Доступність посилання

ТОП новини

Депутат-комуніст «зганьбив» Чехію поїздкою на окупований Донбас (світова преса)


Томаш Петржічек, міністр закордонних справ Чехії
Томаш Петржічек, міністр закордонних справ Чехії

Чеський міністр закордонних справ Томаш Петржічек назвав «ганьбою» візит до окупованого Донецька члена нижньої палати парламенту Чехії Зденєка Ондржачека. Про це повідомляє інтернет-видання Novinky. Видання Aktualne.cz додає, що чеський депутат їздив «святкувати п’яту річницю проголошення «ДНР» і що українське посольство готує ноту з цього приводу. Росія та Америка зробили крок назустріч – чому не вдалося згладити суперечності? Останню зустріч міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова і державного секретаря США Майка Помпео коментують американські і європейські оглядачі.

Член Палати депутатів, нижньої палати парламенту Чехії Зденєк Ондржачек ганьбить Чехію, заявив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржічек, коментуючи повідомлення про відвідини окупованого Донбасу депутатом від Комуністичної партії.

У соцмережі «Твіттер» з’явилося відео, де ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін «офіційно» зустрічає депутата парламенту Чехії Ондржачека і на його честь лунає чеський гімн.

«Чеську Республіку він офіційно у цій поїздці не представляв. Окрім відео з цим «успіхом», я не знаю, якою була мета його поїздки», – засудив візит голова чеської дипломатії Петржічек.

На своєму акаунті в соцмережі «Твіттер» Петржічек додав, що за згодою з головою парламентського комітету з закордонних справ Любоміром Заоралеком, завтра «поїздка» депутата від Комуністичної партії Чехії та Моравії Ондржачека на тимчасово окуповану територію України буде предметом обговорення комітету з закордонних справ Палати депутатів». За словами міністра, обговорюються й інші можливості.

Чехія не визнає існування «Донецької народної республіки», як називає себе угруповання «ДНР», тому Ондржачек виступає проти офіційної політики уряду, пояснює чеське видання. У статті мовиться, що Ондржачек повідомив, що це була приватна поїздка, яку він коментувати не буде. На запитання, чому його вітали як офіційного представника Чехії і чому на його честь лунав гімн, він не відповів.

Видання Aktualne.cz повідомило, що Ондржачек їздив до Донецька «в рамках святкування п’ятиріччя проголошення «ДНР» і був представлений як «делегація Чеської Республіки». Повідомляється, що, окрім Ондржачека, на суботнє «святкування» приїхав голова сепаратистського уряду самопроголошеної Абхазії Валерій Бганба, депутат словацького парламенту та голова партії «Голос народу» Петер Марчек і представник сусіднього сепаратистського угруповання з Луганська Леонід Пасічник.

В інтерв’ю виданню Ондржачек не висловлював жалю з приводу підтримки сепаратизму в Україні. «Я туди привіз гуманітарну допомогу. Чеський уряд постачає туди зброю, я постачаю туди іграшки. Хто з нас є більше бидло, я не знаю», – сказав Ондржачек в інтерв’ю виданню. Представник МЗС Чехії Міхал Бухачек заперечив, що Чехія постачала зброю на сепаратистську територію, уточнило видання.

Британський діловий часопис Financial Times стверджує, що державному секретареві США Майкові Помпео і і міністрові закордонних справ Росії Сергієві Лаврову не вдалося подолати розбіжності між Америкою і Росією. Керівники дипломатичних відомств двох країн зустрілися в російському чорноморському курортному місті Сочі для того, щоб зупинити швидке погіршення стосунків між двома країнами, але в результаті зустрічі з’ясувалося, що їхні погляди на проблеми Венесуели, Ірану та втручання Росії у перебіг передвиборчої кампанії у США є протилежними.

Помпео пояснив Лаврову, що США і надалі збираються здійснювати «тиск» та Іран, і вимагав від свого партнера на переговорах, щоб Росія перестала надавати допомогу колишньому (так у тексті) лідерові Венесуели Ніколасові Мадуро. А щодо виборів, то будь-яка спроба Росії втрутитися у вибори 2020 року у США погіршить і без того погані стосунки двох країн, сказав він.

Американська газета Washington Post пише, що і в Москві, і у Вашингтоні сподівалися, що оприлюднення звіту спеціального прокурора США Роберта Мюллера про те, що немає доказів того, що представники президента Дональда Трампа вступали у змову з Росією у перебігу кампанії 2016 року, буде можливістю розпочати діалог між двома країнами.

«Питання російського втручання у вибори затьмарювало президентство Трампа від самого початку, не даючи йому можливості вести результативні переговори з Росією», – мовиться у статті.

Під час нещодавніх телефонних переговорів між президентами США і Росії про саме втручання Росії у вибори у США не йшлося. Тож неприємну частину послання з Вашингтону довелося доставити Помпео.

«Я пояснив міністрові закордонних справ Лаврову, що втручання в американські вибори неприпустиме. Якщо росіяни захочуть втрутитися у вибори 2020 року, це погіршить стосунки ще сильніше. Ми цього не радимо робити, бо ми цього не потерпимо», – цитує газета слова державного секретаря США.

Російські коментатори, пише газета, сподівалися, що публікація звіту Роберта Мюллера відкриє можливість для тісніших стосунків зі США.

Після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним Помпео представив зустріч як позитивну, хоч і відзначив значні розбіжності у позиціях США і Росії з багатьох питань.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG