Доступність посилання

ТОП новини

Ветерани АТО готуються до виборчих баталій


Учасники спецкурсу «Про вибори», Київ, 23 червня 2019 року
Учасники спецкурсу «Про вибори», Київ, 23 червня 2019 року

Виборче законодавство України, функціонування виборчих систем і правила передвиборчої агітації, фінансування виборчої кампанії і налагодження комунікацій із виборцями та ЗМІ, риторика і «робота на камеру» – ці теми включав спецкурс для ветеранів бойових дій і волонтерів, які ухвалили для себе рішення балотуватись у місцеві органи влади. Підготовку учорашніх бійців і волонтерів взяли на себе експерти громадської організації «Юридична сотня» за підтримки Канади.

Учасники бойових дій «пішли у політику» 5 років тому: у 2014 році вони балотувались у народні депутати України, у 2015 році – в депутати місцевих й обласних рад. Цього року ветерани АТО (ООС) також балотуються до українського парламенту – як за партійними списками, так і в мажоритарних виборчих округах; чимало учорашніх військових вирішили починати політичну кар’єру «знизу», балотуючись у місцеві органи самоврядування.

Учасниками нашого курсу стали лідери ветеранських неурядових організацій
Юлія Морій

Досвід обраних раніше депутатів різних рівнів показав, що «новачкам» бракує не лише практичного досвіду, а й розуміння, чим мають займатись депутати місцевої ради, а які завдання мають народні обранці у Верховній Раді України. Програма школи (спецкурсу) «Юридичної сотні» «Про вибори», серед іншого, надає необхідний мінімум знань потенційним депутатам різних рівнів, каже у розмові з Радіо Свобода координатор проекту Юлія Морій.​

«Учасниками нашого курсу, який дехто назвав «курсом молодого бойовитого політика», стали не просто ветерани, а лідери ветеранських неурядових організацій і громадських організацій, які допомагають ветеранам. Серед учасників є випускники минулорічного проекту «Юридичної сотні» з лідерства, які реалізували успішні проекти підтримки ветеранів», – розповіла Морій.

Чому ветерани ідуть у політику?

Випускники спецкурсу, а це близько двадцяти осіб, представляють ветеранські і волонтерські спільноти з різних міст України, які хочуть брати участь у місцевих виборах. У відповіді на запитання Радіо Свобода, чому вони вирішили балотуватись у місцеві органи влади, ветерани й волонтери відповіли: розбудову української держави, подолання старої системи влади необхідно розпочинати «знизу», зі змін у своєму селищі, містечку, районі.

«Я із Запорізької області, у нас у місцевих радах представлені проросійські сили. І ми з побратимами-ветеранами зібрались і ухвалили колективне рішення: щоб потіснити проросійські сили, треба пройти у місцеві органи влади. А для цього треба підготуватись, тож коли мені запропонували піти на ці курси, я погодився. Тепер знаю, як працювати з людьми, чим займаються місцеві депутати тощо», – розповів Дмитро, який представляє Спілку учасників АТО Мелітополя.

Більшість політиків і чиновників незмінні з часів президентства Януковича
Олексій Олексієнко

Учасник бойових дій Олексій Олексієнко з селища Новогородківка (Запорізька область) додає: у політику планує йти, бо влада на місцях не робить нічого, щоб покращити життя пересічних українців. За словами бійця, «більшість політиків і чиновників незмінні з часів президентства Януковича», а українській «глибинці» потрібні нові політики, які знають, що та яким чином треба робити для поліпшення життя громади.

Громадська акція «Бойкот російським окупантам», 6 лютого 2016 року
Громадська акція «Бойкот російським окупантам», 6 лютого 2016 року

​«Ми не були готовими до виборів 5 років тому» – волонтер

Голова правління благодійної організації «Злагода» з міста Горішні Плавні (Полтавщина), експерт із питань регіонального розвитку Олена Андрушкевич у розмові з Радіо Свобода відзначила: більшість ветеранів і волонтерів, які балотувались до Верховної Ради України та в місцеві органи влади у 2014–2015 роках, просто не мали потрібних знань.

Маю орієнтуватись у законодавстві, у тих справах, якими займаються місцеві депутати для розвитку громади
Олена Андрушкевич

«Я балотувалась у міську раду восени 2015 року, мене підтримали багато ветеранів і військових, які знали мене як волонтера. Ті вибори наша команда програла. Як я тепер розумію, ми були неготовими до кампанії і роботи у раді. Тож я почала вчитись, хоч і маю вищу освіту: мені треба орієнтуватись у законодавстві, у тих справах, якими займаються місцеві депутати для розвитку громади» – каже Андрушкевич.

На думку учасників нинішнього спецкурсу, не лише громадські організації, а й державні установи мають бути зацікавлені у підготовці управлінських кадрів, здатних долати труднощі і готових на місцях впроваджувати реформи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG