Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині дороги будують підприємства, які не мають техніки


Дороги Львівщини
Дороги Львівщини

Львів – Львівщина не дає собі ради з будівництвом і ремонтом доріг до Євро-2012. Їхній стан просто жахає, кажуть туристи, які перетинають українсько-польський кордон. Посадовці обіцяють відремонтувати дороги загальнодержавного значення, що ведуть від кордону до Львова, але не всі.

Дороги від польського кордону з пунктів Краківець і Рава-Руська посадовці Служби автодоріг Львівщини обіцяють відремонтувати до осені. Ці траси включені у програму підготовки до «Євро». А ось шлях від Шегині до Львова надалі залишатиметься в ямах. Фінансування цієї дороги недостатнє, скаржаться чиновники.

Тим часом вони не встигають освоювати вже виділені державою гроші на ремонт доріг, а це 95 мільйонів гривень. Зволікання і з капітальним ремонтом на 21-й дорозі через технічну документацію, бо довелось змінювати кошторис на ремонт через зростання цін на будматеріали.

До того ж, підрядники відмовляються працювати, наголосив начальник Служби автодоріг Львівщини Петро Шпитак. Тендер на будівництво доріг виграли чимало приватних фірм, у яких числиться лише директор і бухгалтер і немає ніякої спеціальної техніки. Її доводиться орендувати. «Чому так? Бо цей виконавець запропонував доступну ціну, погодився з кошторисом на ремонт», – пояснив Петро Шпитак.

Неякісні дороги дають змогу вкрасти – депутат
Траса Червоноград-Нововолинськ

На Львівщині не проведена інвентаризація доріг, не зроблена проектно-кошторисна документація, відсутній фаховий підхід до справи, і це є причиною того, що стан доріг жахливий – таку думку висловив депутат Львівської обласної ради Степан Кубів.

«Євро», дороги, «Нафтогаз» – там крадуть безбожно, і всі про це говорять і знають. Займатися дорогами має професійна управлінська установа. У Європі, у США дорогами керує управляюча компанія, яка на субпідряди бере вузьку спеціалізацію на утримання доріг», – зазначив депутат.

Львівщина віддавна має імідж області з поганими дорогами. З року в рік після зими проводиться переважно «ямковий ремонт». Варто цими днями виїхати за межі країни чи навіть у сусідні регіони – на Тернопільщину, Волинь, Закарпаття, – щоб побачити: там ситуація помітно краща.

Щоразу, коли у Львові та області відбуваються престижного рівня зустрічі, на кшталт саміту президентів, візиту Святішого отця, 750-річчя Львова, дороги ремонтують у поспішному темпі. А уже через півроку ями на дорогах ніяк не нагадують, що сюди заасфальтовані мільйони гривень податків простих громадян. А про те, що при будівництві якісних доріг потрібно планувати ще й кемпінги з інфраструктурою для галузі обслуговування, як це є по усій Європі, ніхто й не говорить.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG