Доступність посилання

ТОП новини

Вода і окупований Крим. Віталій Портников про справжню мету Кремля


Під час акції «Червоні лінії для Зе». Київ, 8 грудня 2019 року
Під час акції «Червоні лінії для Зе». Київ, 8 грудня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Справа, звісно ж, не тільки в згоді знову запустити Північно-Кримський канал. І не в готовності обміняти економічні поступки для однієї окупованої території на поступки з повернення іншої.

Думаю, це якраз звичайні плоди політичної недосвідченості і безвідповідальності – так представники нової влади якраз і не претендували ні на те, ні на інше.

Справа в готовності допомогти президенту Росії Володимиру Путіну «перемогти» саму географію.

Уже в момент окупації Криму доводилося:

  • Писати, що півострів – на те і півострів, а не острів, що він нерозривно пов'язаний із материком.
  • Нагадувати, що розвиток Криму як території почався саме тоді, коли він вийшов за межі приморських міст-поселень ще античних колоній, що залежали, в першу чергу, від моря.
  • Розповідати, що і Кримське ханство могло як повноцінна держава існувати саме тому, що розташовувалося не лише на півострові, але і материку.
  • Пояснювати, що й окупація Криму Російською імперією стала можлива саме після того, як остання встановила стабільний контроль над материком після приєднання українських земель.
  • Доводити, що і в Російській імперії, і в Радянському Союзі цей зв'язок ніколи не переривався. І стала однією з важливих причин передачі Криму від РРФСР Українській РСР.

Тому що перебування Криму в складі РРФСР було виключно політичною формальністю, яка нагадувала про окупацію півострова катерининськими військами – географічно, економічно він завжди був пов'язаний з Україною. І Північно-Кримський канал це тільки підкреслив. Його «жива вода», яка створила сучасне сільське господарство Криму, ще раз продемонструвала те, що і так зрозуміло будь-якій людині, яка дивиться на карту – зв'язок півострова і материка.

Північно-Кримський канал після окупації півострова Росією
Північно-Кримський канал після окупації півострова Росією

Справжня мета Кремля

Путін, схоже, надумав цей зв'язок спростувати, перетворити Крим в острів. З моменту окупації півострова Росія тільки цим і займається, витратила на божевільну ідею свого правителя мільярди – один тільки «Кримський міст» чого вартий!

Але Крим, як бачимо, все одно в острів не перетворюється. Для нормального розвитку півострову потрібен материк. Для нормального розвитку півострову потрібне повернення в Україну. Але з російської точки зору, схоже, це виглядає зовсім інакше: для нормального розвитку Криму потрібне повернення України. Тобто приєднання українських земель до Росії.

І, оскільки здійснити це не вдається – принаймні, поки – в Москві намагаються домогтися хоча б запуску каналу. Але в Україні, думаю, повинні розуміти, що такий запуск стане навіть не першим кроком до визнання суверенітету Росії над Кримом.

Такий запуск стане першим кроком до визнання суверенітету Росії над Україною. Це, впевнений, і є справжня мета Кремля.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура художника Олексія Кустовського
Політична карикатура художника Олексія Кустовського
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG