Доступність посилання

ТОП новини

«Брата в мене більше немає». Нові докази загибелі російських найманців у Сирії


Фрагмент фото загиблого в Сирії найманця «ПВК Вагнера» Сергія Макарова, опублікованого його рідними
Фрагмент фото загиблого в Сирії найманця «ПВК Вагнера» Сергія Макарова, опублікованого його рідними

Радіо Свобода вдалося підтвердити з відкритих джерел інформацію про загибель у бою під сирійським містом Дейр-ез-Зор іще двох найманців «ПВК Вагнера», імена та прізвища яких були опубліковані 4 вересня Службою безпеки України. Крім того, Радіо Свобода з’ясувало, що родичі одного з героїв нашого попереднього матеріалу на цю тему, Валентина Соломатова, найімовірніше, кажуть неправду, стверджуючи, що насправді він загинув у Саудівській Аравії в результаті нещасного випадку.

У вівторок уряд Росії вніс до Державної думи законопроект, який заборонить військовослужбовцям публікувати в інтернеті і ЗМІ делікатну інформацію про себе і своїх товаришів по службі: фотографії, відео, дані про своє місце перебування і про свої військові частини. Це не перша спроба російської влади в наказовому порядку приховати факт участі своїх військових у конфліктах, у яких вони, за офіційною версією, не беруть участі, наприклад – у війні на сході України. Так, у травні 2017 року Міністерство оборони Росії розробило законопроект, який зобов’яже військовослужбовців звітувати про публікацію в інтернеті своїх персональних даних. Ці обмеження, цілком імовірно, торкнуться і російських найманців із «ПВК Вагнера», які напівофіційно діють у тій же Україні, в Сирії і Африці і, за численними свідченнями, підкоряються тому ж військовому відомству (а точніше кажучи, Головному управлінню Генерального штабу Збройних сил Росії, колишньому ГРУ).

Незважаючи на те, що свідчень про участь «вагнерівців» у воєнних конфліктах за межами Росії за останній рік дійсно стало набагато менше (на думку незалежних експертів, це пов’язано саме з посиленням контролю за публікацією такої інформації в інтернеті з боку їхнього командування), фотографії та пости, що підтверджують участь бійців «ПВК Вагнера» в сирійській війні, як і раніше, можна відшукати у профілях їхніх рідних і друзів. Радіо Свобода переконалося в цьому, продовжуючи вивчати так званий «список СБУ» – опубліковані Службою безпеки України дані про 50 росіян і громадян інших країн, які загинули 7 лютого при спробі наступу на позиції «Сирійських демократичних сил» і американських військових радників, які допомагають їм, під містом Дейр-ез-Зор.

Бійці «Сирійських демократичних сил», курдсько-сирійського формування, що прийняло атаку проасадівских сил і «ПВК Вагнера» ввечері 7 лютого, на східному березі Євфрату
Бійці «Сирійських демократичних сил», курдсько-сирійського формування, що прийняло атаку проасадівских сил і «ПВК Вагнера» ввечері 7 лютого, на східному березі Євфрату

4 вересня СБУ оприлюднила імена і прізвища ще 9 загиблих у цьому бою росіян. 6 вересня Радіо Свобода вдалося підтвердити правдивість цієї інформації стосовно кількох людей зі списку, в той же час родич іще одного – Степана Соломатова – категорично заперечував у листуванні з Радіо Свобода його причетність до війни в Сирії. За його словами, Соломатов працював інженером на буровій установці в Саудівській Аравії і загинув там у результаті нещасного випадку. За 6 днів, що минули з цього моменту, Радіо Свобода вдалося знайти підтвердження участі в сирійській війні і загибелі в бою 7 лютого ще двох людей зі списку української спецслужби, коротко поспілкуватися з їхніми друзями та родичами, а також отримати спростування з боку посольства Росії в Саудівській Аравії того факту, що Степан Соломатов загинув у цій країні.

Сергій Макаров

Під номером 32 у «списку СБУ» названий мешканець Стерлітамака Сергій Юрійович Макаров, якому через кілька днів, 20 вересня, могло б виповнитися 34 роки. Повідомлення про його смерть у Сирії в бою 7 лютого першим опублікував 16 квітня брат Макарова Олексій (оригінал, збережена копія).

Наступного дня, 17 квітня, цю ж фотографію виклала в себе на сторінці дружина Олексія Макарова Заріна (оригінал, збережена копія).

Той факт, що жалобні пости Олексія Макарова і Заріни Макарової були опубліковані лише через 2 з гаком місяці після бою під Дейр-ез-зором, не дивний: багато родичів загиблих у цьому бою «вагнерівців», за їхніми словами, отримували труни лише через тривалий час. Як стверджував в інтерв’ю Радіо Свобода керівник апарату СБУ Ігор Гуськов, доставка тіл загиблих у Сирії була припинена незадовго до президентських виборів у Росії, які відбулися 18 березня.

Цікаво, що співчуття рідним Макарова в коментарях до цього посту висловлює Людмила Апостол – мати ще одного загиблого в бою 7 лютого, громадянина Росії і Молдови Владислава Апостола. У листуванні з Радіо Свобода тиждень тому вона підтвердила, що її син загинув у Сирії.

Дивись також: Найманці ПВК «Вагнера» в Сирії та на Донбасі: оприлюднено нові дані про загиблих

Олексій Макаров відповів на повідомлення Радіо Свобода, але відмовився докладніше розповідати про те, як його брат потрапив у Сирію. «Це йому вже не допоможе», – написав він.

Із фотографії на сторінці вдови Сергія Макарова Ксенії (оригінал, збережена копія) можна зробити висновок, що шлях її чоловіка на Близький Схід був стандартним для багатьох найманців «ПВК Вагнера»: перед тим, як вирушити в Сирію, він воював на сході України у складі «підрозділу спецпризначення «Патріот», що увійшов 2016 року до складу «полку спецназу ДНР». До Макарова в Донецьк приїжджала родина, в альбомі його вдови є фотографія чоловіка з їхньою дочкою біля гранітного футбольного м’яча, встановленого поруч із футбольним стадіоном «Донбас Арена» (оригінал, збережена копія).

Сергій Макаров (ліворуч) на тлі прапора «підрозділу спецпризначення «Патріот»
Сергій Макаров (ліворуч) на тлі прапора «підрозділу спецпризначення «Патріот»

Ці знімки, а також кілька інших фотографій Сергія Макарова були опубліковані його вдовою в той же день, що і повідомлення брата про його смерть. Серед них фото з Сирії (фото № 1, оригінал, збережена копія; фото № 2, оригінал, збережена копія; фото № 3, оригінал, збережена копія).

Сама Ксенія Макарова не прочитала і не відповіла на повідомлення кореспондента Радіо Свобода з проханням розповісти про обставини загибелі її чоловіка.

Сергій Макаров у Сирії
Сергій Макаров у Сирії

Артем Кутсарь

Відразу після публікації нових 9 імен та прізвищ зі «списку СБУ» Радіо Свобода вдалося знайти лише уривчасту інформацію про згаданого в ньому мешканця села Макковеївське Читинської області Артема Кутсаря (на момент загибелі йому було 34 роки). Відомо, що Кутсарь воював у Чечні, працював на таксі. Про його смерть у Сирії 1 березня 2018 року написала його знайома (оригінал посту, збережена копія).

На сторінці сестри Артема Кутсаря – мешканки Чити, активної прихильниці Олексія Навального – багато репостів із опозиційних пабліків, посилання на статті Радіо Свобода, але немає ніяких згадок про брата. Проте в листуванні з Радіо Свобода дівчина підтвердила, що Артем Кутсарь загинув у Сирії, відмовившись повідомити будь-які подробиці. Вона також підтвердила Радіо Свобода автентичність сторінки «ВКонтакте», що належить удові її брата, і порадила звернутися за коментарем до неї. З короткого листування Радіо Свобода з сестрою Артема Кутсаря можна припустити, що вона покладає частину відповідальності за загибель свого брата саме на його вдову: «Брата в мене більше немає. Тепер вона мені ніхто. Я можу сказати, що я не знаю більше цієї людини».

Удова Артема Кутсаря написала Радіо Свобода, що «поняття не має, про що йде мова» і що «в її чоловіка ніколи не було сестри, а сам він живий і здоровий». Надати будь-які підтвердження своїм словам вона не захотіла. На її сторінці у «ВКонтакте» всього два фото її самої – однієї і з маленькою дитиною.

Анна Супрунчик розповіла Радіо Свобода, що написала про смерть Артема Кутсаря, щоб допомогти його дружині: «Ми з Артемом були колегами ще у 2013 році, цього року я дізналася зі ЗМІ, нібито Артем загинув у Сирії, спробувала знайти його дружину, щоб запропонувати якусь допомогу, але мені це не вдалося».

Степан Соломатов

Після публікації 9 нових імен і прізвищ загиблих у бою під Дейр-ез-Зором «вагнерівців» Радіо Свобода вдалося докладно поспілкуватися з родичем одного з них, Степана Соломатова. Юрій Андрейчук – перекладач, викладач і виконавець ірландських народних пісень – підтвердив, що Степан Соломатов був сином барда Валентина Соломатова, колишнього чоловіка його сестри, який загинув в автокатастрофі 2006 року. В той же час Андрейчук стверджував, що Степан Соломатов загинув наприкінці березня в результаті нещасного випадку на буровій установці в Саудівській Аравії, де працював за контрактом: «Я бачив тіло, бачив свідоцтво про смерть за підписом консула в Саудівській Аравії, куди Степан наймався інженером на нафтопромисли, і вже їздив двічі. Бачив нафтовиків із його фірми, які були на похоронах». Інформацію СБУ про загибель Степана Соломатова в Сирії Юрій Андрейчук назвав «висмоктаною з пальця», припустивши, що українське відомство «бере списки громадян Росії, які загинули в регіоні, і додає прізвища тих із них, хто хоч якось підходить за термінами, у списки найманців». На прохання Радіо Свобода надати будь-які документи, що підтверджують цю версію, наприклад, фотографію свідоцтва про смерть або візи Саудівської Аравії в паспорті Соломатова, Юрій Андрейчук відповів відмовою.

Радіо Свобода звернулося з проханням підтвердити або спростувати інформацію про загибель Степана Соломатова в посольство Росії в Саудівській Аравії, розташоване в Ер-Ріяді, а також у російське консульство в Джидді. Представник посольства (він відмовився називати своє ім’я, пославшись на неназвану «специфіку» Радіо Свобода) двічі, в понеділок і в середу, підтвердив Радіо Свобода, що російські консульські установи в цій країні не фіксували у 2018 році смерть громадянина Росії Степана Валентиновича Соломатова, а також заявив, що посольству не відомо ні про які нещасні випадки з громадянами Росії, що відбулися б 2018 року на саудівських бурових установках.

Оригінал публікації – на сайті Російської служби Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG