Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії відбувся протест проти подібного до російського законопроєкту про іноагентів


Протест проти «російського закону», Тбілісі, 9 квітня 2024 року
Протест проти «російського закону», Тбілісі, 9 квітня 2024 року

У центрі столиці Грузії Тбілісі близько 10 тисяч людей 9 квітня взяли участь у маніфестації проти планів владної партії «Грузинська мрія» ухвалити закон «Про прозорість іноземного впливу», який представники неурядових організацій та опозиційні партії називають «російським законом».

Противники пропонованого владою документа зазначають, що аналогічний закон про іноагентів, ухвалений кілька років тому в Росії, зрештою призвів до репресій, обмеження свободи ЗМІ та стигматизації представників громадянського суспільства.

Депутатка парламенту Грузії, колишня начальниця Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що уряд «Грузинської мрії», попри прозахідну риторику, має «ті ж плани щодо встановлення антидемократичного режиму».

«Марш свободи» розпочався на майдані Республіки. Тисячі активістів та опозиціонерів пройшли проспектом Руставелі слідом за плакатом з головним слоганом: «Так – Європі! Ні – російському закону!»

Хода завершилася біля будівлі парламенту, на тому ж місці, де 9 квітня 1989 року відбулася переломна подія новітньої історії Грузії: понад 20 людей загинули під час сутичок між прихильниками незалежності та радянськими військами, перекинутими до Тбілісі для придушення протестів.

Організатори нинішньої ходи не приховували, що вирішили провести її саме в чергову річницю трагічних подій, щоб «наголосити на наступності боротьби за вільне і демократичне майбутнє Грузії». З такою заявою в інтервʼю журналістам виступила колишня омбудсмен Ніно Ломджарія.

«Марш свободи» завершився виконанням державного гімну Грузії, а також гімну ЄС.

Влада країни стверджує, що закон, зареєстрований для розгляду в парламенті, має на меті досягнути «прозорості зовнішнього фінансування неурядових організацій». Премʼєр-міністр Іраклі Кобахідзе на засіданні уряду звинуватив неурядові організації в «приховуванні джерел фінансування та цілей своєї діяльності».

Дисидент радянських часів Леван Бердзенішвілі, який заснував «Республіканську партію Грузії» в 1979 році, вважає, що влада готує закон лише як перший крок у процесі будівництва автократичного режиму: «За цим законом підуть інші закони, що випливають з нього! Точно так, як це сталося в Росії». За його словами, мета владної партії – змусити замовкнути ЗМІ та громадянське суспільство.

Торік Грузія отримала статус кандидата в члени ЄС з умовою проведення інституційних реформ та зміцнення демократії, зокрема, виконання програми з девʼяти пунктів, один із яких рекомендує владі створити сприятливі умови для вільної роботи організацій громадянського суспільства та ЗМІ.

Форум

XS
SM
MD
LG