Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Молдова – конкуренти на Дунаї


Порт Рені
Порт Рені

Київ – Міністр закордонних справ України і керівники Одещини відвідали порт Рені, де повідомили журналістів про намір залучити інвестиції у розвиток міста та всього українського Придунав’я. А керівники Молдови привезли європейських бізнесменів до свого порту Джурджулешти, який європейські фахівці називають конкурентом Рені. Крім того, з українського боку усе частіше лунають пропозиції перетворити Рені на потужний торговельний порт і транспортний вузол у дельті Дунаю.

Відстань між Одесою та Рені – близько трьохсот кілометрів. Автобус долає цю відстань за чотири з половиною години, оскільки дорога Одеса – Ізмаїл – Рені більше подібна на битий сільський шлях, ніж на автотрасу. Вздовж дороги важко знайти місце, де можна відпочити і попоїсти, а нормальні туалети є лише на бензозаправках. Тож не кожен інвестор, який хотів би розпочати бізнес в українському Придунав’ї, зможе потрапити до Рені без проблем. До того ж у самому місті не вистачає готелів, ділових центрів тощо.

Та все ж урядовці вважають, що за певних умов Рені розвиватиметься успішно. Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко каже, що порт треба включити у систему міжнародних та міжконтинентальних перевезень.

«Ідеться про зацікавленість Казахстану у виході на Дунай зі своїми вуглеводнями, включно зі скрапленим газом. Це все, звичайно, вимагає серйозної проробки і чіткого розуміння, що буде не тільки завтра, а що буде у середньостроковій, а ще краще – у віддаленій перспективі», – каже він.

Розвиток Рені залежить від здійснення Україною Дунайської стратегії, яку ухвалили Євросоюз і держави-сусідки, вважає експерт Національного інституту проблем економічного розвитку з Одеси Олег Рубель.

«Щоб Дунайський регіон України ефективно працював, має ефективно працювати вся держава – це експортні потоки, переорієнтування транзитного потенціалу, створення єдиної логістичної системи; це має бути залізнична колія до порту Рені з європейською шириною», – каже експерт.

Джурджулешти – Паланка: суперечки тривають

Більшість українських експертів вважає стратегічною помилкою передачу Україною Молдові контролю над ділянкою берега Дунаю біля села Джурджулешти згідно з міждержавною угодою про лінію кордону, яку підписали 15 років тому. Відповідно до положень договору, Молдова мала б у відповідь передати під контроль України ділянку автошляху міжнародного значення Одеса – Рені – кордон із Румунією біля села Паланка. Фактично ця дорога ставала власністю України на території Молдови, але молдовани досі не здійснили передачі.

Щодо Джурджулешти, то Молдова вкладає у розвиток порту значні кошти. За останні 5 років там збудовані нафтоналивний комплекс, вантажний і пасажирський морські термінали. Як нещодавно заявив тодішній спікер молдовського парламенту і виконувач обов’язків президента Молдови Міхай Ґімпу, це перетворило Молдову на морську державу.

Щоправда, європейські екологи вважають, що порт замалий для масштабних реконструкцій і розбудов, це небезпечно для довкілля. За даними Міжнародної комісії захисту Дунаю, індустріальне навантаження на водні та земельні ділянки у Джурджулешти перевищують норми у кілька разів.

Придунав’я та Бессарабія – український Вавилон

Ще одна конкурентна галузь у Придунав’ї – туризм. Адже у цьому регіоні живуть багато народів – носіїв самобутніх культурних традицій.

«Тут донині чи не кожне село у своїй назві, архітектурі – така собі читанка з історії того чи іншого народу. Ось болгарське село, ось молдовське, а у цьому мешкають гагаузи. У селян є бажання розвивати «зелений туризм», але немає належного розуміння з боку місцевих чиновників і немає інформації, як ця галузь розвивається в Європі», – розповідає експерт Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Мельник із Одеси. Україна та Молдова презентують туристичний потенціал регіону і на національному, і на міжнародному рівнях.

За даними Європейської туристичної асоціації, у мандрівників із Австрії, Німеччини, Румунії стали популярними сплави по Пруту і Дунаю та «зелений туризм». До того ж європейці у захваті від місцевої кухні. І дунайська юшка або мамалига з бринзою та сметаною, домашні червоні вина – це стратегічний туристичний запас Придунав’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG