Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США повернувся до роботи: які шанси остаточного ухвалення допомоги Україні


Чак Шумер: атвердження пакета допомоги Україні на «фінішній прямій»
Чак Шумер: атвердження пакета допомоги Україні на «фінішній прямій»

Сенат США повернувся до роботи 23 квітня, щоб розпочати розгляд пакету допомоги, що включає 61 мільярд доларів для підтримки України повідомляє Голос Америки. Які шанси ухвалення? І коли?

Сенатори США повернулися до Вашингтона, щоб розглянути пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Законопроєкти, які Палата представників Конгресу США схвалила 20 квітня, тепер в об'єднаному пакеті надійшли на розгляд до Сенату.

Крім допомоги Україні, пакет також включає:

  • 26 мільярдів допомоги Ізраїлю,
  • 8 мільярдів доларів на підтримку союзників США в Індо-Тихоокеанському регіоні,
  • а також положення, що передбачають нові санкції проти Росії, Китаю та Ірану,
  • а також надають повноваження президенту США використати заморожені російські активи на користь Україні.

Залежно від результатів процедурних та сигнальних голосувань в Сенаті, сенатори зможуть розглянути законопроєкт по суті вже 22 квітня, або в середу 23 квітня.

Результат передбачуваний?

Хоча строки голосування точно невідомі, результат передбачуваний, зазначає видання The Hill, вказуючи на загальну підтримку допомоги Україні серед сенаторів.

Лідери від обох партій в Сенаті підтримали законопроєкт. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що затвердження пакета допомоги вже на «фінішній прямій».

«Нашим друзям в Україні, нашим союзникам в НАТО, нашим союзникам в Ізраїлі та цивільним у всьому світі, які потребують допомоги: будьте впевнені, Америка надасть її знову», – запевнив Шумер.

Терміновим назвав ухвалення цього законопроєкту лідер меншості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл.

«Завдання, яке стоїть перед нами, є терміновим. Знову настала черга Сенату творити історію», – йдеться у заяві сенатора Макконнелла.

У лютому Сенат вже затверджував подібний пакет про додаткове фінансування пріоритетів національної безпеки обсягом 95 мільярдів доларів, який включав допомогу Україні.

Тоді 70 сенаторів проголосували «за» і 29 – «проти».

Які аргументи «за»?

Голосування в Сенаті за допомогу США Україні є «випробуванням американської рішучості, нашої готовності та нашої готовності до лідерства», – наголосив Мітч Макконнелл.

Він пояснив, чому аргументи, які наводять ті, хто не підтримує пакет допомоги, є непереконливими.

«Не допомогти Україні протистояти російській агресії зараз означає спровокувати ескалацію проти наших найближчих союзників і торговельних партнерів. Це означає більший ризик того, що американські війська будуть втягнуті в конфлікт. Це означає більш дороговартісне розгортання наших збройних сил і більш жорсткі військові вимоги для захисту від агресії»

Також він додав, що в рамках цього пакету допомоги Україні можна буде модернізувати оборонно-промисловий комплекст США, що доволить конкурувати із Китаєм, і дозволить зібльшити виробництво критично важливих боєприпасів.

«Не помиліться: зволікання з наданням Україні зброї для самозахисту поставило під загрозу перспективи перемоги над російською агресією. Нерішучість і вагання посилили виклики, які стоять перед нами», –звернувся Макконнелл до сенаторів.

  • Президент США Джо Байден закликав законодавців швидко затвердити пакет допомоги. Президент США також пообіцяв президенту України Володимиру Зеленському надати «значні нові пакети допомоги у сфері безпеки «після схвалення законопроєкту».
  • 22 квітня Байден у телефонній розмові із президентом України Володимиром Зеленським запевнив, що «його адміністрація швидко надасть значні нові пакети допомоги у сфері безпеки для задоволення термінових потреб України на полі бою та ППО, щойно Сенат ухвалить законопроєкт про національну безпеку і президент підпише його як закон».
  • 20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про національну безпеку, який передбачає військову допомогу на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США, зокрема, для України в розмірі близько 61 мільярда доларів. Також передбачається передача Україні ракет ATACMS, про які давно просить Київ.
  • Голосування відбулося після того, як демократи і республіканці дійшли згоди щодо законопроєктів після місяців незгоди частини республіканців із подальшою підтримкою США для України на тлі вторгнення Росії.
  • Директор ЦРУ Вільям Бернс 18 квітня попередив американських законодавців, що, в разі якщо США не нададуть військової підтримки, Україна може програти війну проти Росії до кінця року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG