Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: «Ми задоволені нашим спілкуванням з Джорджем»


Президенти Дмитро Медведєв і Джордж Буш.
Саміт Групи Восьми в Японії.
7 липня 2008 р.
Президенти Дмитро Медведєв і Джордж Буш. Саміт Групи Восьми в Японії. 7 липня 2008 р.

Нарада лідерів семи провідних індустріальних держав плюс Росія дала нагоду президентові Джорджу Бушу вперше зустрітися з новим російським президентом Дмитром Медведєвим і мати бесіду віч-на-віч.

Розмова тривала понад годину. Це була перша зустріч двох президентів, хоча знайомством її назвати не можна. Вони зустрічалися у Москві у квітні, але тоді Медведєв ще не вступив на посаду. Тепер, за словами Буша, під час короткої спільної прес-конференції він знайшов, що його партнер «розумний хлоп, який дуже добре розуміє проблеми». Зі свого боку, Медведєв повідомив, що він задоволений спілкуванням з американським президентом, якого він назвав по імені, а себе – у множині. «Ми задоволені нашим спілкуванням з Джорджем».

Оглядачі згадують про першу зустріч Буша з Путіним

Усі пам’ятають першу його зустріч із Володимиром Путіним у Словенії 2001-го року. Тоді Буш заявив, що він зазирнув в очі Путіну і зміг відчути його душу. Отож, коли Путін запровадив автократичне правління в Росії, прибрав до рук пресу і парламент і придушив опозицію, правозахисні організації в Америці відтоді й досі не без іронії нагадують президентові його початкову позитивну оцінку російського лідера. А сенатор Гіларі Клінтон зауважила, що у кагебіста взагалі за визначенням душі нема й не може бути.

Репортери на прес-конференції під час саміту запитали Буша про Медведєва, мовляв, як там у нього з душею? Відповідь Буша: «Я не збираюся займатися психоаналізом, але я вам скажу, що він (Медведєв) розважена, спокійна людина, і я певен, що коли він каже мені щось, то дійсно висловлює свою думку».

Американська ПРО і збагачення урану Іраном

Дві чільні теми бесіди – план Вашингтона розташувати у Чехії й Польщі елементи протиракетної оборони та іранська ядерна програма.Після зустрічі Буш зауважив: «Хоча є певні ділянки незгоди, є також інші ділянки, де ми можемо співпрацювати».

Щодо системи ПРО, то Медведєв ані на йоту не відходить від негативної позиції Путіна, хоча викладає її не вдаючись до агресивного тону свого попередника. Сергій Приходько, зовнішньополітичний радник Медведєва, сказав, що консультації щодо ПРО тривають, але «прогресу нема».

Друга тема – іранська ядерна програма. США, Росія, Китай та Європейський Союз намагаються переконати Тегеран припинити процес збагачення урану. Вашингтон пропонує застосувати нові, жорсткіші санкції проти Ірану. Росія не погоджується. На минулому тижні Медведєв критикував рішення Європейського Союзу закрити по державах Союзу відділення найбільшого іранського банку та заборонити в»їзд іранським урядовцям.

(Нью-Йорк-Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG