Доступність посилання

ТОП новини

Фантомні болі депутатського імунітету: чи скасують цього разу недоторканність


Нацгвардійці охороняють будівлю парламенту під час акцій за зняття депутатської недоторканності, жовтень 2017
Нацгвардійці охороняють будівлю парламенту під час акцій за зняття депутатської недоторканності, жовтень 2017

Київ – Чи не суперечить положенню про недоторканність депутатів прослуховування їхніх розмов, перегляд листування або відеозйомка цих людей у місцях загального доступу без дозволу Верховної Ради, вирішить Конституційний суд. Сьогодні він почав розгляд відповідного звернення 59 народних обранців. Між тим, днями спікер парламенту Андрій Парубій анонсував розгляд уже під час цієї сесії законопроектів, якими пропонують депутатську недоторканність скасувати.

Під час закритого розгляду судді проаналізують позиції різних сторін щодо депутатської недоторканності і розтлумачать положення, про які запитували депутати, але скільки часу це забере – невідомо, пояснив журналістам Анатолій Селіванов, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному суді.

Він нагадав, що раніше суд визнав відповідними Конституції законопроекти, якими пропонується недоторканність взагалі скасувати, тож парламент має їх незабаром розглянути.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив про намір розглянути згадані законопроекти під час цієї сесії – у жовтні-листопаді.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

Законопроектів є два – від президента і від групи депутатів: один пропонує провести це скасування з 2020-го, інший – уже в цій каденції. Для ухвалення будь-якого з них буде потрібно 300 голосів.

Представник профільного для цих законопроектів парламентського комітету з правової політики й правосуддя та один із авторів депутатського законопроекту Леонід Ємець прогнозує складне голосування.

«Єдине, що можу точно сказати, що ми його доведемо до сесійної зали, щоб український народ чітко і по прізвищах міг побачити, хто з тих, хто обирався в парламент, обіцяючи недоторканність, не збирається виконувати обіцяне», – проанонсував він у коментарі Радіо Свобода.

Недоторканність і передвиборний рік

У першому читанні один із законопроектів Верховна Рада цілком може ухвалити, але далі справа не піде, переконаний директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. За його прогнозом, передвиборний рік готує для українців багато популізму, авантюризму й «того, що схоже на цирк і божевільню».

Серйозних політичних рішень не буде ухвалено жодного за ці шість місяців
Віктор Небоженко

«Депутати намагаються показати населенню, що вони політики, але серйозних політичних рішень не буде ухвалено жодного за ці шість місяців. Жодного, можете не сумніватися. Та що там недоторканність, якщо вони донині не можуть переобрати новий склад ЦВК? От вам політична потенція наших депутатів», – резюмує політолог.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

У питанні недоторканності депутатів раціональність стикається із демагогічною риторикою, зазначає політолог Олексій Якубін.

«Якщо, наприклад, ми уявимо собі, що буде знята депутатська недоторканність, хоча я сумніваюсь у цьому, тому що частина депутатів думає про себе і в наступному політичному циклі. Але якщо вона буде знята, то це може дозволити правоохоронним органам збільшити тиск на депутатів: повідкривати на кожного справи і тримати «в підвішеному стані»», – каже він.

Олексій Якубін
Олексій Якубін

На думку політолога, зняття недоторканності з депутатів Верховної Ради корупційних ризиків не усуне: депутатський мандат все одно дозволятиме по-іншому впливати на ситуацію в Україні, аніж якщо людина є звичайним громадянином.

В Україні вже був прецедент, коли з депутатів знімали недоторканність. Я маю на увазі депутатів місцевих рад
Олексій Якубін

«В Україні вже був прецедент, коли з депутатів знімали недоторканність. Я маю на увазі депутатів місцевих рад. Це було на початку нульових. Тоді депутати місцевих рад часто звинувачувалися в корупції, як і зараз, власне кажучи – і з них зняли недоторканність. Але ми бачимо по факту: чи це покращило роботу депутатів місцевих рад? Не дуже покращило. Незважаючи на те, що з них зняли недоторканність, але скандали із земельними ділянками, бюджетами все одно відбуваються», – зазначає Якубін.

На його переконання, основна проблема зараз – у невиконанні вже існуючого законодавства, яке, в принципі, дає підстави для скасування недоторканності окремих депутатів.

Загалом, навіть для цього скликання Верховної Ради дискусії щодо недоторканності й відповідні законопроекти обговорюються не вперше.

У 2015 році КСУ вже схвалював рішення щодо скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності. Тоді суд визнав відповідний законопроект таким, що відповідає Конституції, проте в 2017 році депутати зняли цей документ з розгляду.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG