Доступність посилання

ТОП новини

Оперу «Ukraine – Terra Incognita. У 5 міфах» присвячують Василеві Сліпаку і всім іншим загиблим воїнам, які боролися за Україну


Скріншот з фільму «Міф». Співак Василь
Скріншот з фільму «Міф». Співак Василь

Львівські митці разом із колегами з Польщі, Литви, Німеччини творять модерну оперу «Ukraine – Terra Incognita. У 5 міфах». Першу частину планують презентувати 29 червня цього року, у день загибелі воїна і співака Василя Сліпака. Бо саме йому і всім полеглим українським воїнам присвячений цей амбітний проєкт.

Василь Сліпак і пісня – нероздільні. Його голос звучав в оперних театрах світу і на передовій. Талановитий і успішний співак жив у Франції, але війна в Україні не залишила його байдужим спостерігачем. Він пішов воювати, взявши псевдо «Міф» (від «Мефістофель», улюбленої його арії). Власне, опера «Ukraine – Terra Incognita. У 5 міфах» – це п’ять мистецьких дійств, самодостатніх частин – «Міф роду», «Міф дому», «Міф любові», «Міф степу» та «Міф залізного серця». Солісти виконуватимуть давні автентичні українські пісні, які поєднуються навколо п’яти основних тем-міфів, бо український народ творить найбільше через пісню, розповідає автор проєкту і режисер, дослідниця української пісні, співачка Уляна Горбачевська. Всі ці міфи переплітаються з образом Василя Сліпака, каже вона.

Уляна Горбачевська, режисер проєкту, співачка
Уляна Горбачевська, режисер проєкту, співачка

«Коли загинув Василь, це був один із найсильніших ударів. Зрозуміла, що ця історія про нього. Історія про це серце. Потім було моє подивування, що його псевдо «Міф». Це було вже щось метафізичне. «Міф дому» – у цій частині, окрім колискових «Люляй мій маленький», де багато замовлянь, коли програмують дитину на все добре, думаю, що там варто задіяти пісні-коляди, в яких є постійно виспівана ідеальна матриця життя. Кожне слово має силу. І недарма у колядницьких звучить: «Дай Боже, Дай Боже» і оспіваний ідеальний світ. «Міф любові». Про кохання є стільки милозвучних пісень в Україні і поліфоній, і сольних. «Міф залізного серця» – сюди увійде козацька пісня. Причім брала з Кубані запис 1980-х років хору відомої пісні «Віють вітри, віють буйні, аж дуби гнуться». Там нема сліз, там воля, вертикаль і радість. Там стільки розмаху і відчуття своєї сили. В українських піснях багато дзену.

Дух воїна не вдалося знищити
Уляна Горбачевська

Мені хочеться зробити акцент на піснях, які показують нашу силу, коли при всіх негараздах ми досі є як народ, маємо багато чоловіків, що дух воїна не вдалося знищити, скільки б не нищили. Про це пісні. «Міф степу» і вдовині плачі, щебетання птахів, козацька широта дикого поля і вічний краєвид, горизонт. Мова про унікальну українську живучість. А у «Міф роду» увійдуть найбільш давні ритуальні взірці пісні, що пов’язано з усім календарним колом: весільні, це більш жіноча частина. Бо всі ритуальні пісні співали традиційно жінки. А «Міф степу» – акцент на чоловічих піснях», – розповіла про оперу Уляна Горбачевська.

Василь Сліпак на акції щодо підтримки України, Париж, 28 лютого 2016 року
Василь Сліпак на акції щодо підтримки України, Париж, 28 лютого 2016 року

Скільки в опері звучатиме пісень, наразі невідомо. Окрім народних, авторських текстів, будуть музичні імпровізації, тобто перетин академічної музики, народної традиції та імпровізаційної європейської музики. В опері будуть задіяні 10 солістів, які співатимуть автентичними голосами, тобто звуковидобуванням, притаманним автентичній українській народній пісні, а ще великий оркестр. Працюють автори ідеї над відеоартом і сценічними костюмами, що мали б розгортатись у просторі.

Юрко Вовкогон, колишній доброволець АТО
Юрко Вовкогон, колишній доброволець АТО

«Наш мистецький проєкт присвячений Василеві Сліпаку і всім, хто боровся і загинув за Україну. Цьому поколінню і всім попереднім поколінням, а це козаччина, Київська Русь, УПА, щоб український народ знову відчув тяглість, тому що це старі пісні, які сягають аж давньої історії і досі актуальні. Пісні, які колись співали українці, козацькі пісні, які співали і січові стрільці, і воїни УПА, і сьогодні хлопці співають на фронті. Для нас найважливіше показати саме через пісню, що ми маємо дуже давню культуру, а через сучасні мистецькі форми, що ми є молодою нацією, що ми є європейцями, що можемо творити сучасне мистецтво. Це якраз те, що європейці про нас не знають», – каже Радіо Свобода менеджер проєкту Юрко Вовкогон, який воював на Донбасі добровольцем.

Команда, яка творить оперу
Команда, яка творить оперу

Меседж для світу

Спершу команда думала, що назва опери «Ukraine – Terra Incognita. У 5 міфах» – робоча, але сьогодні схиляються до думки її залишити. Адже оперу планують показати не лише в Україні. Хоча проєкт український, але з прицілом на західного слухача, бо музика, кажуть, найкраще промовляє до сердець людей і розкриває душу інших.

Такі взірці пісень може створити лише нація осідла
Уляна Горбачевська

«Terra – це певний меседж для світу, бо нам зрозуміла Україна, ми знаємо своє коріння, знаємо, за що воюємо, знаємо свою цінність. А для світу Україна – незрозуміла буферна зона між Європою і Росією. Сама назва у Європі має заставити замислитись. Прийди і послухай оперу, дізнайся, що українська нація має дуже архаїчну вкорінену культуру, бо такі взірці пісень може створити лише нація осідла, яка тримається посилено коріння. Це нація, яка має сучасну академічну композиторську музику, ми маємо досвід європейської імпровізаційної музики. Багато вкладаємо меседжів про нас. Можливо, ми перестанемо бути такими інкогніто», – говорить Уляна Горбачевська.

Уляна Горбачевська є автором ідеї, музику до опери писатиме випускниця Королівської консерваторії в Гаазі, композиторка Марія Олійник. До проєкту залучені актори театру імені Леся Курбаса. Допомагає в реалізації задуму брат Василя Сліпака – Орест Сліпак.

Мистецький проєкт, як наголошують львів’яни, поза політикою і незалежний, бо твориться саме для ветеранів, родин загиблих, мистецьких середовищ і молоді. Реалізовуватимуть оперу поетапно, частинами міфів. І вже «Міф роду» мають намір презентувати 29 червня цього року, у день, коли від кулі снайпера загинув у 2016 році Василь Сліпак.

Ініціатори проєкту оголосили збір коштів на підтримку їхньої опери, а також подались на фінансування в Український культурний фонд, якщо їх підтримають, то 14 жовтня зможуть презентувати модерну оперу «Ukraine – Terra Incognita. У 5 міфах».

Команда проєкту вважає, що найкращим способом вшанувати пам'ять героя – це продовжити справу, якою він жив.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG