Доступність посилання

ТОП новини

Загальні вибори у Британії призначено на 4 липня. Чи зміниться український вектор Лондона?


Ішов дощ. Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак на улиці перед своєю резиденцією оголошує про вибори у липні. Давнінґ-Стріт 10, Лондон, Велика Британія. 22 травня 2024 року
Ішов дощ. Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак на улиці перед своєю резиденцією оголошує про вибори у липні. Давнінґ-Стріт 10, Лондон, Велика Британія. 22 травня 2024 року

ЛОНДОНУ дощове лондонське пообіддя на виході з резиденції британського прем’єра на Давнінґ-Стріт 10 прем’єр-міністр Сполученого Королівства від керівної Консервативної партії Ріші Сунак оголосив про призначення загальних виборів на 4 липня цього року. Це оголошення застало багатьох зненацька, бо за попередніми очікуваннями вибори мали б відбутися не раніше вересня.

На думку політичних оглядачів та й представників британського політикуму, на виборах має напевно перемогти опозиційна Лейбристська партія. У зв’язку з цією реальною перспективою постають питання щодо ймовірної зміни курсу британського керівництва на багатьох напрямках.

Як саме прихід до влади лейбористів може позначитись на політиці Лондона щодо України?

Доволі неочікуване оголошення щодо проведення загальних виборів виборів у Сполученому Королівстві вже на початку липня викликало бурхливу реакції на всіх щаблях британського суспільства.

Опріч питань, пов’язаних з внутрішньою політикою і «домашніми» нагальними проблемами Великої Британії, на поверхню вийшла і низка зовнішньополітичних чинників. Зокрема щодо налаштованості Лондона і надалі палко підтримувати Україну у протистоянні російській навалі.

Заяви і реальні кроки британського керівництва постійно це підтверджували від самого початку підступного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року безвідносно до того, який би новий прем’єр-міністр з Консервативної партії не очолював би на той час уряд на Вайтголлі.

Природньо, що за умов, коли мало хто нині має сумніви у перемозі на виборах у липні опозиційних лейбористів після 14-ти років безперервного правління консерваторів, оглядачі зауважують, що зовнішня політика Сполученого Королівства має зазнати певних змін після приходу до влади Лейбористської партії.

Лідер Лейбористської партії Великобританії Кір Стармер емоційно реагує на події у Палаті громад британського парламенту. Лондон, Великобританія, 17 жовтня 2022 року
Лідер Лейбористської партії Великобританії Кір Стармер емоційно реагує на події у Палаті громад британського парламенту. Лондон, Великобританія, 17 жовтня 2022 року

Неписана міжпартійна угода про підтримку України

Політичний оглядач з питань України Джордан Максвелл втім вказує, що безвідносно до політичних розбіжностей між британськими консерваторами і лейбористами, існує така собі неписана угода між політичними опонентами щодо безперечної підтримки України у війні, розв’язаній Росією. Максвелл додає, що з цього питання неодноразово висловлювався цілковитий консервативно-лейбористський консеснсус на верхівці обох провідних британських політичних партій.

Ба більше, британський оглядач нагадує, що міністр оборони тіньового уряду лейбористів Джон Гілі, виступаючи на останній конференції Лейбористської партії пообіцяв, що у разі перемоги на виборах новий уряд лейбористів значною мірою пришвидшить темпи витрат на допомогу Україні у протистоянні російському вторгненню, принагідно наголосивши, що не передбачається жодних змін у налаштованості Британії на перемогу України.

Акція з вимогою до Росії припинити війну проти України. Лондон, 6 березня 2022 року
Акція з вимогою до Росії припинити війну проти України. Лондон, 6 березня 2022 року

Лейбористи обіцяють незмінний курс щодо України

Тут також варто згадати, що сам Джон Гілі відвідав буквально нещодавно Україну з тим аби підтвердити українському керівництву, що жодних змін у підтримці Лондона не передбачається у разі як лейбористи переможуть на загальних виборах.

«Ми хотіли б приїхати до Києва буквально напередодні виборів у Сполученому Королівстві для того аби запевнити українське керівництво, що жодні політичні зміни не позначаться на підтримці Британією України», - заявив міністр оборони тіньового уряду лейбористів Джон Гілі.

«У Британії існує абсолютна підтримка України, яка простягається через цілу Лейбористську партію, що у середні британського парламенту, то й за його межами», – зазначив Гілі.

На додаток Джон Гілі також наголосив, що Лейбористська партія підтримала всі ініціативи щодо налаштованості британського уряду на підтримку України, включно з найостаннішими планами надання щорічної військової допомоги Києву на суму у 3 мільярди фунтів стерлінґів. І за словами Гілі, уряд лейбористів, сфоромований після перемоги на виборах, запроваджуватиме всі ці плани у життя.

Джона Гілі у його нещодавніх відвідинах України супроводжував і міністр закордонних справ тіньового уряду лейбористів Девід Ламмі. Два чільні британські лейбористи мали зустрічі з українськими топ-урядовцями і президентом Володимиром Зеленським.

Джонсон і Зеленський. Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон був в числі перших закордонних топ-посадовців, які відвідали Київ після повномасштабного вторгнення Росії. 9 квітня 2022 року
Джонсон і Зеленський. Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон був в числі перших закордонних топ-посадовців, які відвідали Київ після повномасштабного вторгнення Росії. 9 квітня 2022 року

Пліч-о-пліч з Україною проти путінського фашизму

У цьому зв’язку увагу привернули слова Девіда Ламмі, який сказав, що російський правитель Путін репрезентує собою «новий фашизм у Європі» і тому, на думку британського політика, інші країни мають стояти пліч-о-пліч у захисті України. Це висловлювання цілком вкладається у русло офіційної політики Лейбористської партії щодо підтримки України.

До Києва торік приїздив і лідер британських лейбористів Сер Кір Стармер, який також зі свого боку усіляко підтверджував налаштованість Лейбористської партії на всебічну підтримку України, надто за умов перемоги його партії на виборах у Британії.

Підсумовуючи все вищезазначене варто наголосити, що сталою позицією британських лейбористів постає теза, яка полягає у тому, що у випадку (і додамо цілком реальному) зміни керівної партії в уряді Сполученого Королівства внаслідок виборів 4 липня, жодної зміни у британській політиці підтримки України не буде і бути не може.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG