Доступність посилання

ТОП новини

«Америка єдина у підтримці України»: головні тези промови Байдена в Конгресі США


Джозеф Байден виступає перед Конгресом США із щорічною промовою «Про стан держави». Вашингтон, 7 лютого 2023 року
Джозеф Байден виступає перед Конгресом США із щорічною промовою «Про стан держави». Вашингтон, 7 лютого 2023 року

Президент США Джо Байден 7 лютого (8 лютого о 3:30 за Києвом) виступив із щорічною промовою «Про стан держави» перед американським Конгресом. Серед присутніх у залі була і посолка України у США Оксана Маркарова. Президент США попросив її встати, коли промовляв слова про підтримку України у відсічі агресії Росії. Разом із Маркаровою піднявся весь Конгрес США. Конгресмени і запрошені особи аплодували стоячи. Радіо Свобода наводить головні тези із виступу Джозефа Байдена.

Українська посолка у США Оксана Маркарова тримає руку на грудях на знак вдячності американському народові за підтримку України. Президент США Джо Байден звернувся до неї під час своєї промови у Конгресі США. Вашингтон, 7 лютого 2023 року
Українська посолка у США Оксана Маркарова тримає руку на грудях на знак вдячності американському народові за підтримку України. Президент США Джо Байден звернувся до неї під час своєї промови у Конгресі США. Вашингтон, 7 лютого 2023 року

Про агресію Росії і роль США у світі

– Наша сила полягає не лише у прикладі, який показує наша сила, а й у силі нашого прикладу. Пам'ятайте, що світ спостерігає за нами.

Рік тому я виступав у цій залі – лише через кілька днів після того, як Володимир Путін розв'язав свою жорстоку війну проти України.

Вторгнення, на яке пішов Путін, стало випробуванням століття

Цей напад викликає в пам'яті спогади про смерть та руйнування, яких зазнала Європа під час Другої світової війни.

Вторгнення, на яке пішов Путін, стало випробуванням століття. Випробуванням для Америки. Випробуванням для всього світу.

Чи зможемо ми відстояти наші основні принципи?
Чи відстоюватимемо ми суверенітет?
Чи відстоюватимемо право людей жити вільно без тиранії?
Чи станемо ми на захист демократії? Адже цей захист є важливим для нас усіх, бо він зберігає світ, і не дає можливості потенційним агресорам загрожувати нашій безпеці та процвітанню.

Через рік ми знаємо відповідь: так, ми це зробили!

Разом ми зробили те, що Америка завжди робить найкраще:

  • ми повели світ за собою;
  • ми об'єднали НАТО;
  • ми створили глобальну коаліцію;
  • ми виступили проти агресії Путіна;
  • ми підтримали український народ.

Сьогодні тут пані посол України у Сполучених Штатах. Вона представляє свою країну і мужність свого народу.
Пані посол, Америка єдина у нашій підтримці вашої країни. Ми будемо підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно.
Наша країна працює задля більшої свободи, більшої гідності та більшого світу, не лише в Європі, а й усюди.

Про відносини з Китаєм і автократії

– До мого приходу в офіс президента (до моменту обрання президентом США –ред.) усі говорили, що Китайська Народна Республіка нарощує свою могутність, а роль Америки у світі падає.
Тепер це не так!

Ми прагнемо конкуренції, а не конфлікту

Я ясно дав зрозуміти президенту Сі (очільнику Китаю Сі Цзіньпіну – ред.), що ми прагнемо конкуренції, а не конфлікту.

Я не вибачатимуся за те, що ми інвестуємо в те, щоб зробити Америку сильною. Інвестуємо в американські інновації, у галузі, які визначатимуть майбутнє, і в яких уряд Китаю має намір домінувати.

Інвестиції в наші альянси та робота з нашими союзниками необхідні для захисту наших передових технологій, щоб вони не використовувалися проти нас.
Модернізація наших збройних сил необхідна для забезпечення стабільності та стримування агресії.

Я відданий співпраці з Китаєм там, де це можепринести користь усьому світу

Сьогодні ми є найсильнішими за останні десятиліття, щоб конкурувати з Китаєм чи з кимось у світі.

Я відданий співпраці з Китаєм там, де це може сприяти просуванню американських інтересів та принести користь усьому світу.

Але не помиляйтеся! І ми це ясно дали зрозуміти минулого тижня (ймовірно, президент США має на увазі інцидент із китайською повітряною кулею-шпигуном –ред.), якщо Китай загрожуватиме нашому суверенітету – ми діятимемо для захисту нашої країни. І ми це зробили.

«Ми це зробили! Ми повели світ за собою проти агресії Путіна», – сказав Джозеф Байден під час виступу у Конгресі США. Вашингтон, 7 лютого 2023 року
«Ми це зробили! Ми повели світ за собою проти агресії Путіна», – сказав Джозеф Байден під час виступу у Конгресі США. Вашингтон, 7 лютого 2023 року

Давайте будемо відвертими: перемога у змаганні з Китаєм має об'єднати всіх нас. Ми стикаємося із серйозними викликами по всьому світу.
Але за останні два роки демократії стали сильнішими, а не слабшими.
Автократії стали слабшими, а не сильнішими.

Америка знову згуртовує світ, щоб відповісти на глобальні виклики: від клімату та глобальної охорони здоров'я – до відсутності продовольчої безпеки, тероризму та територіальної агресії.

Союзники активізуються, витрачають більше коштів та роблять більше.
Наводяться мости між партнерами у Тихому океані та партнерами в Атлантиці. А ті, хто робить ставки проти Америки, переконаються, наскільки вони помилялися.

Про демократію і Америку

– В Америці не повинно бути політичного насильства. В Америці ми маємо захищати право голосу, а не придушувати це фундаментальне право. Ми шануємо результати наших виборів, а не підриваємо волю народу. Ми повинні підтримувати верховенство закону та відновити довіру до наших інститутів демократії.

І ми тут не повинні давати ненависті та екстремізму у будь-якій формі «безпечну гавань».

Підтримка демократії не має бути партійною проблемою, вона має бути загальноамериканською проблемою.

Рішення, які ми ухвалюємо зараз, визначать курс країни та всього світу на десятиліття уперед

Кожне покоління американців зустрічалося з моментом, коли їх закликали боронити нашу демократію, відстоювати її. І тепер наш час.

Мої співгромадяни-американці, ми зібралися сьогодні у переломний момент. Один із тих моментів, з якими стикаються лише кілька поколінь, коли рішення, які ми ухвалюємо зараз, визначать курс цієї країни та всього світу на десятиліття уперед.

Ми не сторонні спостерігачі з історії. Ми не безсилі перед силами, які протистоять нам.

Все у наших силах, у силах нашого народу. Ми стоїмо перед випробуванням і час вибору вже близький.

Ми маємо бути тією країною, якою ми завжди були в наші найкращі часи: сповнені оптимізму, надії і спрямовані уперед.
Країною, яка обирає світло, а не темряву, надію, а не страх, єдність, а не розбрат, стабільність, а не хаос.
Ми маємо бачити один в одному не ворогів, а американців.

Ми маємо бачити один в одному не ворогів, а американців

Ми – добрий народ, ми єдина країна у світі, побудована на ідеї, що всі ми, кожен із нас, створені рівними...

Стоячи тут сьогодні, як ніколи оптимістично дивлюся на майбутнє Америки.

Ми просто маємо пам'ятати, хто ми такі. Ми – Сполучені Штати Америки, і немає нічого, нічого за межами наших можливостей, якщо ми зробимо це все разом.

Хай благословить вас усіх Господь. Нехай Бог захистить наші війська.

Заклик до республіканців

– Хочу звернутися до моїх друзів-республіканців: якщо ми змогли працювати разом у Конгресі попереднього скликання, то немає причин, через які ми не зможемо працювати разом у новому Конгресі.

Влада заради влади, конфлікт заради конфлікту ні до чого не приведуть

Народ надіслав нам чіткий сигнал: боротьба заради боротьби, влада заради влади, конфлікт заради конфлікту ні до чого не приведуть.

І це завжди було моїм баченням. Необхідно відновити душу країни, відновити основу Америки – середній клас, об'єднати країну

Колись США виробляли 40% усіх мікросхем у світі. Минулого року цей рівень упав до 10%. Завдяки ухваленому закону про великі інвестиції у цю галузь – виробництво мікросхем буде відновлено. Вже розпочали будівництво великих нових підприємств, де їх вироблятимуть.
Інвестиції держави у відновлення виробництва у США стимулювали також інвестиції приватних компаній. Вони склали за два роки 300 мільярдів.

Я обіцяв бути президентом для всіх американців

Завдяки закону про реконструкцію інфраструктури федеральний уряд інвестував гроші в 20 тисяч проєктів з реконструкції та будівництва доріг, мостів, аеропортів, залізниць, тунелів, забезпечення доступу до швидкісного інтернету по всій країні, заміни по всій країні водопровідних труб, що містять свинець, та інші проєкти...

І ми лише розпочинаємо. Я щиро дякую своїм друзям-республіканцям, які проголосували за цей закон.

А моїм друзям республіканцям, які голосували проти, але все одно просять профінансувати проєкти у їхніх округах, хочу сказати: не хвилюйтеся, я обіцяв бути президентом для всіх американців!
Ми профінансуємо ваші проєкти. І я зустрінусь з вами на закладанні фундаментів.
Цей допоможе ще більше об'єднати всю Америку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG