Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» зафіксувала частково заповнені протоколи про підрахунок голосів на Прикарпатті


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Найсерйознішими порушеннями у виборчому окрузі № 85 із центром у Калуші на Прикарпатті, за даними Громадянської мережі «Опора», є те, що її спостерігачі зафіксували частково заповнені протоколи про підрахунок голосів на двох дільницях – це 18 протоколів із мокрими печатками та вписаними прізвищами членів ДВК у Калуші та в селі Новиця Калуського району з підписами членів ДВК. Про це повідомив координатор громадського спостереження в Івано-Франківській області Іван Маруняк.

Тенденцією він також назвав спроби голосування без паспортів, зокрема у селах Юнашків та Кутці Рогатинського району. Про всі ці порушення складені акти та повідомлена поліція.

Складено також адмінпротокол і повідомлено поліцію про агітаційні банери за кандидата від партії «Укроп» Віктора Шевченка в Рогатині.

Спостерігачі «Опори» відзначили, що довибори у окрузі № 85 розпочалися вчасно, але не була знята агітація кандидатів у депутати на стовпах, деревах, фасадах будинків у більшості населених пунктів Калуського і Рогатинського районів.

А в Комітеті виборців України повідомили про факти голосування за ксерокопією паспорта в Калуші і про спроби голосувати за родичів при пред’явленні закордонних паспортів, водійських посвідчень та інших не передбачених законодавством документів.

За даними «Опори», явка виборців не є високою. На 16-у годину вона склала близько 25 відсотків, тоді як на виборах 2014 року на таку ж годину явка виборців перевищувала 54 відсотки.

Загалом у довиборах по округу № 85 беруть участь 37 кандидатів. На думку спостерігачів «Опори» і КВУ, половина з них є технічними.

Проміжні вибори народних депутатів у окрузі № 85 із центром у Калуші проводяться у зв’язку з припиненням повноважень народного депутата Ігоря Насалика, який став міністром енергетики. Серед кандидатів у народні депутати у цьому окрузі його брат Сергій Насалик, який є мером Рогатина.

Іще один із претендентів – брат народного депутата Олександра Шевченка Віктор, який є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Серед потенційних лідерів також Ольга Сікора, яка була народним депутатом попередніх скликань і агітувати за яку приїжджала на Прикарпаття Надія Савченко.

Проміжні вибори до Верховної Ради України відбуваються 17 липня на 7 одномандатних округах.

XS
SM
MD
LG