Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині обрали п’ятого президента країни


Ним став 53-літній юрист і консервативний політик Янош Адер
Ним став 53-літній юрист і консервативний політик Янош Адер
Угорщина – Парламент Угорщини обрав нового президента країни. Ним став 53-літній юрист і консервативний політик Янош Адер. Чого слід очікувати угорцям, громадянам Євросоюзу та сусідній Україні від нового глави Угорщини?

В Угорщині главу держави обирає парламент. Другого травня за кандидата проурядової консервативної коаліції Яноша Адера проголосували 262 депутати – понад дві третини складу угорського парламенту. Отож потреба у другому турі голосування відпала сама по собі.

Ультра-радикали від партії «Йоббік» проголосували проти, мотивуючи своє рішення тим, що Адер аж ніяк не вільний у своїх політичних рішеннях. Вибори п’ятого президента Угорщини відкрито пробойкотували інші опозиційні фракції соціалістів та зелених, які взагалі не з’явилися на це засідання парламенту.

Опозиція не довіряє «солдатам партії»

Спільну думку опозиції висловив Бенедек Явор, керівник фракції зелених. «У процесі цих виборів пропозиції та міркування опозиційних партій зробили геть неважливими. Проурядова коаліція і надалі концентрує владу в руках верхівки ФІДЕС, чиї рішення визрівають у голові прем’єра Віктора Орбана», – зазначив Явор.

Далеко не остання людина у лавах правлячої партії молодих демократів (ФІДЕС), Янош Адер змінив на посту колишнього президента Угорщини і колишнього профідесівського діяча Пала Шмітта, якого змусили піти у відставку на початку квітня через науковий плагіат.

Тим часом проурядова коаліція покладає на Адера великі надії, адже він має репутацію поміркованого консервативного політика і досвід роботи у ранзі спікера національних зборів Угорщини та на інших державних і партійних посадах. Адер також обирався депутатом Європарламенту від своєї партії.

Чого сподіватися сусідам?

Після складення присяги Янош Адер у своїй святковій промові нагадав, без чого угорцям не обійтися за його президентства. «Не слід ніколи забувати, чим для нас є істина демократії. Вона завжди народжується в суперечках. Вони можуть бути гострі і принципові, але при цьому містити і повагу до наших опонентів, угорської ідентичності, європейськості, угорського суспільства та законів країни», – зазначив новий президент

Адер Янош також наголосив, що на посту президента Угорщини передусім керуватиметься інтересами своєї країни і нації. Знаючи непоступливість консерваторів у відстоюванні прав угорських етнічних громад за кордоном, у тому числі і 150-тисячної меншини угорців України, аналітики прогнозують доволі гострі дебати між Будапештом і Києвом у цьому питанні.

Однак не тільки вони визначають головні взаємини між Угорщиною та довколишніми державами. П’ятий угорський президент в урочистій промові заявив у цьому зв’язку: «Я звертаюся до народів сусідніх країн, Євросоюзу та партнерів по НАТО, що ми маємо щодо них наміри дружби і поваги, сподіваючись на таку взаємність і до нас».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG