США кинули нові виклики Росії (європейська преса)

Низка європейських газет детально висвітлюює візити держсекретаря США Кондолізи Райс до Чехії, Болгарії та Грузії. Чимало оглядачів вказують на те, що у перебігу візитів від самої Райс та людей з її оточення лунають гострі заяви на адресу Росії, що можна розцінювати, як нові виклики США Кремлю. Газети також вказують на агресивну позицію Росії у відповідь на нові ініціативи Вашингтона в Європі. А Президент України Віктор Ющенко заявив західним журналістам, що йому відомі імена замовників його отруєння у 2004 році.
Лондонська «Таймс» вважає, що президент Росії Дмитро Медведєв категорично не згодний з позицією США щодо ПРО в Європі та стосовно Грузії. Газета інформує, що Кремль у середу погрозив здійснити кроки у відповідь на підписання Кондолізою Райс у Празі договору про розміщення в Чехії радару американської системи ПРО. Кремль, як зауважує «Таймс», також послав свої літаки-винищувачі у повітряний простір Грузії напередодні прильоту до Тбілісі держсекретаря США, яка приїхала висловити американську підтримку грузинській стороні у час наростання кризи в стосунках із Москвою на теренах сепаратистських регіонів – Абхазії і Південної Осетії. Згаданий лондонський часопис наводить слова одного з чільників держдепартаменту США з делегації Райс у Грузії, який застерігає Росію від можливого вибуху «катастрофи», якщо Москва не відмовиться від кампанії воєнного і політичного тиску на Грузію. Цей дипломат, як цитує його «Таймс», сказав, що «Росія повинна зрозуміти – імперії більше нема. Вона повинна поважати територіальну цілісність сусіда». А німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» цитує Кондолізу Райс з приводу її оцінки реакції Росії на угоду США з Чехію щодо розміщення на чеській території радару ПРО, коли держсекретар вимагала від Росії реально оцінювати загрозу і наголошувала, що небезпека іранських ракет «аж ніяк не є ілюзією».

В інтерв’ю австрійській газеті «Дер Штандард» Президент України Віктор Ющенко не лише говорив про обґрунтованість намірів України стосовно євроінтеграції та вимагав «рівних правил гри», а й заявив, що йому відомі імена замовників його отруєння у 2004 році. Щоправда, Віктор Ющенко пояснив «Дер Штандард», що не бажає називати імена замовників злочину в інтересах слідства. Він також наголосив тут, що сьогодні лише від свідчень трьох головних організаторів вечері, де його отруїли, залежить і підсумок цієї справи. У цьому ж інтерв’ю Президент України висловив сподівання, що Росія видасть Києву згаданих організаторів вечері, які вже встигли стати її громадянами.

(Прага – Київ)