Доступність посилання

ТОП новини

Води в Криму для населення достатньо. Чому окупаційна влада готує кримчан до найгіршого?


Звіт про численні факти порушення Росією водного балансу Криму надіслали верховному комісару ООН з прав людини (фотоколаж)
Звіт про численні факти порушення Росією водного балансу Криму надіслали верховному комісару ООН з прав людини (фотоколаж)

Гострий дефіцит води в Криму ліквідований, доповідає президентові Росії Володимирові Путіну російський куратор Криму, заступник голови уряду Росії Марат Хуснуллін. Але для поліпшення водопостачання півострова він анонсує буріння свердловин на дні Азовського моря. Питної води для потреб населення у Криму достатньо, вважають українські фахівці. Просто її нераціонально використовують. Що ж насправді відбувається із водою в Криму?

Звіт про численні факти порушення Росією водного балансу Криму надіслали верховному комісару ООН з прав людини. Його підготував Кримськотатарський ресурсний центр ще у вересні 2020 року.

Сімферополь, продаж питної води, березень 2021
Сімферополь, продаж питної води, березень 2021

«На 2014 рік, на початок окупації Криму, загальний обсяг водопостачання Криму становив десь близько 1100 мільйонів кубометрів на рік. З них на побутові і комунальні потреби населення необхідно всього лише 155 мільйонів кубометрів на рік. Більше ніж 500 мільйонів кубометрів щорічно витрачалося на зрошення. І близько 400 мільйонів кубометрів – на потреби промисловості», – розповідає про підрахунки голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

Кримчани запасають воду, березень 2021 року
Кримчани запасають воду, березень 2021 року

Як вирахували окремо воду, яку споживає населення? Докладно про підрахунки нам розповів кримчанин, політик та громадський діяч Андрій Сенченко. У 2014 році саме він запропонував перекрити Північнокримський канал.

«Є така фізіологічна норма споживання води для цієї кліматичної зони – 46 кубометрів на рік на людину. Округлюємо – 50, цистерна залізнична. Це – фізіологічна норма споживання, якщо у людини не тече кран. Ось вона нормально користується, і що це означає? На 2 мільйони осіб по 50 – це 100 мільйонів кубометрів води. Середньостатистична людина 50 кубів споживає на побутові потреби, на приготування їжі, на прибирання приміщення», – пояснює Андрій Сенченко.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв впевнений: такий об’єм води в Криму існує, навіть без Північнокримського каналу.

«За рахунок місцевого поверхневого стоку до 137 мільйонів кубометрів на рік набиралося і за рахунок забору води з підземних джерел – до 60 мільйонів кубометрів на рік. Тобто в Криму до 2014 року була розвинена система водосховищ поверхневого стоку, каналів, водопроводів, яка дозволяла без значущих витрат переміщати водні ресурси по півострову», – розповідає Барієв.

Ескендер Барієв
Ескендер Барієв
Всі підтверджують, що ресурсу який формується, місцевого ресурсу, достатньо для вирішення питних потреб
Михайло Яцюк

Дефіциту питної води у Криму немає, є проблема ефективного використання цього ресурсу. Українські фахівці мають однакову думку, оцінюючи водні потреби кримчан, впевнений виконувач обов’язків заступника директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк.

«Всі науковці, всі фахівці, які можуть порахувати ресурс –всі підтверджують, що ресурсу, який формується, місцевого ресурсу, достатньо для вирішення питних потреб. Він є, але як його ефективно використовувати? Якщо він на шляху повністю втрачається, то тоді питання: наскільки влада адекватно використовує свої важелі по тих коштах, які є, та важелі адміністративного впливу. А говорити про якісь нові космічні технології, які вирішать цю проблему, – це просто заговорити цю проблему», – вважає Михайло Яцюк.

Михайло Яцюк
Михайло Яцюк

Говорячи про ефективне використання, фахівці в першу чергу мають на увазі втрати під час постачання води. А вони в Криму – дуже великі. Половина питної води втрачається під час подачі – через аварії та зношеність водопровідних мереж. За даними підприємства «Вода Криму», мережі водопостачання на півострові зношені в середньому на 67 відсотків.

«Така філія, припустімо, як Ленінська, у нас сьогодні має середній відсоток втрат – 73 відсотки. А така філія, як міста Красноперекопська, Красноперекопський водоканал, – у нього відсоток втрат, відповідно, становить 25 відсотків», – розповів директор із виробництва підприємства «Вода Крыма» Ігор Данилович в ефірі російського радіо «Спутник в Крыму».

Ремонт водопроводу в Сімферополі
Ремонт водопроводу в Сімферополі

Замінити всі старі комунікації і створити сучасну єдину систему водопостачання обіцяють протягом найближчих десяти років. На це витратять 156 мільярдів рублів – майже стільки ж грошей пішло на будівництво автомагістралі «Таврида» через увесь півострів.

«Питну проблему можна зняти великими інвестиціями в житлово-комунальне господарство, якщо навести лад з цим і оновити. Споживання питної води буде десь 70 мільйонів кубів. Такі обсяги є в Криму власної води. І підземної, і поверхових вод – буде достатньо. І мені дуже цікаво, чи буде вкладати Кремль гроші в такі речі, адже наразі ми бачимо, що їх більше цікавлять не кримчани, а їх більше цікавлять місця там, де їхні військові бази», – каже ексглава Рескомітету АР Крим із водогосподарського будівництва та зрошувального землеробства Олександр Лієв.

Олександр Лієв
Олександр Лієв

Восени минулого року, коли ситуація з водою на півострові загострилася, з резервного фонду Росії в авральному порядку надали додаткові гроші на ремонтні роботи водопровідної мережі Сімферополя.

«Основний захід – це заміна систем водопостачання, труб. Сімферопольський колектор глибокого закладення, там 11 мільярдів рублів фінансування, зношеність колектора була сто відсотків. З точки зору обсягу коштів на один заходи це найбільші на сьогоднішній день (витрати – ред.)», – розповідав восени 2020 року підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов в інтерв’ю телеканалові «Россия 24».

Сімферополь, діжка для води, березень 2021 року
Сімферополь, діжка для води, березень 2021 року
Той мінімум, який вкладається в інвестпрограму, витрачається не так дбайливо, як міг би
Владислав Ткаченко

Ремонтують інтенсивніше, але аварій не поменшало. Асоціація виробників трубопровідних систем Росії заявляє, що одна з причин аварій те, що для ремонту використовують неякісні труби.

Ще у 2018 році асоціація перевірила 7 зразків труб, якими замінювали зношені водогони, і з’ясувала, що вони виготовлені з несертифікованого поліетилену. Об’єднання зверталося до органів прокуратури, однак підприємство «Вода Криму» продовжило використовувати такі труби.

«Якісні поліетиленові труби розраховані на експлуатацію терміном у 50 років. А труби, що не відповідають ГОСТам за якістю, починають прориватися і під час монтажу, і під час першої опресовки, і протягом перших років експлуатації. Той мінімум, який вкладається в інвестпрограму, витрачається не так дбайливо, як міг би», – заявив президент «Ассоциации производителей трубопроводных систем» Владислав Ткаченко в інтерв’ю виданню «Российская газета».

Труби Бештерек-Зуйського водоводу, березень 2021 року
Труби Бештерек-Зуйського водоводу, березень 2021 року
Ми можемо сміливо стверджувати, що сьогодні вже в Крим переїхало від 500 до 700 тисяч росіян
Ескендер Барієв

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, на раціональне використання впливають також великі будівництва та масове переселення росіян у Крим.

«Ми можемо сміливо стверджувати, що сьогодні вже в Крим переїхало від 500 до 700 тисяч росіян. Зрозуміло, що вони теж перуть, вони теж п’ють воду, вони теж використовують її в побуті і, відповідно, це досить велика кількість людей. Крім того, це нові побудовані об’єкти, житлові об’єкти, як в Сімферополі, так і в Севастополі, які також потрібно забезпечувати водою. Окупаційна влада абсолютно не замислюється про цей процес, а планомірно намагається виконувати свою окупаційну політику», – вважає глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

Село Скалисте, черга за водою, грудень 2020 року
Село Скалисте, черга за водою, грудень 2020 року

В інтерв’ю каналу «Россия 24» Сергій Аксьонов визнав, що споживання води зросло через збільшення населення Криму та масштабні будівництва.

«Ми ж бачимо, що кожен рік реалізується величезна кількість заходів. Тільки в цьому році на території республіки Крим за федеральні, республіканські державні фінанси реалізуються заходи длч будівництва та проєктування більш ніж 4 тисяч 100 об’єктів. Такого обсягу ніколи не було», – сказав Аксьонов.

Військові потреби та армія в Криму водою забезпечені, впевнені в «КримSOS». Воду використовують і для забезпечення військових баз, і для навчань, і для будівництва.

«Із тих даних, що в нас є: проблем щодо постачання військових об’єктів або, наприклад, об’єктів, які розташовані поруч із військовими та мають підключення до мережі, – то там таких проблем немає з водопостачанням. Там все регулярно, там у всіх все є і використовується в значних масштабах. Постійно відбувається нове будівництво, будуються новобудови в тому числі для військових, фсбшників і всіх інших відряджених», – розповідає керівник південного офісу «КримSOS» Олексій Тильненко.

Олексій Тильненко
Олексій Тильненко

Дії кримських чиновників почала критикувати і Наталя Поклонська, яку називають депутаткою Держдуми Росії від анексованого українського Криму, – яка раніше здебільшого звинувачувала Україну.

«Екологи сурмили, по-перше, що хаотичне буріння свердловин в Криму не можна допускати. На сьогоднішній день все, що було зроблено в Криму, – це буріння свердловин, хаотичне буріння свердловин», – заявила Наталя Поклонська в інтерв’ю радіо «Эхо Москвы».

Буріння свердловини, село Віліно, жовтень 2020 року
Буріння свердловини, село Віліно, жовтень 2020 року
Які ризики це несе для навколишнього середовища, ми поки не розуміємо
Сергій Аксьонов

Чим більше викачують підземну воду, тим більше вона йде. Від буріння свердловин треба відмовлятися, визнають підконтрольні Росії чиновники Криму.

«Паразитування на цю тему давно треба припинити... Ми з колегами підтверджуємо періодично свою думку: які ризики це несе для навколишнього середовища, ми поки не розуміємо, чесно говоримо. По деяких свердловинах, які зараз у роботі, бачимо, що прогнозно плануємо один дебет, а за підсумком там вода йде від слова «зовсім», – заявляє підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов.

Білогірське водосховище , березень 2021 року
Білогірське водосховище , березень 2021 року
Розраховуємо на найгіршу ситуацію
Сергій Аксьонов

У скрутній ситуації посушливого періоду підконтрольні Кремлю чиновники минулого року все одно запрошували туристів. Цього літа в Криму знову чекають. Щоб їм вистачило води, графік її подачі для місцевого населення буде ще суворіший.

«Розбір води збільшиться. Сьогодні повинна бути проста математична модель, виходячи з найгіршої ситуації. Ми її розуміємо, можливо, вона буде неприємною. Я відкрито кажу: графік буде неприємним достатньо. Але, тим не менш, графік, який повинен нам дозволити провести курортний сезон. Відповідно, дати людям протриматися, дати можливість заробити. Розраховуємо на найгіршу ситуацію», – заявив Сергій Аксьонов на одній з нарад.

Пляж Гурзуфу, 2019 рік
Пляж Гурзуфу, 2019 рік

Спікер підконтрольного Росії парламенту Криму Володимир Константинов заявив, що готується позов в російський суд проти України – «через шкоду, заподіяну півострову водною блокадою». Збитки оцінять в суму від 10 до 20 трильйонів рублів.

На цю заяву відреагував віцепрем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. Він заявив, що як юрист вважає цю ідею смішною. І нагадав, що, згідно з Женевською конвенцією, окупант несе відповідальність за забезпечення населення, в тому числі і водою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG