за кордоном її уже давно полюбили. Можливо, тому що це улюблена порода британської королеви Єлизавети ІІ – про дружбу Її Величності з цими песиками навіть створили мультфільм «Королівський коргі». Тому Анастасія час від часу відправляє песиків за кордон з усіма необхідними документами та з дотриманням норм.

«Двоє цуценят летітимуть в Японію. За вимогами Японії, наймолодший вік – це десять місяців», – каже заводчиця.

В різних країнах ця норма варіюється. Наприклад, у США цуценя можна відправляти у віці трьох місяців, в ОАЕ – з семи. Окрім цього, потрібно зібрати цілий пакет документів. Лише після виконання усіх вимог Анастасія приїздить в аеропорт за три-чотири години до вильоту та відправляє песиків новим власникам.

Однак, так відбувається не завжди. Часто тварин за кордон відправляють партіями, аби там перепродати їх за значно вищою ціною. Часто, таких тварин продають як здорових, чистокровних собак, однак на ділі вони можуть мати липові документи. Ба більше, про комфортний переліт для них турбуються мало, тож прилетіти вони часто можуть уже нездоровими.

«Я точно знаю, де є ці «puppy mill», тобто ферми, які штампують [собак]. В основному тих, що користуються попитом. Акцент робиться на брахіоцефальні породи, зокрема це французькі, англійські бульдоги. У нас на оптовому ринку англійський бульдог коштує 300 чи 500 доларів, на Заході це мінімум тисяча-півтори», – розповідає керівник всеукраїнської громадської організації «Кінологічний клуб України» Ігор Сулімов.

Ще одна схема – реєструвати собак як службових.

«В нас є ряд собак, які не підлягають миту. Якщо комусь по службі потрібно перевезти собаку, він може взяти її в салон без бокса і за це не платити. Або якщо це собака-поводир чи собака-детектор, який сигналізує, що в хазяїна найближчим часом почнеться якийсь приступ. Так ось ці оптовики або скупщики оформляють [собак на продаж] як рятувальників», – каже зоопсихолог і кінолог Сергій Клочко.

За останнє десятиліття прибутки з торгівлі тваринами подвоїлися та досягли позначки у 65 мільярдів євро у 2015-му році


Обсяги бізнесу з торгівлі тваринами експерти порівнюють з дохідністю від торгівлі зброєю чи наркотиками. За даними Єврогрупи, що займається лобіюванням інтересів тварин в ЄС, за останнє десятиліття прибутки в цій галузі подвоїлися та досягли позначки у 65 мільярдів євро у 2015-му році. До прикладу, ринок опіатів в Європі оцінюють у 12 мільярдів.

Загибель 38 цуциків по дорозі в Торонто

На початку червня завдяки Facebook-публікації канадійки Еббі Лоренцен стало відомо про загибель 38 цуценят французького бульдога, які летіли з Києва у Торонто. Цим рейсом МАУ транспортували 559 собак та ще 89 котів. Жінка у пості описала, як мертвих тварин пакували у мішки для сміття. За її словами, подекуди у клітках тіснились по двоє чотирилапих. У коментарі National Post один із канадських ветеринарів розповів, що «якийсь ідіот з того боку обгорнув кілька ящиків плівкою, що призвело до удушення».

Це спричинило міжнародний скандал і привернуло увагу до теми торгівлі тваринами. Поліція в Україні відкрила кримінальне провадження, з боку Канади інцидент розслідує Канадське агентство з інспекції продовольства (CFIA). МАУ розпочало власне службове розслідування, а також відсторонила від роботи керівника Дирекції з вантажних перевезень. На транспортування тварин боїнгами 767 в авіакомпанії наклали ембарго.

В МАУ наполягають на тому, що це було комерційним перевезенням, і лише одна тварина летіла з пасажиром. Компанія також запевняє, що вантажний відсік, в якому перевозили собак і котів, добре вентилюється та є температурно регульованим. А щодо такої кількості тварин на борту кажуть, що через невелику кількість пасажирів на борту вантажний відсік мав вільні ємності.

Якщо наші везли 559 собак і 89 котів, то у Хорватів можна брати вісім тварин у багаж
Сергій Клочко

«Візьмімо Хорватію. Вони не дозволяють перевозити тварин боїнгами 767, лише аеробусами, бо в них кращі умови для тварин в багажному відділенні. В салон можна взяти двох собак або котів. Якщо наші везли 559 собак і 89 котів, то у Хорватів можна брати вісім тварин у багаж. Казахська компанія «Аеростана» дозволяє брати дві тварини в салон і в багажне відділення», – розповідає кінолог Сергій Клочко.

Він пояснює, що у багажному відсіку немає шумоізоляції, а наявна вентиляція не призначена для перевезення там живих істот.

Власник чотирьохмісячного французького бульдога по імені Віскі вважає, що перевозити собаку у багажному відділенні – взагалі неправильно.

«Я б свою собаку не хотів здавати в багаж, я вважаю, що треба брати її з собою. Я переконаний, що вони постійно потребують якоїсь уваги, і те, що собаку закрили в багажне відділення в клітку – це неправильно», – переконаний Денис Овсянников.

Франзузький бульдог на прізвисько Віскі
Франзузький бульдог на прізвисько Віскі

Водночас, Анастасія Кудрявцева зізнається, що не раз користувалася послугами МАУ і ніколи не мала проблем з авіакомпанією. Однак заводчиця відправляє по одному або по два собаки на один рейс.

