Доступність посилання

ТОП новини

Росія стала світовим лідером дезінформації – Євросоюз


Демарш редакторки російського телевізійного «Першого каналу» Марини Овсяннікової в ефірі, 14 березня 2022 року
Демарш редакторки російського телевізійного «Першого каналу» Марини Овсяннікової в ефірі, 14 березня 2022 року

Зовнішньополітична служба Євросоюзу опублікувала доповідь про дезінформацію та маніпуляцію фактами у світовому інформаційному просторі в 2022 році, в якій назвала Росію головною країною-дезінформатором року. На думку відомства, війна Росії в Україні стала головною темою інформаційних атак, причому в 60 випадках зі 100 їхньою метою було виправдання російського вторгнення.

Другою метою інформаційних атак Росії стала дискредитація Європейського союзу та країн, що входять до нього, вказано в документі.

Офіційний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Пітер Стано підтвердив, що більшість випадків дезінформації про Євросоюз виходять із Росії або від повʼязаних із нею агентів. У доповіді наголошується, що фейки поширюються офіційними дипломатичними каналами, державними ЗМІ, які ведуть мовлення як на російську, так і на зарубіжну аудиторію, а також прокремлівськими каналами в інтернеті, чиї звʼязки з російським урядом безпосередньо не позначені, але які можуть отримувати фінансування з Москви.

Зокрема, російська пропаганда намагається представити Україну як «нацистську» державу, звинувачувати її в «геноциді» та вбивствах власних громадян, поширювати фейки про наявність там біолабораторій США, які нібито розробляють біологічну зброю, спрямовану на «російську ДНК», та звʼязки українських «неонацистів» із іноземними розвідками. У доповіді наголошується, що таку дезінформацію із кремлівських джерел також активно поширюють державні ЗМІ Китаю. Загалом така дезінформація була виявлена у повідомленнях щонайменше 30 мовами, у тому числі 16 європейськими.

Щодо Євросоюзу російські та проросійські джерела поширюють брехню про відсутність підтримки України в суспільствах країн ЄС, про згубний вплив ухвалених ЄС санкцій проти Росії та про те, що жителі Європи нібито змушені голодувати та замерзати через брак ресурсів, які раніше закуповувалися у Росії.

Як найбільш показові приклади дезінформації в доповіді названі російські медіакомпанії Sputnik і Russia Today (RT).

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель підтвердив, що Росія «мобілізувала всі свої інструменти» для проведення дезінформаційних кампаній та «систематичного спотворення реальності». «Ми бачили спроби заплутати і ввести людей в оману постійно змінюваними наративами та версіями події. Мета в тому, щоб ніхто більше нічому не вірив, щоб люди дійшли висновку: «Та взагалі всі брешуть. Як я можу відрізнити брехню від правди?» – сказав Боррель.

Він також навів приклад мемів, що зʼявилися після запуску навчальної місії Євросоюзу, де ЄС представлений як слуга НАТО. «Це повідомлення зʼявилося на сайті МЗС Росії. Так, на сайті МЗС! 10 хвилин потому – в їхньому телеграм-каналі, а потім швидко поширився більш ніж 100 каналами, включно зі Sputnik Africa», – розповів дипломат.

Боррель заявив, що Євросоюз має намір боротися із поширенням хибних даних. За його словами, Європа має намір найближчим часом створити центр аналізу та обміну інформацією, який протистоятиме пропаганді.

Заступник голови Єврокомісії Вера Йоурова також анонсувала запуск проєкту «Радіо Вільна Росія» (поки що це робоча назва), який обʼєднає зусилля незалежних російськомовних журналістів та видань у створенні правдивого контенту для російськомовної аудиторії.

XS
SM
MD
LG