Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у «Правому секторі»: батальйони – за Яроша, а провід – проти Порошенка


Боєць «Правого сектору» у зоні АТО. Березень 2015 року
Боєць «Правого сектору» у зоні АТО. Березень 2015 року

Різні підрозділи «Правого сектору» по-різному оцінюють рішення лідера цього руху Дмитра Яроша скласти повноваження

Київ – Два бойові батальйони «Правого сектору» та «Госпітальєри» досі вважають Дмитра Яроша своїм керівником, попри заяви проводу організації, стверджують їхні бійці. Однак деякі підрозділи руху наголошують, що доля організації «не повинна залежати від однієї людини». Раніше Ярош заявив, що складає повноваження через те, що провід «взяв на себе нелегітимні функції», а він не хоче бути «весільним генералом». Аналітики висувають різні версії цього інциденту, серед яких – небажання Яроша відповідати за подальший розвиток ситуації у «Правому секторі» та готовність починати новий політичний проект.

Добровольчий український корпус «Правий сектор» і надалі визнає Дмитра Яроша своїм керівником, і просить його взяти під своє пряме підпорядкування обидва бойові батальйони корпусу та медичний батальйон «Госпітальєри». Таку заяву поширюють у соцмережах керівники та бійці цих підрозділів.


Ці підрозділи, а також інші, не вказані в заяві, визнають своє підпорядкування Ярошу і не приймають його відставки, відтак про розкол у лавах організації не йдеться, заявила Радіо Свобода боєць ДУК ПС, колишня речниця УНА-УНСО Олена Білозерська.

Олена Білозерська
Олена Білозерська

«У складі ДУК є два бойові батальйони – п’ятий та восьмий, і батальйон «Госпітальєри». Решта батальйонів запасні. Ці три бойові батальйони визнають Дмитра Яроша своїм єдиним провідником, просять його взяти їх під своє пряме керівництво. Наразі ми чекаємо відповіді Яроша,– уточнює Білозерська. – Юридично, доки його заява про відставку не прийнята, його керівництво визнають всі бойові батальйони та інші підрозділи, які заявили про це. До них долучилися кілька обласних осередків, і нині їхня кількість збільшується. Для більшості членів ця ситуація стала несподіванкою, і нині вони визначаються».

Співрозмовниця Радіо Свобода додає, що якщо провід не переконає Яроша очолювати організацію, то вона особисто вийде з його лав, і вона не єдина, хто так вважає.

Одночасно у соцмережах з’явилася заява одного із запасних батальйонів і менших підрозділів «Правого секору» про те, що цей рух може розвиватися і далі, незалежно від особи керівника, і обіцяють переслідувати тих учасників руху, які прагнуть державних посад.


Дмитро Ярош 11 листопада написав у соцмережах, що складає з себе повноваження керівника «Правого сектору».

Дмитро Ярош
Дмитро Ярош

8 листопада відбулася конференція «Правого сектору», організована частиною його керівництва, але без участі Яроша. Вона виступила за те, щоб цей політичний рух ішов більш жорстким революційним шляхом, та за «визнання режиму Порошенка нелегітимним». Водночас на сайті «Правого сектору» з’явилося повідомлення про те, що Дмитро Ярош не прийняв результатів конференції, бо його «дезінформували певні особи».

Натомість Олена Білозерська пише про те, що подібні заяви про нелегітимність Порошенка можуть нашкодити організації.


«У «Правому секторі» немає жодного бійця чи активіста, який добре б ставився до нинішньої влади і не мріяв би про її усунення. Але особисто я вважаю такі декларації передчасними і шкідливими», – наголошує активістка.

Ярош хоче викристалізувати ставлення прихильників до себе – Голобуцький

Не виключено, що таким чином Дмитро Ярош зміцнює свої позиції з-поміж прихильників або ж взагалі замислив «ребрендинг» очолюваного ним військово-політичного руху, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

«Правий сектор», найвідоміший в Україні політичний бренд, перетворився на таку собі франшизу (право працювати під брендом за плату його засновникові – ред.). Але це – націоналістична організація, в якій має бути ієрархія. Якщо Ярош дійсно почувається «весільним генералом», то він робить заяву про складання повноважень, бо хоче викристалізувати ставлення до себе», – каже експерт.

Політик досягає певного рівня, на нього починає липнути всякий бруд. До Яроша – ставлення в цілому позитивне, причому не лише серед націоналістів. Але від останніх подій у державі та в «Правому секторі» починається негатив
Олексій Голобуцький

«Судячи з реакції батальйонів – це вдалося, – додає він. – З іншого боку, в Україні політик досягає певного рівня, на нього починає липнути всякий бруд. До Яроша – ставлення в цілому позитивне, причому не лише серед націоналістів. Але від останніх подій у державі та в «Правому секторі» починається негатив. Можливо, в цій ситуації Ярош не від того, щоб розпочати інший політичний проект та оновити свою команду», – підсумовує Голобуцький.

Раніше низка політологів висловила Радіо Свобода три версії подій у «Правому секторі». Одна з них – бажання засновника «Правого сектору» взяти паузу і створити масштабніший політичний націоналістичний рух. Інша версія – Ярош не хоче нести відповідальність за радикалізацію своїх прихильників, яку він бачить нині. І ще одною причиною, на думку аналітиків, може бути непорозуміння з частиною керівництва «Правого сектору» щодо змісту і подальшого розвитку цього руху.

Тим часом, частина рядових членів руху та бійців його добровольчого корпусу схиляються до думки: не потрібно очорнювати ані Яроша, ані його опонентів у проводі організації – треба дати змогу їм усе владнати.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG