Доступність посилання

ТОП новини

Мобілізаційний закон. Чого очікувати українцям за кордоном


Українські чоловіки за кордоном
Українські чоловіки за кордоном

Верховна Рада ухвалила проєкт закону про мобілізацію і військову службу. (Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»). Повного тексту документу у відкритому доступі наразі немає.

Однак проєкт «Ти як?» (Радіо Свобода) проаналізував окремі витяги з нього, які потрапили в публічний простір від парламентарів і поспілкувався з ними. Розповідаємо, які основні зміни торкнуться українських чоловіків, які перебувають за кордоном.

Українці в черзі у паспортний сервіс у Празі
Українці в черзі у паспортний сервіс у Празі

Законопроєкт спрямований на те, щоб оновити дані всіх військовозобов'язаних і поставити їх на облік. У тому числі – це стосується й громадян за кордоном. Документ ще має підписати спікер парламенту і передати президенту. І вже через місяць після того, як його підпише глава держави, законопроєкт стане чинним.

Народний депутат, а також президент Комітету ПАРЄ з міграції Олексій Гончаренко опублікував основні норми законопроєкту у своєму телеграм-каналі.

Документ предбачає, що чоловіки віком 18-60 років зобов'язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані. Це можна зробити у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Мобілізувати у ЦНАПах не можуть, там лише уточнюють дані.

А українці за кордоном без військово-облікових документів не зможуть оформити паспорт чи отримати консульські послуги. Як пояснив Радіо Свобода Олексій Гончаренко, українські чоловіки за межами країни повинні будуть протягом 60 днів оновити свої дані в українських представництвах або через електронний кабінет.

Народний депутат і президент Комітету ПАРЄ з міграції Олексій Гончаренко
Народний депутат і президент Комітету ПАРЄ з міграції Олексій Гончаренко

Що ще, зі слів представника українського парламенту і комітету ПАРЄ з міграції, важливо знати чоловікам, які перебувають за кордоном?

  • Військовий облік за кордоном визначає Кабінет Міністрів України;
  • Якщо людина не оновила персональні дані у визначений термін, то консульські послуги за кордоном вона може отримати за умови одночасного оновлення даних;
  • Оформити український та закордонний паспорт за межами України у філіях чи представництвах Державної міграційної служби чоловіки зможуть за наявності військово-облікових документів.
Українці за кордоном без військово-облікових документів не зможуть оформити паспорт
Українці за кордоном без військово-облікових документів не зможуть оформити паспорт
Під час надання консульських послуг одночасно буде відбуватися уточнення даних для ТЦК
Олексій Гончаренко, народний депутат

«Консульські послуги військовозобов’язаним будуть надаватися у разі, якщо в них є військово-облікові документи або при цьому вони мають уточнити дані. Тобто під час надання консульських послуг одночасно буде відбуватися уточнення даних для ТЦК», – пояснив Олексій Гончаренко.

Як це відбуватиметься на практиці, за словами нардепа, ще вирішуватиметься: «Це буде розписано в підзаконних актах, але на консульські послуги, якщо військовозобов’язані, тобто чоловіки відповідного віку, мають приходити з військово-обліковими документами, показувати ці військово-облікові документи».

З його слів, документ ухваленого законопроєкту має з’явитися в публічному доступі вже за декілька днів.

Чи можлива депортація?

Оформлення консульських послуг військовозобов’язаними за кордоном за наявності військово-облікових документів необхідне для розуміння кількості громадян України за кордоном. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявила членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

«Тобто чоловік призовного віку може прийти, щоб отримати консульську послугу за ці 60 днів і може оновити свої дані. Зазначити місце перебування, контактні дані для того, щоб Міністерство оборони і Генштаб мали чітке розуміння, яка кількість громадян перебуває за кордоном», – пояснила Фріз.

Депутатка каже, що про жодну депортацію з-за кордону українців не йдеться.

«Зараз згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним, немає механізму депортації людей під час воєнного стану з інших країн. Жодної депортації відбуватися не буде. Це лише для військового обліку потрібно для Міністерства оборони», – додала вона.

Нагадаємо, що раніше через повідомлення про новий мобілізаційний закон українські чоловіки «штурмували» паспортні сервіси у Європі. Як з’ясували кореспонденти Радіо Свобода в декількох країнах ЄС, де мешкає найбільше українців, утворилися великі черги до держпослуг України.

За даними Євростату, від початку повномасштабного вторгнення з України виїхало 650 тисяч чоловіків призовного віку, скільки з них перетнули кордон як багатодітні батьки чи через інвалідність ця статистика не уточнює. Державна прикордонна служба України при цьому регулярно повідомляє про спроби незаконного перетину кордону з метою ухилення від служби (більше на цю тему у документальному проєкті Радіо Свобода).

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG