Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан і Туреччина відкрили південний газовий коридор


Прага – Своєю угодою про транспортування газу з Азербайджану до Туреччини ці дві країни подолали одну з найбільших перешкод на шляху каспійського газу до Європи. Питання, яке залишається актуальним, полягає у тому, який з трьох пропонованих газогонів, включно із газогоном «Набукко», що його підтримує ЄС, отримає «зелене світло».

Згідно з угодою, яку Азербайджан і Туреччина підписали у вівторок, Анкара зможе отримати не лише азербайджанський, але в перспективні і туркменський газ. Ймовірним є і його подальше транспортування до європейських споживачів, адже Туреччина зобов’язується купувати азербайджанський газ з родовища Шах-Деніз-2 на кордоні, а далі транспортувати його до Європи через свою територію.

Саме брак угоди щодо транспортування через територію Туреччини був головною перешкодою на каспійського газу до Європи. Питання тепер полягає у тому, який з трьох варіантів транспортування обере Туреччина.

Речник газогону «Набукко» Крістіан Долежал сподівається, що для успіху саме цього проекту потрібно заручитися ще і підтримкою азербайджанської сторони. «Зрозуміло, що «Набукко» має на меті транспортування газу з родовища ШахДеніз-2 та з інших місць Азербайджану. Тому нам важливо домовитися з азербайджанською стороною про координацію зусиль», – каже він.

З трьох запропонованих газогонів Європа підтримує «Набукко», бо він є найбільший і найдовший. Згідно з проектом, «Набукко» мав доставляти газ до серця Європи, австрійського Бауґартена.

Але саме лише родовище Шах-Деніз-2 має недостатньо розвіданих запасів, щоб заповнити потужності «Набукко». Тому, за словами Долежала, потрібна участь Туркменистану.

Туркменистан має треті за розміром запаси газу в світі, але він поспішає домовлятися з ЄС, як говорять експерти, з двох причин. По-перше, «Набукко» ще не почав будуватися. А по-друге, Туркменистан не хоче дратувати Росію, яка вважає «Набукко» конкурентним проектом, бо цей газогін іде в обхід Росії.

Та, на думку дослідника з канадського Карлтонського університету Роберта Катлера, цього місяця відбулася важлива зміна у настроях туркменського президента. Під час зустрічі з австрійським президентом Гайнцем Фішером Ґурбанґули Бердімухамедов вперше заявив про готовність Туркменистану постачати газ до Європи.

Матеріал підготували Марія Щур та Bruce Pannier
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG