Доступність посилання

ТОП новини

Автор оглядів провоєнних телеграм-каналів став у Росії «іноагентом»


У Росії 12 квітня оголосили новий список так званих «іноагентів», цей реєстр веде Міністерство юстиції РФ.

Серед нових «іноагентів» опинився журналіст Іван Філіппов, який веде телеграм-канал «На Zzzzzападном фронте без перемен». У ньому містяться критичні огляди публікацій російських провоєнних телеграм-каналів.

«Приємно, що в добрій компанії. Очікувано. На текстах у цьому каналі це ніяк не позначиться», – так відреагував на повідомлення сам Філіппов.

Також «іноагентом» став журналіст російської служби Бі-Бі-Сі Ілля Барабанов. У заяві відомства йдеться, що журналіст виступав проти «спеціальної військової операції», а також поширював «недостовірну інформацію» про рішення, що ухвалюються російськими органами влади, і політику, яку вони реалізують.

Також у РФ додали до реєстру журналістів Асю Казанцеву та Івана Асташина, регіонального депутата від партії «Яблуко» у Псковській області Миколу Кузьміна і ТОВ «Іноагент АВК» журналіста Андрія Караулова (самого його включили до реєстру влітку 2023 року).

За російськими законами особа, внесена до списку іноагентів, зобовʼязана зареєструвати юридичну особу для звітності про свою фінансову діяльність. Ці підприємства як повʼязані з іноагентами також заносяться до реєстру.

Законодавство про іноагентів у Росії зʼявилося у 2012 році. Закон дозволив міністерству юстиції визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоровʼя, екології, захисту прав людини.

Згодом зʼявилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але перебуває під іноземним впливом. Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Форум

XS
SM
MD
LG