Доступність посилання

ТОП новини

Популярний Telegram – «шпигун у кишені кожного українця»?


На станції київського метро під час повітряної тривоги, березень 2023 року
На станції київського метро під час повітряної тривоги, березень 2023 року

Telegram став ключовою соцмережею під час війни в Україні. Згідно з дослідженням «Інтерньюз», 72% українців використовують Telegram для новин. Деякі державні органи також довіряють цій соціальній мережі, використовуючи її для офіційної комунікації.

Критики вважають, що Telegram відіграє певну роль у російській дезінформації. Що ж каже українська влада?

КИЇВ – Мобільні телефони починають вібрувати і вмикається неприємний звук сирени. Це відбувається щоразу, коли Росія запускає безпілотники та ракети по українських містах.

Під час таких повітряних тривог багато українців вмикають Telegram-канали, які поширюють офіційну та неофіційну інформацію про ці атаки, щоб вирішити, потрібно шукати укриття чи ні.

Відчуття контролю, навіть якщо воно ілюзорне, краще, ніж відчуття безпорадності
Ілля Єременко

«Я й так ніколи не ходжу в укриття, але коли знаю, що відбувається, я набагато спокійніший, – розповів Радіо Свобода студент психології Ілля Єременко. – Відчуття контролю, навіть якщо воно ілюзорне, краще, ніж відчуття безпорадності».

Швидкий доступ до необмеженої інформації зробив Telegram провідним джерелом новин в Україні під час війни.

Платформа, яка базується в Дубаї та має понад 900 мільйонів користувачів у всьому світі, була заснована російським підприємцем Павлом Дуровим у 2013 році. У своєму першому за сім років великому інтерв’ю, яке він дав американському коментатору Такеру Карлсону 17 квітня, Дуров запевнив, що Telegram є «нейтральною платформою» і не «відіграє роль у геополітиці».

Проте в Україні критики стурбовані тим, що додаток поширює дезінформацію та сприяє незаконній діяльності. Дехто звинувачує Telegram у зв’язках з російською державою та сприянні її військовим діям. Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт про регулювання Telegram в Україні. Але малоймовірно, що законодавці повністю закриють цей популярний застосунок.

Зростання популярності Telegram під час повномасштабного вторгнення

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року значно підвищило популярність додатку Telegram в Україні.

Коли російські ракети почали обстрілювати українські міста, Ігор Лаченков, автор одного з найпопулярніших українських Telegram-каналів «Лачен пише», перебував у своєму рідному місті Дніпрі. Відстежуючи події та публікуючи новини протягом перших 24 годин повномасштабного вторгнення, його аудиторія майже втричі збільшилася – з 70 000 до близько 200 000 підписників.

Люди підписувалися на мій канал, тому що він одним із перших повідомив про початок війни
Ігор Лаченков

«Люди підписувалися на мій канал, тому що він одним із перших повідомив про початок війни, а також повідомляв про ракетні обстріли ще до того, як система оповіщення «Повітряна тривога» почала стабільно працювати», – розповів Лаченков в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тоді головні телеканали України почали транслювати єдину, контрольовану державою програму новин – телемарафон «Єдині новини», щоб протидіяти поширенню російської пропаганди та дезінформації.

Але ті, хто хотів отримати швидку, більш конкретну або неофіційну інформацію, шукали її в телеграм-каналах.

Telegram – насамперед застосунок для обміну повідомленнями, та як джерело новин своїм успіхом завдячує простому дизайну. Користувачі можуть легко створювати канали та публікувати контент для необмеженої аудиторії за принципом «зверху-вниз» без втручання алгоритмів і майже без реклами.

«Жодна інша платформа не може зрівнятися з Telegram за кількістю охопленої аудиторії», – вважає Лаченков, додавши, що Facebook та Instagram не тільки менш зручні, але й відфільтровують деякий популярний контент, пов’язаний з війною, як надто графічний або нібито такий, що пропагує мову ненависті чи насильство.

Пост в телеграм-каналі волонтерки російської армії з окупованого Криму Валерії Петрусевич
Пост в телеграм-каналі волонтерки російської армії з окупованого Криму Валерії Петрусевич

Популярність Telegram в Україні після повномасштабного вторгнення різко зросла: згідно з дослідженням «Інтерньюз», у 2023 році застосунком користувалися 72% українців для отримання новин, у 2021 році – тільки 20%. Він перевершує новинні вебсайти (41%), телебачення (30%), радіо (10%) і друковані видання (3%), а також інші соціальні мережі та застосунки. Його найбільшими конкурентами є Facebook з 19% та YouTube з 16%.

Українські чиновники та державні органи – зокрема президент Володимир Зеленський, СБУ та очільник Миколаївської області Віталій Кім – мають свої популярні канали, що сприяє буму застосунку. Однак лише 12 зі 100 найпопулярніших каналів застосунку належать відомим ЗМІ, чиновникам або громадським діячам.

Канал «Лачен пише», який зараз має понад 1,5 мільйона підписників, зробив 24-річного Лаченкова одним із найвпливовіших інфлюенсерів в Україні. Він зібрав мільйони доларів для української армії і був одним із тих, хто представляв Україну під час вручення Європейським парламентом премії Сахарова українському народу в грудні 2022 року.

Російський інструмент?

Однак, на відміну від «Лачен пише», майже всі великі Telegram-канали в Україні працюють анонімно, і їхня роль під час війни більш неоднозначна.

Багато популярних каналів змішують інформацію про повітряні тривоги з жахливим контентом, часто поданим сенсаційно. Незважаючи на мільйони підписників, вони часто ігнорують журналістські стандарти.

На відміну від офіційних українських ЗМІ, чимало Telegram-каналів є російськомовними. Деякі з них вважаються промосковськими. У березні 2022 року СБУ опублікувала список Telegram-каналів, які, за її словами, «проводять спеціальні інформаційно-психологічні операції в інтересах Російської Федерації». ГУР заявило, що Росія витратила 250 мільйонів доларів на просування своїх наративів на цій платформі в Україні.

Крім того, деякі впливові українські канали – такі, як «Вертикаль», «Джокер» і «Карточный офис» – ймовірно, таємно пов’язані або наближені до адміністрації президента Зеленського, згідно з даними української організації з моніторингу ЗМІ «Детектор медіа». Вони публікують неперевірену інсайдерську інформацію та займаються чорним піаром, спрямованим проти критиків влади, зокрема незалежних журналістів та політичних опонентів.

Telegram також став зв’язком між обома сторонами війни, який долає розрив між російським та українським інформаційними середовищами. Російські прокремлівські військові канали читають в Україні як військові, так і цивільні.

Загрози, які створює Telegram – це не лише поширення ворожої пропаганди
Єгор Аушев

«Загрози, які створює Telegram – це не лише поширення ворожої пропаганди, – сказав Радіо Свобода Єгор Аушев, експерт Інституту дослідження кібервійни. – Де-факто це легалізована даркнет-мережа, де можна не тільки купити наркотики або отримати доступ до дитячої порнографії, але й займатися кіберзлочинністю, як це роблять численні російські хакерські угруповання».

«Доступ до даних і електронних пристроїв користувачів, враховуючи геолокацію і камери, а також дані про мережі користувачів роблять Telegram «шпигуном у кишені кожного українця» з широким спектром потенційного військового використання», – сказав Аушев.

Засновник платформи Telegram відкидає такі звинувачення. Після того, як за вказівкою Кремля Дуров відмовився закрити деякі групи прихильників Євромайдану у своїй соцмережі VK, він неодноразово заявляв, що разом зі своїм молодшим братом Миколою створив Telegram, щоб дати людям можливість вільно спілкуватися. Дуров покинув Росію у 2014 році.

Павло Дуров
Павло Дуров

Telegram, який довгий час вважався безпечним застосунком, відіграв важливу роль у протестах проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі у 2020 році. Це було улюблене місце незалежних російських журналістів, коли репресії щодо свободи ЗМІ посилилися після вторгнення в Україну.

Але з часом ситуація змінилася. За даними незалежних російських ЗМІ, Telegram знайшов компроміс із російською владою і ділиться деякими даними зі спецслужбами щонайменше з 2018 року.

У нас є все більше доказів того, що Telegram – це інструмент Росії у війні проти України
Єгор Аушев

Facebook та Instagram наразі доступні в Росії лише через VPN. На відміну від Telegram, який не має жодних обмежень і навіть рекомендований для внутрішньої комунікації російської армії.

«У нас є все більше доказів того, що Telegram – це інструмент Росії у війні проти України», – сказав Аушев.

Начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив під час Kyiv Stratcom Forum 2024, що застосунок є «однозначно проблематичним, з точки зору національної безпеки». Він також закликав до його регулювання.

Рішення

У зв’язку із занепокоєнням, що зростає, українська влада почала шукати рішення, щоб зменшити потенційну шкоду від платформи.

25 березня група українських депутатів зареєструвала законопроєкт, спрямований на регулювання платформи. У документі йдеться про те, що Telegram «може бути пов’язаний з державою-агресором», і пропонуються заходи, які змусять компанію співпрацювати з українською державою або зазнати обмежень.

«Ми знаємо, що Telegram підтримує добрі стосунки з російським бізнесом, ФСБ та російською армією. І ми не можемо це контролювати», – сказав Радіо Свобода Микола Княжицький, депутат від опозиційної партії «Європейська солідарність» та ініціатор законопроєкту.

Народний депутат України Микола Княжицький
Народний депутат України Микола Княжицький

Законопроєкт пропонує, щоб Telegram та деякі інші платформи відкрили представництво в Україні або країні ЄС для розгляду скарг на поширення забороненого контенту.

За словами Княжицького, запропонований законопроєкт «поширює норми чинного закону про ЗМІ на платформу Telegram», «відповідає нормам ЄС» і «не спрямований проти окремих каналів».

Ключовий елемент законопроєкту зобов’язує Telegram розкрити структуру власності та джерела фінансування. Відповідно до того, що вже публічно відомо про його фінансування, цього, швидше за все, не станеться.

Telegram довгий час був збитковим і не показував офіційних доходів протягом восьми років, доки не увімкнув обмежену рекламу в 2021 році та преміум-підписку в 2022 році.

У 2018 році брати Дурови спробували зібрати гроші, запустивши блокчейн-платформу Telegram Open Network (TON). Проєкт отримав 1,7 млрд доларів від продажу криптовалюти Gram, але після судової тяганини з Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) компанію, зобов’язали повернути більшість грошей інвесторам. Серед численних інвесторів із кількох країн були російські бізнесмени Роман Абрамович, Сергій Солонін і Давид Якобашвілі. Всі вони пов’язані з Кремлем, а Якобашвілі потрапив під українські санкції.

Після провалу криптовалютного проєкту Telegram у 2021-му розміщував облігації на Санкт-Петербурзькій фондовій біржі. Серед інвесторів були «ВТБ-Капітал», компанія, якою керує близький союзник Путіна Андрій Костін і в якій російська держава володіє мажоритарним пакетом акцій. Ще одним інвестором став «Альфа-Капітал», що належить російському олігарху Михайлу Фрідману, який перебуває під санкціями України та ЄС.

Згідно із запропонованим законопроєктом, Telegram, швидше за все, буде визнаний «непрозорим» і його використання державними органами, органами місцевого самоврядування та фінансовими установами, які обробляють персональні дані, буде заборонене. Виняток буде зроблений для сил безпеки та оборони, які зможуть продовжувати користуватися Telegram з дозволу влади.

«Не тільки наше суспільство, а й наші державні інституції та бізнес використовують платформу Telegram, яка тісно пов’язана з Росією. Ми повинні це припинити», – заявив Княжицький.

Запропоновані заходи – не перша спроба відрізати Україну від російського інформаційного простору. У 2017 році тодішній президент Петро Порошенко запровадив обмеження щодо російських соцмереж «Однокласники» та «ВКонтакте», а також пошукової системи «Яндекс» та поштового сервісу Mail.ru.

Для того, щоб повністю заблокувати Telegram в Україні, компаніям Apple і Google довелося б видалити його зі своїх інтернет-магазинів в Україні, вважає Аушев.

Публікація із Telegram-каналу в Криму нібито показує будинки, які залишилися без світла після українського авіаудару
Публікація із Telegram-каналу в Криму нібито показує будинки, які залишилися без світла після українського авіаудару

У березні українська влада надіслала Telegram список з понад 300 «потенційно небезпечних» каналів, складений спецслужбами, повідомляє українська редакція Forbes. Представник Telegram Ремі Вон заявив, що компанія перевірить, чи дотримуються вони правил застосунку.

24 квітня Дуров заявив, що через вимогу Apple, на яку він поскаржився в інтерв’ю Карлсону, Telegram обмежить доступ до деяких каналів, пов’язаних з війною, для користувачів в Україні, щоб зберегти застосунок у магазині Apple.

«Якби це залежало виключно від нас, ми б завжди надавали нашим користувачам нецензурований доступ до інформації, щоб вони могли ухвалити власні рішення, – сказав він. – Це не завжди залежить від нас».

Через деякий час кілька чат-ботів, які використовувалися українськими спецслужбами для збору інформації про військові дії Росії, в тому числі про позиції російських військ, були тимчасово заблоковані. Це викликало негативну реакцію в Україні. Народний депутат Ярослав Юрчишин, голова комітету з питань свободи слова, інтерпретував це рішення як «тиск з боку Росії».

Форум

XS
SM
MD
LG