Доступність посилання

ТОП новини

Самопідпал бійця в Києві: тиск на суд, провокація чи боротьба за права


Сергій Ульянов вимагає від командування Сил спеціальних операцій звільнити його та його побратимів у законний спосіб
Сергій Ульянов вимагає від командування Сил спеціальних операцій звільнити його та його побратимів у законний спосіб

26 липня ветеран Сил спеціальних операцій Сергій Ульянов підпалив себе біля будівлі Міністерства оборони. Сам військовий попередньо анонсував цю акцію і навіть узгодив її з міською владою. У такий спосіб він намагався привернути увагу до свого конфлікту: Ульянов переконаний, що його незаконно звільнили з лав ССО. Натомість в Міноборони акцію назвали тиском на суд з приводу грошей, які йому нібито не доплатили в ЗСУ.

Про акцію самоспалення старший солдат Ульянов попередив заздалегідь: він опублікував на своїй сторінці в соцмережах анонс події та документ, яким повідомив про неї мера Києва Віталія Кличка. На 10-у годину ранку військовий запланував спілкування з журналістами, на 11-у – власне підпал.

Як пояснив Ульянов у своєму дописі, у 2016 році його та ще групу бійців протиправно, на його думку, «вигнали» з однієї з частин Сил спеціальних операцій.

У серпні 2017-го він із товаришами влаштував акцію протесту під Міністерством оборони. Тоді вони отримали посвідчення учасників бойових дій.

Читайте також: «Не всі генерали знають, що таке справжня війна – ветеран війни України з Росією»

Але, як стверджує Ульянов, ані служити в лавах ЗСУ, ані законно звільнитися і отримувати передбачені для ветеранів пільги бійці не можуть.

«Понад два роки військовослужбовці не можуть законно звільнитися з лав Збройних сил, отримувати медичну допомогу, гідно жити і працювати», – стверджував Ульянов.

Зі свого боку, Міністерство оборони заявило, що акція Ульянова могла бути здійснена з метою тиснути на суд. Командувач ССО Ігор Луньов сказав про це на брифінгу, присвяченому протестові військового. За словами Луньова, Ульянова звільнили ще у вересні 2017 року.

«У судовому порядку він намагається вирішити питання щодо виплати грошових компенсацій, а це близько 120 тисяч гривень, за ту частину служби, яку він був відсутній у військовій частині. Зараз триває судовий процес по його третьому позову, хоча усього їх чотири», – сказав командувач ССО.

Коментуючи ситуацію для Радіо Свобода, представник Сил спеціальних операцій Олексій Нікіфоров запевняє: всі виплати ССО регламентовані законодавством і контролюються.

«Виплати за успішне виконання бойових завдань здійснювало керівництво АТО, і керівництво командування Сил спеціальних операцій до цього ніякого стосунку не має. Це раз. Друге питання стосовно того, що людина себе підпалила – картинка дуже красива, дуже яскрава», – зазначає Нікіфоров, втім, додає, що в Ульянова не було підстав іти на такі заходи.

«За даними фактами було проведене службове розслідування військовими службами правопорядку, і все, що стосувалось усіх виплат, які були йому передбачені згідно з нашим законодавством, – все було виплачене», – каже він.

Олексій Нікіфоров запевняє: Ульянов не єдиний, хто мав претензії до військового командування
Олексій Нікіфоров запевняє: Ульянов не єдиний, хто мав претензії до військового командування

Коментуючи ситуацію, ветеран 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Олександр Погребиський висловив думку, що ветерани бойових дій на Донбасі назагал не підтримують дії старшого солдата.

«Більшість ветеранів та громадськості, волонтерів, які мають близький стосунок до фронту, не дуже однозначно сприйняли дану ситуацію, тому що насправді це дискредитує поняття «доброволець», і взагалі я не можу зрозуміти, чому в цьому ключі дана подія була представлена. Я розумію, що це звучить красиво, добре: добровольці і тому подібне, – але не розумію, який стосунок це має до даного персонажа. Я саме так висловлюсь, тому що те, що ми бачили, – це не крик душі, це, найімовірніше, постановка. Особисто я це так сприйняв, і близьке коло моїх друзів-ветеранів точно так само до цього поставились», – розповів він.

Олексій Нікіфоров стверджує: чимало військовослужбовців, які мали судові конфлікти з командуванням і програли справи по суті, після того за власним бажанням перейшли в інші військові частини і продовжили службу.

«А ті, хто спершу просто кричав «переведіть нас», потім наступний лозунг був «звільніть нас», коли вони себе пристібали до Міністерства оборони. Коли дали можливість їх звільнити, тепер вони кажуть: нас звільнили неправильно, всі винні», – обурений військовослужбовець.

За його словами, військові або колишні військові неодноразово зверталися із претензіями до Міністерства оборони і Генерального штабу, і їхні претензії здебільшого були задоволені.

Олександр Погребиський звертає увагу на те, що чимало громадських організацій працюють для реабілітації та адаптації ветеранів до мирного життя.

Олександр Погребиський
Олександр Погребиський

«Волонтерські організації в достатній кількості надають допомогу для реабілітації та адаптації ветеранів або, припустімо, переселенців, які приїздять сюди, на «велику землю», аби допомогти їм облаштуватись і налагодити життя. Інша справа, що в держави не завжди виходить, і регуляторна політика мізерна в цьому плані, але це вже питання не до Міністерства оборони, а до інших структур державного управління», – вважає він.

Погребиський також зауважив, що серйозних ушкоджень внаслідок самопідпалу Ульянов не зазнав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG