Доступність посилання

ТОП новини

Райс: Росія мала б сприяти послабленню напруженості в Грузії, а не загострювати її


Прес-конференція держсекретаря США Кондолізи Райс у Тбілісі, 10 червня 2008 р.
Прес-конференція держсекретаря США Кондолізи Райс у Тбілісі, 10 червня 2008 р.

Держсекретар США Кондоліза Райс заявила в Тбілісі, що Росія повинна допомогти вийти із напруженої ситуації в Грузії, а не ускладнювати її. Про це Райс сказала у четвер під час спільної з президентом Саакашвілі прес-конференції.

Керівник зовнішньополітичного відомства США прибула до Грузії якраз у момент ще більшого загострення стосунків між Москвою і Тбілісі. Якраз у середу 9 липня російські військові літаки здійснювали тривалі рейди над Південною Осетією і сторони обвинувачували одна одну у порушенні домовленостей щодо перемир’я. Напередодні приїзду Кондолізи Райс до Грузії в Абхазії стався вибух, унаслідок якого загинуло чотири особи. Тому держсекретар США закликала під час спільної з президентом Міхеїлом Саакашвілі прес-конференції до взаємного припинення насильства в «гарячих» регіонах.

Кондоліза Райс звернула увагу також на важливість обговорення проблеми на найвищому рівні і включення в процес усіх сторін конфліктів.

«Я хочу закликати вас, щоб обговорення відбулося на більш високому рівні, за участі політичних керівників, а, можливо, не лише їх, тому, що ситуація дуже серйозна. Є пропозиції припинити ескалацію, пропозиції припинити ізоляцію Абхазії. Грузини та абхазці мають домовлятися безпосередньо самі. Є багато невідкладних речей, які ми маємо тут зробити, і ми готові йти на це але, на мою думку, це має бути зроблено більш інтенсивно і на більш високому рівні».

Держсекретар США нагадала Росії, що вона має вести себе як посередник у суперечках між Грузією та її самопроголошеними регіонами, а не підігрівати ситуацію в «гарячих» місцях.

«Росія – член співтовариства друзів Грузії під егідою Генсека ООН. Вона дійсно має вести себе таким чином, щоб сприяти вирішенню проблеми, а не ускладнювати її», – наголосила Кондоліза Райс, зазначивши, що США – за суверенітет Грузії і підтримку демократії в цій країні.

Саакашвілі: «Це їхня реакція на плани розширення НАТО...»

Характеризуючи ситуацію в Абхазії і конфліктні випадки останніх тижнів та незгоди між Грузією і Росією, президент Міхеїл Саакашвілі дав зрозуміти, що Москва свідомо ускладнює тут перебіг подій.

«Той спосіб, у який Росія пояснює це публічно, а також конфіденційно нам, це їхня реакція на плани розширення НАТО, на незалежність Косова, це також їхня відповідь на збільшення американської присутності в цьому регіоні. Так виглядає, що дехто ще не помітив, що «холодна війна» вже закінчилася», – заявив президент Грузії.

Водночас, на спільній з Кондолізою Райс прес-конфренеції, Міхеїл Саакашвілі високо оцінив важливість зустрічей з президентом Росії Дмитром Медведєвим та тісніших зв’язків Грузії з Росією.

Росія поки що ніяк не відреагувала на заяви та ініціативи Держсекретаря США в Тбілісі. Але у вчорашньому документі МЗС Росії вся вина за гостроту ситуації в Абхазії та в Південній Осетії покладається на грузинське керівництво.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG