Доступність посилання

ТОП новини

Рік до Євро-2012: Польща запізнюється, але встигне?


Варшава – До початку європейського футбольного чемпіонату Євро-2012 залишається рівно рік. У Варшаві підбивають підсумки підготовки до цього великого свята футболу. Як твердять польські експерти, вони не надто втішні. Чимало із запланованого поляки не встигнуть реалізувати до відкриття чемпіонату. Найбільші проблеми – зі спорудженням швидкісних доріг між тими польським містами, де відбуватимуться матчі чемпіонату.

За рік до відкриття чемпіонату польська Головна палата державного контролю оприлюднила звіт про стан підготовки Польщі до Євро-2012. Цей документ не додає оптимізму тим, хто вболіває за перебіг великої спортивної події.

У звіті стверджується, що жоден із чотирьох польських стадіонів, які будуються на Євро-2012, не вдасться завершити у заплановані терміни. Вони будуть здані в експлуатацію до початку чемпіонату, але зі значними запізненнями.

До відкриття чемпіонату не вдасться реконструювати належним чином залізничні вокзали. Крім того, до Євро-2012 поляки не встигнуть завершити спорудження багатьох відтинків доріг і автострад. Згідно зі звітом польського контрольного органу, понад 400 кілометрів важливих для Євро-2012 доріг не вдасться здати в експлуатацію до відкриття чемпіонату.

Голова Головної контрольної палати Яцек Єзерський каже: «Вже сьогодні можна ствердити, що 14 ділянок доріг, які вважають ключовими для нормального перебігу Євро-2012, залишаться недобудованими. Йдеться про автомагістралі, що сполучають міста, де відбуватимуться матчі чемпіонату».

Польська контрольна установа визнає, що в цілому упродовж останнього року Польща в підготовці до чемпіонату зробила значний прогрес. Та все ж проектів, які не вдасться реалізувати своєчасно, так багато, що це може істотно вплинути на перебіг спортивного свята.

Як наголосив речник Головної палати держконтролю Павел Бедзяк, контролери попереджали польську владу про проблеми з підготовкою до чемпіонату, та їм закидали необ’єктивність. «Сумно констатувати, що ми мали рацію», каже Бедзяк.

Уряд твердить, що чемпіонатові ніщо не загрожує

У відповідь на невеселі дані, оприлюднені держконтролем, польські урядовці говорять про об’єктивні причини численних запізнень. Речник польського Міністерства інфраструктури Міколай Карпінський пояснює: «У Польщі ще ніколи не реалізовували таких інвестицій, жоден із попередніх урядів не розпочинав спорудження аж стількох доріг, а також модернізації такої великої кількості об’єктів інфраструктури, включно з 70 вокзалами в усій країні. Ми робитимемо все, щоб вкластися у терміни».

Коментуючи дані, оприлюднені контролерами, польський прем’єр Дональд Туск заявив, що здійснюватиме особистий нагляд за перебігом підготовки до Євро-2012. Голова уряду запевнив, що особливу увагу присвятить скандальній ситуації, що виникла навколо спорудження автомагістралі національного значення А-2.

Цю дорогу, що сполучає Лодзь із Варшавою, споруджувала китайська фірма Covec. Кілька днів тому китайці заявили, що не вкладаються у терміни й відмовляються від спорудження важливої для поляків дороги.

Туск запевняє: «Це серйозна проблема, я вивчаю всі подробиці, що стосуються ситуації на Національному стадіоні та на двох відтинках доріг, за які відповідає Covec, тобто фірма з китайськими виконавцями та інвесторами. Я знаю, що нас серйозно критикуватимуть. Та, щиро кажучи, я не знаю таких ситуацій, не тільки в Польщі, а й за кордоном, щоб там, де одних тільки автострад будується понад тисяча кілометрів, усе вдавалося. У Польщі проведенню Євро-2012 ніщо не загрожує. Ті інвестиції, які необхідно реалізувати, щоб захід відбувся, будуть реалізовані».

Польський прем’єр запевняє, що попри труднощі Національний стадіон у Варшаві, де відбуватиметься урочисте відкриття Євро-2012, здадуть в експлуатацію 30 листопада цього року. Туск також сподівається, що до початку чемпіонату польському урядові вдасться вирішити проблему автомагістралі А-2. Мовляв, це «складно, але реально».

Нефутбольні пристрасті

Тим часом проблема з підготовкою до Євро-2012 набула у Польщі політичного виміру. Найбільша опозиційна польська партія «Право і справедливість» заявила, що звернеться до прокуратури, щоб там з’ясували обставини укладення договору з неретельною китайською фірмою.

Польська опозиція вважає, що невдачі у процесі підготовки до Євро-2012 вплинуть на результати парламентських виборів, які мають відбутися цієї осені. «Надходить пора для виставлення рахунків тим, які довели до такої ситуації, – твердить політик «ПіС» Йоахім Брудзінський. – Гадаю, нагодою для цього стануть парламентські вибори».

У свою чергу Дональд Туск вважає критику опозиції неконструктвною. Голова польського уряду говорить про негативну оцінку опозиціонерів як про «істерію» та «виламування рук», а звернення до прокуратури називає «доносом».

«Можливо, це добрий спосіб для того, щоб займатися політикою, – каже Туск, – але такими методами ще вдалося збудувати жодного кілометра дороги».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG