Доступність посилання

ТОП новини

Директор ЦРУ попередив конгресменів про ризик для України програти війну в разі неухвалення допомоги


Як пише CNN, його коментарі є одним із найгостріших на сьогоднішній день попереджень адміністрації Джо Байдена щодо ставок в Україні
Як пише CNN, його коментарі є одним із найгостріших на сьогоднішній день попереджень адміністрації Джо Байдена щодо ставок в Україні

Директор ЦРУ Вільям Бернс 18 квітня попередив американських законодавців, що, в разі якщо США не нададуть військової підтримки, Україна може програти війну проти Росії до кінця року.

Як пише CNN, його коментарі є одним із найгостріших на сьогоднішній день попереджень адміністрації Джо Байдена щодо ставок в Україні в той час, коли Конгрес має розглянути пакет допомоги Києву, який відкладався протягом місяців.

«Із поштовхом, який принесе військова допомога, як практично, так і психологічно, я думаю, що українці будуть цілком здатні протриматися протягом 2024 року і зруйнувати зарозумілу думку Путіна про те, що час – на його боці», – цитує слова Бернса під час виступу в Центрі Джорджа Буша видання Politico.

«Без додаткової допомоги картина буде набагато жахливішою. Є цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року або принаймні поставити Путіна в положення, коли він зможе диктувати умови політичного врегулювання», – сказав директор ЦРУ.

У березні керівники американської розвідки попереджали американських законодавців, що затримка з наданням військової допомоги Україні дозволить Росії захопити більше української території. Якщо Україні не буде виділена допомога, то «ми побачимо нові Авдіївки», заявляв тоді очільник ЦРУ, маючи на увазі відступ української армії з Авдіївки після багатомісячної оборонної операції.

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон 15 квітня представив чотири окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню і про пріоритети національної безпеки на противагу законопроєкту, який Сенат США підтримав 13 лютого, але який так і не розглянула Палата представників, де більшість мають республіканці.

17 квітня республіканці в Палаті представників Конгресу США оприлюднили новий законопроєкт про пакет військової допомоги, який, серед іншого, передбачає надання Україні понад 60 мільярдів доларів.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон повідомив, що у Конгресі ввечері 20 квітня відбудеться голосування з приводу цього документу.

Президент США Джо Байден оголосив, що підпише окремі законопроєкти про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню після того, як їх підтримає Конгрес.

Президент України Володимир Зеленський цього місяця заявляв, що в разі, якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для протистояння вторгненню Росії, Україна «програє війну».

Форум

XS
SM
MD
LG