Доступність посилання

ТОП новини

Центр стеження. Спецвідділ «Роскомнагляду» контролює розмови росіян про війну та Путіна в інтернеті. Розслідування «Системи»


«Кіберпартизани» називають ГРЧЦ «головним кремлівським цензором». Серед двох мільйонів документів, завантажених зі зламаного сервера, «Система» знайшла підтвердження приналежності ГРЧЦ до репресивного апарату російської влади
«Кіберпартизани» називають ГРЧЦ «головним кремлівським цензором». Серед двох мільйонів документів, завантажених зі зламаного сервера, «Система» знайшла підтвердження приналежності ГРЧЦ до репресивного апарату російської влади
Даниїл Біловодьєв за участю Антона Баєва (розслідувальний проєкт «Система»)

У листопаді 2022 року білоруська хакерська група «Кіберпартизани» зламала одну із структур «Роскомнагляду» – Головний радіочастотний центр (ГРЧЦ). Хакери передали журналістам «Системи» (проєкт Радіо Свобода) архів документів та листів, завантажений із серверів центру. Ці документи доводять, що маловідоме підприємство відіграє ключову роль у тотальному державному стеженні за росіянами в інтернеті, цензурує незалежні медіа, складає та надсилає до Мін’юсту доноси на потенційних «іноагентів». Фахівці центру збирають «фейки» про російську армію в соцмережах (у тому числі на окупованих територіях), допомагають «Яндексу» видаляти інформацію про злочини російських військових в Україні, навчають нейромережі шукати образи на адресу Володимира Путіна та карикатури, які зображують президента вампіром. Для спрощення стеження громадян ГРЧЦ розробив секретний месенджер, яким користуються співробітники усього силового блоку.

Із цього розслідування проєкту «Система» ви дізнаєтесь:

  • Наприкінці 2019 року ГРЧЦ створив «напівсекретний» месенджер «Кабінет оперативної взаємодії» для зручного та захищеного спілкування між співробітниками РКН («Роскомнагляд») та ГРЧЦ із силовиками: Генпрокуратурою, ФСБ, ФСТ, Росгвардією та МВС (переважно зі співробітниками Центру «Е» – це головне управління з протидії екстремізму МВС Росії). У групових чатах фахівці ГРЧЦ публікують звіти про «протестні настрої», а в особистих повідомленнях надсилають працівникам Генпрокуратури посилання на пости росіян із «фейками» про російську армію. З початку війни ГРЧЦ допоміг «Роскомнагляду» виявити понад 160 тисяч таких «фейків». Інтерфейс месенджера та зміст його чатів публікуються вперше.
  • Співробітники ГРЧЦ безпосередньо займаються державною цензурою на тему війни РФ проти України. Складають доноси на незалежні російські медіа та окремих журналістів. Збирають посилання на інформацію про злочини російських військових та відправляють їх у «Яндекс» «на вилучення». Під цензуру підпадають навіть сервіси прогнозу погоди. Співробітники ГРЧЦ також аналізують настрої на окупованих українських територіях зі ЗМІ та соцмереж.
  • Служба моніторингу ГРЧЦ окремо вивчає «негатив про Володимира Путіна», який публікується в інтернеті. До моніторингу потрапляють пости в соцмережах і матеріали в ЗМІ з кожного російського федерального округу. Окремо стоїть тема «критичного стану здоров’я» президента – публікації на цю тему збираються щодня. Більше того, співробітники ГРЧЦ навчають штучний інтелект шукати пости з «образами» на адресу Володимира Путіна та розпізнавати зображення президента у вигляді «краба», «молі» та «вампіра».
  • Головний радіочастотний центр розробляє на основі нейромереж відразу кілька систем стеження за росіянами. Ці системи розпізнаватимуть обличчя людей на відеороликах з «масовим скупченням людей», знаходитимуть в інтернеті «протестні настрої», «дискредитацію традиційних цінностей» та «фейки про президента». Щоб оптимізувати стеження, ГРЧЦ створює свою «ферму ботів» для імітації реальних сторінок користувачів соцмереж – боти зможуть проникати в закриті інтернет-спільноти.
  • Співробітники ГРЧЦ брали безпосередню участь і в репресіях проти «іноземних агентів», готували «іноагентські» довідки для Мін’юсту задовго до того, як у другій половині 2021 року відомство почало масово надавати цей статус людям, організаціям та ЗМІ. Довідки з біографіями потенційних «іноагентів» та посиланнями на їх публікації складали і щодо деяких лояльних до Кремля структур і людей.

Повний текст розслідування можна знайти тут.

Влітку 2022 року голова «Роскомнагляду» Андрій Липов підпав під санкції Євросоюзу. А 16 грудня вже й сам Роскомнагляд був включений до списку санкцій Євросоюзу за проведення «державної політики цензури щодо незалежних ЗМІ». Також у документі ЄС сказано, що РКН «несе відповідальність за матеріальну підтримку дій, що підривали територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України».

«Дочці» «Роскомнагляду» ГРЧЦ поки що вдалося уникнути санкцій.

У Головному радіочастотному центрі не відповіли на жодне запитання «Системи».

XS
SM
MD
LG