Проблеми у законодавстві

Канадійка Еббі Лоренцен телефоном розповіла, що такий бізнес – звична справа. Тварин присилають партіями, і багато з них мають проблеми зі здоров’ям. Перекупники ж продають їх новим власникам як здорових та вирощених у Канаді – часто з підробленими довідками.

Два роки тому американське видання ABC7 писало про порятунок понад 20 французьких бульдогів, які прибули з Києва у Чикаго рейсом Turkish Airlines. За інформацією медіа, чоловік придбав їх в Україні, аби потім продати в Г'юстоні, штат Техас. На момент, коли поліція зупинила фургон, багато цуциків були виснажені, а один песик помер.

У нас можна придбати песика з хорошими даними і родоводом за 600-700 доларів, а можна і за 200, а там продати за 4-4,5 тисяч
Сергій Клочко


«У нас можна придбати песика з хорошими даними і родоводом за 600-700 доларів, а можна і за 200, а там продати за 4-4,5 тисяч. Цим людям неважливо, скільки цуценят загине, вони все одно гарно зароблять», – розповідає Сергій Клочко.

За його словами, через відсутність належного законодавства в Україні й працюють «ферми» по розведенню тварин, де турбота про їхнє життя та здоров’я геть не в пріоритеті.

Уявіть собі кімнату на 20 метрів квадратних, і в ній у три поверхи стоять клітки, в яких утримуються тварини, які з цих кліток ніколи не виходять
Сергій Клочко


«В нас немає законодавства, яке забороняло би розводити собак чи котів у будь-яких масштабах. Немає норм утримання у житлових приміщеннях. Картина жахлива, уявіть собі кімнату на 20 метрів квадратних, і в ній у три поверхи стоять клітки, в яких утримуються тварини, які з цих кліток ніколи не виходять. І це фабрика, бо чим більше ти розведеш цуценят, тим більше ти заробиш», – пояснює експерт.

Іншою проблемою у законодавстві керівник ВГО «Кінологічний клуб України» називає відсутність критеріїв оцінки тварин, за якими можна визначити справедливу ціну.

«От уявіть, ви експерт і я експерт. Я кажу, що цей собака коштує 3 тисячі доларів, а ви кажете – 3 копійки. Тут виходить битва слів. Як оцінити тварину? Держава втрачає великі гроші через несплату мита при вивезенні [тварин]», – переконує Сулімов.

Це все характерно для колишнього Радянського Союзу. У розвинених країнах, наприклад в Німеччині, Англії чи Канаді такого бізнесу немає, бо там держава відслідковує, як вони їх утримують, годують, навчають і дресирують
Сергій Клочко


За словами експертів, такий бізнес найбільш поширений на теренах колишніх країн Радянського Союзу.

«Це все характерно для колишнього Радянського Союзу. У розвинених країнах, наприклад в Німеччині, Англії чи Канаді такого бізнесу немає, бо там держава відслідковує, як вони їх утримують, годують, навчають і дресирують, і відповідно, як займаються розведенням. А в нас – повна свобода», – говорить Клочко.

Як перевезти тварину за кордон?

Для тварини найкраще – летіти з хазяїном чи хазяйкою у салоні літака, а якщо є можливість – то узагалі їхати автівкою. За словами заводчиці Анастасії Кудрявцевої, в європейських країнах тварин зазвичай перевозять машиною, аби ті не переживали стрес у польоті.

«Після 3-4 місяців життя з людьми, тварина опиняється в аеропорту, її перевозять, потім завантажують у літак. Вона потрапляє в дикі умови», – каже Сергій Клочко.

Найперше, потрібно зібрати всі необхідні документи. Це:

  • імплантований під шкіру тварини мікрочіп;
  • ветеринарний паспорт міжнародного зразка;
  • вакцинація проти сказу;
  • комплексна вакцинація проти інфекційних захворювань собак;
  • форма 1 ВЕТ від державної служби ветеринарної медицини не раніше, ніж за 3 дні до виїзду тварини за кордон;
  • довідка про аналіз крові на титрування антитіл до вірусу сказу.

Якщо летіти літаком, спершу необхідно уважно прочитати правила перевезення тварин в обраної авіакомпанії та вимоги з боку країн, куди планують доставити тварину. Згодом для неї потрібно обрати правильну клітку. Анастасія Кудрявцева пояснила це на прикладі своєї собаки Матільди.

  • Виміряти довжину собавки від хвоста до кінчика носа (65 см), а також половину довжини передньої лапки (7,5 см). Тобто, 73 сантиметра – це мінімальна довжина клітки. Ці параметри дуже важливі для того, аби тварина могла спокійно лежати і не торкатися стінок бокса. По-друге, це забезпечує вентиляцію.
  • Виміряти висоту разом з вухами (46 см). Вуха не повинні торкатися стінок і над ними має лишатися простір у 5 сантиметрів.

Тому мінімальний розмір клітки для Матільди повинен бути 73х51 сантиметр. Окрім того, у клітку потрібно постелити пелюшку, а також повісити поїлку, аби в улюбленця був доступ до води. Анастасія радить кормити чотирилапого за 8 годин перед відправленням, щоб собака встигла сходити в туалет. Тоді тварина легше переносить переліт.

  • Зображення 16x9

    Людмила Корнієвич

    Журналістка програми «ВЄвропі» та автор матеріалів на Радіо Свобода. Закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка за спеціалізацією «міжнародна журналістика». Раніше працювала продюсеркою, ведучою і журналісткою на hromadske. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG