Конференція з проблем Афганістану в Гаазі

Нідерланди - Учасники конференції з проблем Афганістану в Гаазі, 31 березня 2009 р.

Прага – Одноденна конференція міністрів закордонних справ 90 країн і чільних представників світових організацій, присвячена майбутньому Афганістану, відбулася сьогодні в нідерландській Гаазі. У форумі взяли участь також представники Ірану та Пакистану, держсекретар США Гілларі Клінтон і Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун.
Учасники міжнародної конференції в Гаазі зосередилися на питаннях припинення опору з боку сил «Талібану» в Афганістані, шляхах подолання корупції у владі Кабула, а також підтримці демократії в цій країні.

Делегати форуму наголошували на важливості широкої регіональної участі у вирішенні проблем Афганістану, включаючи співпрацю з Пакистаном та Іраном. Тегеран представляв у Гаазі заступник міністра закордонних справ.

На нинішній конференції не дискутували з приводу конкретних сум допомоги Афганістану, а більше обговорювали загальну стратегію дій в регіоні і пошуку нових стимулів для подолання опору «Талібану» та бойовиків «Аль-Каїди».

Усі погодилися з оновленою стратегією Барака Обами

Конференція зібралася відразу ж після оголошення 27 березня президентом США нової стратегії щодо вирішення конфлікту в регіоні, в якому тісно пов’язані Пакистан та Афганістан. Барак Обама наголосив на необхідності поєднання як воєнних, так і цивільних зусиль у регіоні.

Афганський президент Хамід Карзай висловив свою повну згоду зі стратегією Барака Обами. «Ми всі натхненні новими підходами США при президентові Обамі і сподіваємося, що Сполучені Штати знову будуть на чолі у боротьбі з тими викликами, котрі перед нами виникають. Я також упевнений, що під лідерством Обами активізуються всі наші союзники в Європі і в інших регіонах», – зазначив президент Афганістану.

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер не лише схвалив нові кроки Барака Обами в регіоні, але й наголосив на конференції в Гаазі, що дуже важливо створити безпечні умови для мирного життя народу Афганістану і зосередитися, насамперед, на проведенні в найближчий час демократичних виборів у країні.

А господар цієї конференції, прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде зауважив, що нова стратегія щодо Афганістану поєднує у собі дієвість заходів безпеки, розвитку і дипломатії.

Клінтон закликала до переговорів із «Талібаном»

Держсекретар США Гілларі Клінтон під час свого виступу в Гаазі закликала до примирення з тими талібами, які готові відмовитися від екстремізму. «Ми також повинні підтримати уряд Афганістану в його намаганнях відокремити від екстремістських сил в «Аль-Каїді» та «Талібані» тих, хто приєднався до них не за переконаннями, а з відчаю. Така ситуація у більшості з воївкарів на боці «Талібану». Якщо вони бажають відмовитися від насильства, покінчити з «Аль-Каїдою» і підкоритися конституції, їм необхідно запропонувати гідну форму примирення і повернення до мирного життя», – заявила Гілларі Клінтон.

Сполучені Штати й інші учасники конференції пообіцяли, що докладуть усіх зусиль для проведення демократичних президентських виборів в Афганістані у серпні цього року.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Могаммад Мегді Ахундзаде, разом із позитивною оцінкою цивільних зусиль в регіоні, розкритикував плани США з нарощування в Афганістані воєнних сил і заявив, що цей крок лише погіршить ситуацію.

Україна також взяла участь у конференції в Гаазі, її делегацію очолював тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій.

(Прага – Київ)