Доступність посилання

ТОП новини

«Путінська земля»: як російська влада обживається на держдачах у кримській Оливі


Краєвид на Форос
Краєвид на Форос

Масштабні перетворення в селищі Олива на південному березі Криму почалися після подій 2014 року. Після того, як місцеві держдачі опинилися під контролем російських відомств, навколо них спорудили паркани, посилили заходи охорони й почали масштабне будівництво. Офіційної інформації про те, що відбувається там, немає. Але подробиці того, що відбувається за парканом, все одно потрапляють у ЗМІ. Журналісти проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії зібрали все, що відомо про те, що відбувається у південнобережному селищі.

Селище держдач

Селище Олива на південному узбережжі Криму, також відоме як Верхня Мухалатка, часто називають «селищем держдач». На його території розташовані чотири державні дачі: №№6, 8, 9 і 10, що належали владі колишнього Радянського Союзу, а після його розпаду були передані в розпорядження Управління справами президента України та українського уряду.

Після російської анексії Криму у 2014 році ці держдачі контролює Управління справами президента Росії і російські силовики, включно з Федеральною службою охорони (ФСО). І відтоді все, що відбувається там, засекречене і викликає чимало запитань.

Паркан, кораблі, патрулі

У 2017 році значну частину селища з боку траси «Ялта-Севастополь» обнесли шестиметровим парканом. Він захищає територію держдач №6 і 8.


Місцеві жителі називають цей паркан «дачею Путіна» і стверджують, що кілька разів бачили там і експрем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Але що відбувається з іншого боку паркану, люди, не наділені відповідними повноваженнями, не знають. Доступ туди обмежений, усі підходи контролюються камерами та охороною.

А нещодавно неподалік від Оливи також були помічені військові кораблі та катери берегової охорони, а вздовж траси Севастополь-Ялта біля Оливи ‒ патрулі Росгвардії на джипах.

Катери берегової охорони в районі Оливи на ПБК
Катери берегової охорони в районі Оливи на ПБК


З цього випливає, що об'єкт посилено охороняється і з моря, і з суші.

Місцеві жителі називають цей паркан «дачею Путіна»

Незважаючи на це, деякі подробиці облаштування цієї території вдається виявити у відкритих джерелах. Із них випливає, що на комунікації та внутрішнє облаштування об'єкта за парканом в Оливі щороку витрачають сотні мільйонів рублів.

При цьому те, що відбувається там, не завжди сприятливо позначається на місцевих жителях.

Одна з основних проблем ‒ статус охоронної зони, яким наділили території навколо держдач із ініціативи ФСО. На підставі цього Держкомреєстру підконтрольного Росії уряду Криму заборонили реєструвати права власності на нерухомість, що розташована у цій зоні. Для місцевих мешканців це створило проблеми з реєстрацією прав власності, які часто не вдається вирішити навіть у суді.

Однак є й хороші новини. Незабаром у селищі з'явиться нова каналізація. Об'єкт будуватимуть за бюджетні кошти «з урахуванням вимог розміщення державних резиденцій».

20 мільйонів ‒ в трубу і 5 ‒ у вертольоти

На початку лютого Держкомітет конкурентної політики підконтрольного Росії уряду Криму оголосив тендер із закупівлі будівельно-монтажних послуг у межах будівництва каналізаційного колектора та насосної станції системи господарсько-побутового водовідведення житлового фонду селища Олива «з урахуванням вимог розташування державних резиденцій».

На ці цілі планується витратити понад 20 мільйонів рублів (приблизно 7,5 мільйона гривень у перерахунку ‒ ред.). Роботи мають бути завершені у грудні 2021 року. У проєктній документації мовиться, що всі зацікавлені профільні відомства вже узгодили проєкт і жодних порушень чи перешкод для його реалізації не знайшли.

Схема планованого колектора (скріншот)
Схема планованого колектора (скріншот)

Однак у документації йдеться про ймовірність тимчасового впливу майбутнього будівництва на екологічну ситуацію в селищі: «Основними факторами впливу на довкілля є хімічне забруднення повітряного середовища під час проведення земляних, газозварювальних, лакофарбових робіт, робіт із інертними матеріалами, від бітумного котла і від портативної електростанції, механічний вплив на геологічне середовище при формуванні траншей під інженерні мережі, знесення зелених насаджень, що потрапляють у зону будівництва тощо. Вплив будівництва на природні об'єкти буде короткочасним і мінімальним із урахуванням виконання комплексу передбачених охоронних заходів, і повністю припиниться після проведення будівельних робіт».

Охоронні послуги тільки контролю доступу в селищі, за інформацією російського порталу держзакупівель, коштували в 2019 році 3,2 мільйона рублів (1,2 мільйона гривень у перерахунку ‒ ред.).

43 мільйони рублів (16 мільйонів гривень) торік коштувала комплексна система безпеки мореплавання та установка засобів навігаційного забезпечення на причалах Оливи.

Розширюють в Оливі й вертолітні майданчики. До 2013 року там була відома тільки одна така територія. Російській владі необхідно мати три. Розробка проєктної документації з їхнього облаштування в Оливі у 2015 році коштувала 5,3 мільйона рублів (майже 2 мільйона гривень).

Паркан поблизу Оливи та Кастрополя в Криму
Паркан поблизу Оливи та Кастрополя в Криму


Проєкт передбачає будівництво вертолітно-посадкових майданчиків, призначених для забезпечення зльоту та посадки військово-транспортних вертольотів МІ-8МТ і Мі-8МТВ-5, мовиться у документації.

Для цих вертолітних майданчиків в Оливі також хочуть збудувати диспетчерський пункт управління та контролю польотів.

«Дача готується для Путіна»

На території держдач в Оливі може також з'явитися велика льодова арена й татамі, ймовірно, для президента Росії Володимира Путіна, пише російське інтернет-видання «Проєкт».

Журналісти з посиланням на будівельників і документи повідомляють, що на території держдачі будують льодовий каток і спортивні зали.

«Всередині території є ще один високий паркан ‒ він оточує багатоповерховий корпус із мармуровим оздобленням стін і мармуровим ліфтом. Неподалік від нього влітку 2019 року з'явилася споруда площею близько 500 квадратних метрів, що нагадує металевий ангар. Усередині нього, за словами підрядників, ‒ спортивна зала з м'яким покриттям для тренувань із дзюдо та інших видів єдиноборств. Серед робітників ходять чутки, що поява льодового палацу та спорткомплексу з татамі означає, що дача готується для Володимира Путіна, любителя хокею та дзюдо», ‒ пишуть автори.

За повідомленнями видання, за останні роки там також реконструювали басейни, сауни і спа-комплекс, збудували гуртожиток для персоналу на 60 місць на замовлення Управління справами президента Росії, будівельного управління Міноборони Росії та Федеральної служби охорони.

Спочатку ці ділянки обнесли парканами, потім на кожному розі з'явилися озброєні люди, а місцеві жителі зіштовхнулися з тим, що вся берегова смуга, до якої раніше вони могли пройти, стала недоступною
Катерина Рєзникова

«Спочатку ці ділянки обнесли парканами, потім на кожному розі з'явилися озброєні люди, а місцеві жителі зіштовхнулися з тим, що вся берегова смуга, до якої раніше вони могли пройти, стала недоступною. До звичних ділянок держдач додалася ще третя, де все перебудували й обладнали дачу ФСБ», ‒ повідомляла журналістка «Проєкту» Катерина Рєзникова в ефірі радіо Крим.Реалії. За її словами, учасники будівництва неохоче розповідають про роботи на цих об'єктах.

«Люди в Оливі, звичайно, дуже налякані, і ті, хто коли-небудь бував усередині периметра, приїжджав туди працювати з материка, з Росії, досить обережно розповідають про ці ділянки. Поговоривши з різними людьми, мені вдалося з'ясувати, що про Путіна багато говорять на будмайданчику в тому ключі, що треба зробити якісно, добре, вчасно, тому що замовник ‒ президент. Про Медведєва багато говорили співробітники держдач, що займаються обслуговуванням об'єкта. Його неодноразово бачили там у 2014 році», ‒ стверджує журналістка.

«Люди, які там живуть, ніхто»

Інформація про те, що всі ці блага цивілізації споруджуються для дачі президента Росії Володимира Путіна, з'явилася давно. Цю версію відкрито озвучують, серед інших, і російські блогери, які подорожують Кримом і не можуть пройти повз паркан в Оливі. «Раніше такого не було. Камери через кожні десять метрів. Паркан із шипами. Неначе це якийсь режимний об'єкт. Нова дача Путіна? Чому б і ні. Цікаво нам відкрити, що ж там», ‒ зауважив російський блогер Олексій Примаков.

Ситуація в Оливі також стала предметом критики на адресу влади Росії з боку російського опозиціонера Олексія Навального. «Загалом щодо селища Олива був ухвалений таємний наказ, за яким люди не можуть оформляти ніякі права всередині нього. Ніхто нічого не може оформити, бо це така путінська земля, і він буде на ній веселитися, грати в хокей, займатися дзюдо. Антени там глушать стільниковий зв'язок, заборонені польоти, дрони втрачають керованість. А люди, які там жили все життя, ніхто, взагалі ніхто», ‒ сказав він у своєму блозі.

Ні сам Володимир Путін, ні представники його оточення цю інформацію публічно не коментують.

І не спростовують.

Анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG