Доступність посилання

ТОП новини

Буш і Медведєв мають іще півроку, щоб вирішити хоч одну проблему спільно


Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Джордж Буш під час офіційної зустрічі на японському острові Хокайдо, 7 липня 2008 р.
Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Джордж Буш під час офіційної зустрічі на японському острові Хокайдо, 7 липня 2008 р.

Американський президент Джордж Буш, який залишає через півроку Білий дім, і новий глава Кремля Дмитро Медведєв уперше зустрілися на саміті Групи Восьми на японському острові Хоккайдо. Два президенти обговорили взаємні незгоди щодо американської системи ПРО в Європі, ядерну програму Ірану та інші питання взаємного інтересу, включно з деякими аспектами порядку денного саміту.

Джордж Буш і Дмитро Медведєв провели свою першу зустріч віч-на-віч іще перед відкриттям саміту Групи Восьми на Хоккайдо. Зрозуміло, що ніхто з них не очікував прориву з проблеми американської системи протиракетної оборони в Європі, проти якої різко виступає Москва.

Глава Кремля відзначив під час зустрічі, що, незважаючи на наявні суперечності, російсько-американські стосунки розвивалися динамічно. Медведєв також натякнув, що й без огляду на відхід Буша відносини Росії зі США будуть у центрі уваги сторін і надалі.

«Я думаю, що все буде гаразд. Стосунки будуть розвиватися. І сказав Джорджеві стосовно того, що з новою адміністрацією, яка прийде відносно скоро, у будь-якому разі ми будемо вибудовувати відносини; зрозуміло, що й у нас залишається ще півроку, щоб інтенсивно завершити наші стосунки з нинішньою адміністрацією», – сказав російський президент.

Медведєв також наголосив під час зустрічі з Бушем, що з питань ПРО поступу на переговорах немає.

Цього тижня держсекретар США Кондоліза Райс прибуває до Чехії, щоб підписати з офіційною Прагою угоду про будівництво на чеських теренах нового американського радара системи ПРО. Тривають переговори США із Польщею стосовно розміщення там десяти ракет-перехоплювачів на випадок прямої ракетної загрози з боку Ірану. Вашингтон чітко при цьому заявляє, що нова система ПРО не несе загрози Росії.

Спільні погляди є, можливостей мало


Джордж Буш заявив після зустрічі з Дмитром Медведєвим, що сторони мають багато спільного щодо Ірану. «Є, як ви знаєте, Іран, і тут Росія та США співпрацювали і в минулому, і продовжують нині, тісно й успішно, щоб переконати іранський режим припинити його намагання збагачувати уран», – сказав американський президент.

Оглядачі зауважили, що сьогодні Буш уже не заглядав в очі Медведєву, щоб вивчити його душу, так, як раніше він це говорив про Володимира Путіна. Але американський президент охарактеризував нового главу Кремля як «шикарного хлопа», який виглядає «впевненим» і зручним для того, щоб нинішній глава Білого дому завершив з ним те, що можна завершити.

У центрі уваги нинішнього саміту Групи Восьми на Хоккайдо можливі шляхи виходу з нинішньої економічної кризи, зростання цін на харчі і на нафту, а також тривожний стан у світових фінансах. Якихось конкретних рішень від саміту в цьому плані не очікується.

Зокрема, американський економічний експерт, координатор неурядового вашингтонського Інституту економічної політики Тоні Авірґан каже: «Дуже вже вони розколоті тут… Я думаю, що вони (Група Восьми) хоча і об’єднані, але у чомусь безсилі».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG