Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний туристичний форум у Харкові: партнерство в туризмі


Міжнародний туристичний форум у Харкові
Міжнародний туристичний форум у Харкові

Харків – У Харкові відбувся четвертий Міжнародний туристичний форум. Участь у ньому взяли представники 12 міст із дев’яти країн світу. Для кожної з держав це можливість прорекламувати себе, знайти нових партнерів і обмінятися досвідом заохочення туристів. Для Харкова форум чи не найбільш актуальний та корисний серед усіх міст-учасників: за рік до Євро-2012 туристична інфраструктура регіону досі не відповідає міжнародним стандартам.

Відкрити Харківщину для країн, де про регіон і досі нічого не чули – так визначив основне завдання форуму «Харків: партнерство в туризмі» голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін. Надання вичерпної інформації іноземним гостям, на його думку, сприятиме залученню в регіон і туристів, і інвестицій.

«Через те, що Харківська область була більше промисловим регіоном, ми не маємо розвиненої інфраструктури, відпрацьованих туристичних маршрутів, тих родзинок, які приваблювали б до нас нових гостей. Тому ми фактично створюємо з нуля нову тему для бізнесу, нову тему для мешканців нашого регіону», – сказав Михайло Добкін.

Тим часом на Харківщині, як зауважив голова області, люди пасивно ставляться до розвитку туризму. Про це свідчить, зокрема, відсутність мережі придорожніх готелів і автокемпінгів.

Утім, певні райони області за короткий термін таки навчилися заробляти гроші на своїх краєвидах. На виставці «Харківське туристичне бієнале», що працювала в рамках форуму, вони представили окремі стенди та експозиції.

Реклама – двигун торгівлі

Іноземні учасники форуму погодились: Харків має туристичний потенціал, і його треба розвивати. Але перш за все, звичайно, вони вихваляли себе.

Асим Ґюзелбей, мер турецького Ґазіантепа, з яким Харків днями підписав угоду про партнерство, розповідаючи про своє місто, ледь не в кожному реченні казав «fantastic»: «ми столиця фісташок і пахлави, у нас одна з найкрасивіших річок у світі, фантастичні старі будівлі, гастрономічний музей і найбільший музей мозаїчного мистецтва».

«Я представляю місто з дуже багатою історією, де ви можете не лише поринути в цікавий та глибокий туристичний світ, але й спробувати цікаві гастрономічні новинки», – каже мер міста Ґазіантеп.

Але привабити туристів турецькому місту вдалося лише після серйозної роботи – у Ґазіантепі відремонтували всі старі будівлі, очистили відомий Мідний ринок і провели успішну рекламну кампанію, якій приділили найбільшу увагу.

А в місті Цетинє, що у Чорногорії, до розвитку туристичної сфери залучають безробітних і особливо підтримують жінок-підприємців. Про це на форумі розповів мер цього міста Александр Боґданович.

Проект «Гарний Цетинє» наразі коштує муніципалітетові 2 мільйони євро, але, ймовірно, сума збільшиться вдвічі, сказав Боґданович. Місто працює в рамках програми розвитку ООН і залучає до роботи консульства усіх держав, що розташовані на його території. Дипломатичним установам пропонують приміщення в історичному центрі міста, натомість консульства мають вкласти гроші в реконструкцію старих будівель.

Генеральний консул Чехії у Донецьку Антонін Мурґаш вважає розвиток туризму одним із важливих аспектів співробітництва між Україною та його країною. Вже днями, за словами Мурґаша, з Харкова буде відкрито прямий авіарейс до Праги.

«Відносини між Харківською областю, містом Харковом і чеськими регіонами розвиваються дуже активно в останні роки. Ми сьогодні тут із делегацією чеських вищих навчальних закладів. Плануємо візит наших представників бізнесу, які займаються сільським господарством, в тому числі лісництвом. Напрацювань досить багато. Розвиток туризму – одне з них, і відкриття прямого авіарейсу, я думаю, обов’язково сприятиме цьому», – сказав Антонін Мурґаш.

Харків – креативний

Місяць тому на туристичній виставці ITB у Берліні Харків уперше презентував свій туристичний бренд. Його основний колір – зелений, а девіз – «Kharkov – smart city», що буквально перекладають як «Харків – розумне місто», хоча слово smart має багато значень: енергійне, спритне, кмітливе, вправне, охайне… Кожну літеру слова SMART розробники пропонують розшифровувати як соціальне, сучасне, місто мистецтва, місто досліджень та туристичне місто.

Харківський стенд на виставці у Берліні визнали найкреативнішим. Про це повідомив керівник проекту німецького Товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Матіас Брандт. За його словами, серед 68 учасників виставки Харків посів шосте місце.

Туристичний форум на Харківщині проводять уже вчетверте. Цього разу організатори запропонували його учасникам спілкуватися частіше, аніж раз на рік – проводити спільні конференції за допомогою інтернету, в режимі реального часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG